Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine

Novi Sad

Četvrtak, 10. decembar 2015.

38. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova

U cilju obeležavanja 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, u Skupštini AP Vojvodine održana je zajednička sednica Odbora za ravnopravnost polova Skupštine AP Vojvodine i Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine Republike Srbije.


10. decembar 2015. 38. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova

10. decembar 2015. 38. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova

Tom prilikom je istaknuto da, iako je prošlo 67 godina od potpisivanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, i danas možemo konstatovati da se prava garantovana tom deklaracijom krše u gotovo celom svetu, pa i u Srbiji. Jedna od najugroženijih grupa jesu žene koje i dalje trpe diskriminaciju i nasilje. Stoga je cilj zajedničke sednice organizovane na Međunarodni dan ljudskih prava bio da se ukaže na dostignuća i perspektive u borbi protiv nasilja nad ženama.

Kada je reč o položaju žena u Srbiji, učesnici su istakli da postoji napredak u određenim oblastima, kako u zakonodavnom, tako i u institucionalnom smislu, ali da ratifikacija Istanbulske konvencije zahteva dalje značajne izmene u našem zakonodavstvu, ali i obavezu efikasnog sprovođenja usvojenih zakona. Učesnici sednice su ukazali da se i trenutno na dnevnom redu Narodne skupštine nalaze predlozi budžetskih propisa koji po prvi put uvode rodno budžetiranje u naš budžetski sistem.

Stojanka Lekić, predsednica Odbora za ravnopravnost polova Skupštine AP Vojvodine i Meho Omerović, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine ukazali su na značaj saradnje dva odbora i potrebu razmene iskustava, naročito kada je reč o širenju mreže mehanizama za zaštitu rodne ravnopravnosti, edukaciji u cilju sprečavanja pojave nasilja, pružanju efikasnije podrške i zaštite žrtvama nasilja, usklađivanju zakona sa međunarodnim standardima, kao i na ekonomskom osnaživanju žena i boljoj koordinaciji između svih institucija, u cilju punog ostvarivanja ljudskih prava i suzbijanja nasilja.

Predstavljeni su primeri dobre prakse koja se u Republici i Pokrajini primenjuje u oblasti rodne ravnopravnosti, ali je ukazano i na nedostatke kao što je nepostojanje nacionalne SOS linije.

Nakon zajedničke sednice, članovi oba odbora su prisustvovali uručenju Godišnjeg priznanja Pokrajinske vlade u oblasti ravnopravnosti polova. Dobitnica ovogodišnjeg priznanja je Ksenija Vlaović, preduzetnica i društvena aktivistkinja.

Novi Sad: Foto galerija

Ostale sednice ovog odbora

Petak, 15. novembar 2019. 24. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Pančevo Ima fotografija Ima video snimaka
Ponedeljak, 6. novembar 2017. 13. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Subotica Ima fotografija Ima video snimaka
Petak, 27. novembar 2015. 36. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Zrenjanin
Petak, 19. jun 2015. 33. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Dimitrovgrad
Četvrtak, 23. april 2015. 26. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Sjenica
Utorak, 18. novembar 2014. 15. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Vrnjacka Banja Ima fotografija Ima video snimaka
Ponedeljak, 20. septembar 2010. Dvadeset šesta sednica Odbora za ravnopravnost polova Žitište Ima fotografija
Ponedeljak, 28. septembar 2009. Trinaesta sednica Odbora za ravnopravnost polova Niš
Subota, 13. oktobar 2007. Peta sednica Odbora za međunacionalne odnose Kikinda Ima fotografija

Obratite se odboru Narodne skupštine

Popunite formular i pošaljite poruku

Ukoliko želite da se obratite nekom od odobra Narodne skupštine, popunite formular prikazan ispod sa neophodnim podacima i kliknite na dugme Pošalji.

**Od tri ponuđena kontakta (telefon, adresa i e-mail) obavezno je popuniti bar jedan.

Poruka može imati maksimalno 1000 karaktera.

Polja obeležena zvezdicom (*) su neophodna da biste poslali formular.

Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine se organizuju i ova podstrana je izrađena uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”.
Stavovi i sadržaj na ovoj podstrani ne predstavljaju nužno stanovište UNDP i SDC.