Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine

Pančevo

Petak, 15. novembar 2019.

24. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова

Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова одржао је, 15. новембра 2019. године седницу ван седишта Народне скупштине, у Панчеву, на којој је размотрено питање остваривањa права на службену употребу језика и писама националних мањина.


15. новембар 2019. Учесници 24. седнице Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова

15. новембар 2019. Учесници 24. седнице Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова

Седници је, поред чланова Одбора, присуствовао Саша Павлов, градоначелник Града Панчева, Џон Клејтон (John Clayton), шеф Одељења за демократизацију Мисије ОЕБС у Србији, др Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска права Владе Републике Србије, Ивана Антић, помоћница министра за државну управу и локалну самоуправу, Драгана Вујков, саветница заштитника грађана, проф. др Зоран Павловић, покрајински заштитник грађана-омбудсман, представници националних савета националних мањина, представници Скупштине АП Војводине и (Покрајинске Владе), надлежни органи локалне самоуправе, Савет за међунационалне односе Града Панчева, омбудсман Града Панчева и организације цивилног друштва.

Председница Одбора Јасмина Каранац навела је да је Народнa скупштинa усвојила нова законска решења која доприносе унапређењу мањинских права, а посебно Закон о службеној употреби језика и писама, Закон о заштити права и слобода националних мањина и Закон о националним саветима националних мањина.

Истакла је, да је циљ одржавања ове седнице да се кроз контролну функцију парламента, размотри примена усвојених закона, у присуству управо оних органа који ове законе припремају и примењују, као и оних на које се закон односи и чијим правима треба да допринесе.

За Народну скупштину имајући у виду њену законодавну и контролну функцију, веома је важно да имамо добар правни оквир и примењиве законе који ће обезбедити изградњу ефикасне интегративне мањинске политике и очување културних и језичких разноликости свих националних мањина које у њој живе. Овај циљ смо себи поставили и када је реч о нашем путу ка Европској унији. О томе говори посебан Акциони план за остваривање права националних мањина, али и наша опредељеност да у овој области у наш систем интегришемо све оно што је прописано међународним стандардима, пре свега Савета Европе.

Учесницима су се обратили Саша Павлов, градоначелник града Панчева, који је говорио о остваривању права националних мањина на територији града Панчево, Џон Клејтон (John Clayton), шеф Одељења за демократизацију Мисије ОЕБС- у Србији, који је говорио о активностима Мисије ОЕБС у областима остваривања права националних мањина, Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска права Владе Републике Србије, која се у свом излагању осврнула на међународни оквир и добијене препоруке које се односе на Србију.

Ивана Антић, помоћница министра за државну управу и локалну самоуправу, говорила је о законодавном оквиру и остваривању права на службену употребу језика и писма националних мањина на територији појединих локалних самоуправа. Драгана Вујков, саветница заштитникa грађана, представила је Посебан извештај Заштитника грађана о службеној употреби мађарског језика и писма и Посебан извештај Заштитника грађана о службеној употреби албанског језика и писма.

Представници националних савета националних мањина изнели су своја искуства у остваривању права на службену употребу језика и писма националних мањина

Одбор је ову седницу одржао ван седишта Народне скупштине, уз подршку Мисије ОЕБС у Србији.

Седници је председавала председница Одбора Јасмина Каранац, а присуствовали су чланови и заменици чланова: Миланка Јевтовић Вукојичић, Олена Папуга, Весна Ивковић, Љупка Михајловска, Оливера Огњановић и Виолета Лутовац Ђурђевић.


Video (1)

Petak, 15. novembar 2019. | 24. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova 15.11.2019.

Pančevo: Foto galerija

Ostale sednice ovog odbora

Petak, 15. novembar 2019. 24. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Pančevo Ima fotografija Ima video snimaka
Ponedeljak, 6. novembar 2017. 13. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Subotica Ima fotografija Ima video snimaka
Četvrtak, 10. decembar 2015. 38. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Novi Sad Ima fotografija
Petak, 27. novembar 2015. 36. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Zrenjanin
Petak, 19. jun 2015. 33. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Dimitrovgrad
Četvrtak, 23. april 2015. 26. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Sjenica
Utorak, 18. novembar 2014. 15. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Vrnjacka Banja Ima fotografija Ima video snimaka
Ponedeljak, 20. septembar 2010. Dvadeset šesta sednica Odbora za ravnopravnost polova Žitište Ima fotografija
Ponedeljak, 28. septembar 2009. Trinaesta sednica Odbora za ravnopravnost polova Niš
Subota, 13. oktobar 2007. Peta sednica Odbora za međunacionalne odnose Kikinda Ima fotografija

Obratite se odboru Narodne skupštine

Popunite formular i pošaljite poruku

Ukoliko želite da se obratite nekom od odobra Narodne skupštine, popunite formular prikazan ispod sa neophodnim podacima i kliknite na dugme Pošalji.

**Od tri ponuđena kontakta (telefon, adresa i e-mail) obavezno je popuniti bar jedan.

Poruka može imati maksimalno 1000 karaktera.

Polja obeležena zvezdicom (*) su neophodna da biste poslali formular.

Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine se organizuju i ova podstrana je izrađena uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”.
Stavovi i sadržaj na ovoj podstrani ne predstavljaju nužno stanovište UNDP i SDC.