Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine

Zrenjanin

Petak, 27. novembar 2015.

36. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova

Na sednici od 27. novembra, članovi Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova upoznali su se sa „Zrenjaninskim modelom“ u borbi protiv nasilja u porodici.


Otvarajući sednicu, predsednik Odbora Meho Omerović podsetio je da se 25. novembra obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i u porodici, kada počinje i 16 dana aktivizma u ovoj borbi. On je istakao da se ovim problemom Odbor u kontinuitetu bavio do sada, kao i da je u 2015. godini 36 žena stradalo kao žrtva porodičnog nasilja, što je podatak koji treba da zabrine i upozori sve institucije koje treba da se bore protiv nasilja nad ženama i u porodici. Zrenjaninski model u borbi protiv nasilja u porodici povezuje na pravi način četiri institucije u ovoj borbi, a to su centar za socijalni rad, policija, tužilaštvo i pravosuđe, što treba da bude putokaz drugima kako institucije treba da rade, zaključio je Omerović.

„Zrenjaninski model“ u borbi protiv nasilja u porodici predstavili su Slobodan Josimović, zamenik javnog tužioca iz Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu i Mladen Vujin, zamenik tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Zrenjaninu.

Sednica je počela minutom ćutanja i odavanjem pošte poslednjoj žrtvi porodičnog nasilja u Zrenjaninu, a koje se dogodilo na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i u porodici, kao i drugim žrtvama nasilja u porodici.

U kraćoj prezentaciji predstavljeni su normativni okvir za saradnju centra za socijalni rad, policije, tužilaštva i pravosuđa, principi i model te saradnje.

Nakon prezentacije otvoren je dijalog u kome su predstavnici drugih institucija sa teritorije Zrenjanina, ali i drugih opština, predstavili svoja iskustva, ali i probleme sa kojima se suočavaju u borbi protiv nasilja u porodici.

Predsednik Odbora Meho Omerović istakao je da će Odbor, na nekoj od narednih sednica, a na osnovu svega što se danas čulo, doneti odgovarajuće zaključke koje će uputiti nadležnim institucijama na dalje postupanje.

Sednici su prisustvovali gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, kao i predstavnici izvršne vlasti, tužilaštava, policije, pravosuđa i centara za socijalni rad na teritoriji AP Vojvodina.

Sednica je održana van sedišta Narodne skupštine, u Zrenjaninu, uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

Sednici je predsedavao Meho Omerović, predsednik Odbora.

Zrenjanin: Foto galerija

Ostale sednice ovog odbora

Petak, 15. novembar 2019. 24. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Pančevo Ima fotografija Ima video snimaka
Ponedeljak, 6. novembar 2017. 13. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Subotica Ima fotografija Ima video snimaka
Četvrtak, 10. decembar 2015. 38. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Novi Sad Ima fotografija
Petak, 19. jun 2015. 33. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Dimitrovgrad
Četvrtak, 23. april 2015. 26. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Sjenica
Utorak, 18. novembar 2014. 15. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Vrnjacka Banja Ima fotografija Ima video snimaka
Ponedeljak, 20. septembar 2010. Dvadeset šesta sednica Odbora za ravnopravnost polova Žitište Ima fotografija
Ponedeljak, 28. septembar 2009. Trinaesta sednica Odbora za ravnopravnost polova Niš
Subota, 13. oktobar 2007. Peta sednica Odbora za međunacionalne odnose Kikinda Ima fotografija

Obratite se odboru Narodne skupštine

Popunite formular i pošaljite poruku

Ukoliko želite da se obratite nekom od odobra Narodne skupštine, popunite formular prikazan ispod sa neophodnim podacima i kliknite na dugme Pošalji.

**Od tri ponuđena kontakta (telefon, adresa i e-mail) obavezno je popuniti bar jedan.

Poruka može imati maksimalno 1000 karaktera.

Polja obeležena zvezdicom (*) su neophodna da biste poslali formular.

Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine se organizuju i ova podstrana je izrađena uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”.
Stavovi i sadržaj na ovoj podstrani ne predstavljaju nužno stanovište UNDP i SDC.