Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje

Stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, 1. septembra 2013. godine, Srbija je dobila status pridružene države Evropskoj uniji i započela je sa ispunjavanjem novih obaveza koje nisu bile sadržane u Prelaznom trgovinskom sporazumu, poput fazne liberalizacije pristupa javnim nabavkama dveju strana, pristupa tržištu nekretnina, zaštite od diskriminacije legalno zaposlenih državljana Srbije u državama EU, zaštite od diskriminacije u poslovanju privrednih društava dve strane, kao i dalje usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa propisima EU.

Stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju formiraju se nova zajednička tela za njegovo sprovođenje, na izvršnom nivou, a prema članu 12. Sporazuma, politički dijalog na parlamentarnom nivou se odvija u okviru Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje koji čine poslanici Narodne skupštine i poslanici Evropskog parlamenta. Parlamentarni odbor se osniva u skladu sa članom 125, sa ciljem razmatranja svih aspekata odnosa između Srbije i Evropske unije i svih važnih političkih i ekonomskih pitanja u procesu evropskih integracija Srbije, naročito u sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Konstitutivni sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije održan je u Beogradu, 15. novembra 2013. godine u Domu Narodne skupštine. Odbor se sastoji od podjednakog broja članova Narodne skupštine i Evropskog parlamenta, a prema Poslovniku usvojenom na Prvom sastanku, sastaje se najmanje dva puta godišnje. Na kraju svakog sastanka i rasprave o pitanjima sa dnevnog reda, usvaja se Deklaracija i preporuke koje se upućuju Savetu za stabilizaciju i pridruživanje, kao i institucijama Srbije i Evropske unije.

Aktivnosti:

 • Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije održao je 15. sastanak 20. i 21. juna 2023. godine, u Domu Narodne skupštine, kojim su kopredsedavale Marinika Tepić, na čelu delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u POSP i Alesandra Moreti, na čelu delegacije Evropskog parlamenta u POSP.
  15. sastanak 20. jun 2023. (možete pogledati ovde I)
  15. sastanak 21. jun 2023. (možete pogledati ovde II)

 • Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije održao je 14. sastanak 23. i 24. novembra 2022. godine, u Strazburu, kojim su kopredsedavale Marinika Tepić, na čelu delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u POSP i Alesandra Moreti, na čelu delegacije Evropskog parlamenta u POSP.

 • Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije održao je 13. sastanak 28. oktobra 2021. godine, u formatu video konferencije, kojim su kopredsedavali dr Vladimir Orlić, na čelu delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u POSP i Tanja Fajon, na čelu delegacije Evropskog parlamenta u POSP.
  13. sastanak 28. oktobar 2021. (možete pogledati ovde I)
  13. sastanak 28. oktobar 2021. (možete pogledati ovde II)

 • Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije održao je 12. sastanak 28. januara 2021. godine, u formatu video konferencije, kojim su kopredsedavali dr Vladimir Orlić, na čelu delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u POSP i Tanja Fajon, na čelu delegacije Evropskog parlamenta u POSP.
  12. sastanak 28. januar 2021. (možete pogledati ovde)

 • Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije održao je 11. sastanak 30. i 31. oktobra 2019. godine, u Domu Narodne skupštine, kojim su kopredsedavali dr Vladimir Orlić, na čelu delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u POSP i Tanja Fajon, na čelu delegacije Evropskog parlamenta u POSP.
  11. sastanak 30. oktobar 2019. (možete pogledati ovde I)
  11. sastanak 30. oktobar 2019. (možete pogledati ovde II)
  11. sastanak 31. oktobar 2019. (nastavak možete pogledati ovde I)

 • Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije održao je deseti sastanak 27. marta 2019. godine u Strazburu, kojim su kopredsedavali Eduard Kukan, na čelu delegacije Evropskog parlamenta i dr Vladimir Orlić, na čelu delegacije Narodne skupštine Republike Srbije.

 • Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije održao je deveti sastanak 29. i 30. oktobra 2018. godine u Domu Narodne skupštine, kojim su kopredsedavali dr Vladimir Orlić, na čelu delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u POSP i Eduard Kukan, na čelu delegacije Evropskog parlamenta u POSP.
  Deveti sastanak 29. oktobar 2018. (možete pogledati ovde)
  Deveti sastanak 30. oktobar 2018. (nastavak možete pogledati ovde)

 • Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije održao je osmi sastanak 13. i 14. juna 2018. godine u Strazburu, kojim su kopredsedavali Eduard Kukan, na čelu delegacije Evropskog parlamenta i dr Vladimir Orlić, na čelu delegacije Narodne skupštine Republike Srbije.

 • Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije održao je sedmi sastanak 20. i 21. decembra 2017. godine u Domu Narodne skupštine, kojim su kopredsedavali dr Vladimir Orlić, na čelu delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u POSP i Eduard Kukan, na čelu delegacije Evropskog parlamenta u POSP.
  Sedmi sastanak 20. decembar 2017. (možete pogledati ovde)
  Sedmi sastanak 21. decembar 2017. (nastavak možete pogledati ovde)

 • Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije održao je šesti sastanak 13-14. septembra 2017. godine u Strazburu, kojim su kopredsedavali Eduard Kukan, na čelu delegacije Evropskog parlamenta i dr Vladimir Orlić, na čelu delegacije Narodne skupštine Republike Srbije.

 • Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije održao je peti sastanak 22. i 23. septembra 2016. godine u Domu Narodne skupštine, kojim su kopredsedavali dr Vladimir Orlić, na čelu delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u POSP i Eduard Kukan, na čelu delegacije Evropskog parlamenta u POSP.
  Peti sastanak 22. septembra 2016. (možete pogledati ovde)
  Peti sastanak 23. septembra 2016. (nastavak možete pogledati ovde)

 • Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije održao je četvrti sastanak 7-8. oktobra 2015. godine u sedištu Evropskog parlamenta, Strazburu, kojim su kopredsedavali Igor Šoltes, zamenik predsednika delegacije Evropskog parlamenta i dr Vladimir Orlić, na čelu delegacije Narodne skupštine Republike Srbije.

 • Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije održao je treći sastanak 19-20. marta 2015. godine u Domu Narodne skupštine, kojim su kopredsedavali dr Vladimir Orlić, na čelu delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u POSP i Eduard Kukan, na čelu delegacije Evropskog parlamenta u POSP.
  Treći sastanak 19. mart 2015. (možete pogledati ovde)
  Treći sastanak 20. mart 2015. (nastavak možete pogledati ovde)

 • Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije održao je drugi sastanak 26-27. novembra 2014. godine u Strazburu, kojim su kopredsedavali Eduard Kukan, na čelu delegacije Evropskog parlamenta i dr Vladimir Orlić, na čelu delegacije Narodne skupštine Republike Srbije.
 • Prvi konstitutivni sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija – Republika Srbija održan je 15. novembra 2013. godine u Domu Narodne skupštine.
  Uvodna obraćanja možete pogledati ovde.
  Radni deo sastanka možete pogedati ovde.
  Na kraju sastanka, članovi Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija-Srbija usvojili su zajedničku Deklaraciju i Preporuke i, u skladu sa članom 7. Poslovnika Parlamentarnog odbora i članom 125. Sporazuma o stabilizaciji i pridrživanju, uputili ih Savetu za stabilizaciju i pridruživanje, kao i institucijama Srbije i Evropske unije. Deklaraciju i Preporuke možete pogledati ovde.
  Po završetku Prvog sastanka, kopredsedavajući Parlamentarnom odboru Ivan Andrić i Eduard Kukan dali su izjave za medije, koje možete pogledati ovde.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
subota, 2. mart
 • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja