Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine

Dimitrovgrad

Petak, 19. jun 2015.

33. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova

Na sednici održanoj 19. juna, koja je održana u Dimitrovgradu, članovi Odbora diskutovali su o ulozi nacionalnih saveta nacionalnih manjina i lokalnih zajednica u ostvarivanju prava nacionalnih manjina, i o ostvarivanju prava na informisanje na jeziku nacionalnih manjina.


Sednicu je otvorio predsednik Odbora Meho Omerović ukazavši da je završetak procesa privatizacije medija u Srbiji došao do samog kraja i podsećajući da je krajnji rok 1. jul ove godine. Naveo je da Ministarstvo kulture i informisanja ima odbrambeni stav kada su u pitanju medijski zakoni, ističući da su usvojeni zakoni usklađeni sa propisima Evropske unije.

Predstavnici nacionalnih manjina su od samog početka imali dosta primedbi i sugestija na set medijskih zakona koji su usvojeni prethodne godine, i s tim u vezi doneli su više zaključaka koji su upućeni Ministarstvu kulture i informisanja na razmatranje, naveo je Omerović.

Predstavnici Ministarstva su apostrofirali da privatizacija medija ni na koji način ne ukuda informisanje na jeziku nacionalnih manjina, ističući da budući vlasnik medija ima zakonsku obavezu da narednih pet godina ne sme menjati programsku šemu.

Meho Omerović je učesnicima skupa naveo da će Odbor podržati predstavnike nacionalnih saveta nacionalnih manjina u onim zaključcima koji su u nadležnosti ovog Odbora.

Učesnici su ukazali na problem koji će nastati ukoliko dođe do privatizacije medija koji emituju program na jezicima nacionalnih manjina i finansiraju se iz budžeta lokalne samouprave, jer smatraju da će na taj način doći do njihovog gašenja. Oni su se pozvali na obaveze Republike Srbije, naročito u vezi sa Poglavljem 23 u pristupanju Evropskoj uniji, s obzirom da je Nacrtom akcionog plana za to Poglavlje predviđena obaveza stabilnog finansiranja kojim se garantuje održivost medija na manjinskim jezicima.

Na kraju sednice je dogovoreno da će Odbor zatražiti hitne konsultacije sa Ministarstvom kulture i informisanja u vezi sa ovim pitanjima i preduzeti druge mere iz svoje nadležnosti u vezi sa zaštitom prava na informisanje na jezicima nacionalnih manjina.

Pored članova Odbora, na sednici su učestvovali predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina i to bugarske, rumunske, vlaške i makedonske nacionalne manjine. Takođe, učešće su uzeli i predstavnici lokalne samouprave, medija i nevladinih organizacija iz Dimitrovgrada, Bosilegrada, Pirota i Zaječara.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Meho Omerović.

Dimitrovgrad: Foto galerija

Ostale sednice ovog odbora

Petak, 15. novembar 2019. 24. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Pančevo Ima fotografija Ima video snimaka
Ponedeljak, 6. novembar 2017. 13. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Subotica Ima fotografija Ima video snimaka
Četvrtak, 10. decembar 2015. 38. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Novi Sad Ima fotografija
Petak, 27. novembar 2015. 36. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Zrenjanin
Četvrtak, 23. april 2015. 26. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Sjenica
Utorak, 18. novembar 2014. 15. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Vrnjacka Banja Ima fotografija Ima video snimaka
Ponedeljak, 20. septembar 2010. Dvadeset šesta sednica Odbora za ravnopravnost polova Žitište Ima fotografija
Ponedeljak, 28. septembar 2009. Trinaesta sednica Odbora za ravnopravnost polova Niš
Subota, 13. oktobar 2007. Peta sednica Odbora za međunacionalne odnose Kikinda Ima fotografija

Obratite se odboru Narodne skupštine

Popunite formular i pošaljite poruku

Ukoliko želite da se obratite nekom od odobra Narodne skupštine, popunite formular prikazan ispod sa neophodnim podacima i kliknite na dugme Pošalji.

**Od tri ponuđena kontakta (telefon, adresa i e-mail) obavezno je popuniti bar jedan.

Poruka može imati maksimalno 1000 karaktera.

Polja obeležena zvezdicom (*) su neophodna da biste poslali formular.

Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine se organizuju i ova podstrana je izrađena uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”.
Stavovi i sadržaj na ovoj podstrani ne predstavljaju nužno stanovište UNDP i SDC.