Parlamentarna skupština OEBS


Dvadeseto godišnje zasedanje Parlamentarne skupštine OEBS-a, sa glavnom temom „Jačanje efektnosti i efikasnosti OEBS-a – Novi početak nakon Samita u Astani“, održaće se od 6. do 10. jula 2011. godine, u Beogradu. Svi sastanci održavaće se u Kongresnom centru „Sava“, gde su se održali i sastanci godišnjeg zasedanja 1977/`78. godine, koji su pratili realizaciju odredaba Helsinškog akta, usvojenog neposredno pre zasedanja.

Formulari za registraciju i smeštaj učesnika Dvadesetog godišnjeg zasedanja PS OEBS-a, kao i druge praktične i logističke informacije koje se odnose na zasedanje, dostupni su sa desne strane ove internet stranice.


Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju u svojim aktivnostima značajno doprinosi stabilnosti, procesu demokratizacije, širenju univerzalnih vrednosti i reformama u oblasti vladavine zakona, medija i manjinskih prava širom sveta. Srbija, kao članica OEBS-a, posvećena je ispunjavanju zajedničkih ciljeva proistaklih iz ovih vrednosti još od njenog definisanja Helsinškim aktom 1975. godine i aktivno pruža svoj doprinos borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, razvoju demokratije i poštovanju ljudskih prava. Zbog toga mi je posebno zadovoljstvo što je Narodne skupštine Republike Srbije domaćin ovog jubilarnog zasedanja

prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

Suzana Grubješić, šef stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini OEBS, ukazala je, na nedavno održanom Zimskom zasedanju u Beču, na značaj koji za Srbiju ima održavanje 20.godišnjeg zasedanja PS OEBS-a.

Narodna skupština Republike Srbije je najviše predstavničko telo i nosilac ustavotvorne i zakonodavne vlasti u Republici Srbiji, jednodomni je parlament sa ukupno 250 narodnih poslanika. Narodna skupština konstituisana je 1858. godine kada je donet prvi Zakon o Narodnoj skupštini. Dom Narodne skupštine, koji će učesnici Godišnjeg zasedanja biti u prilici da posete, izgrađen je 1936. godine i proglašen spomenikom kulture od nacionalnog značaja.

Pratite parlamentarnu skupštinu OEBS direktno preko sajta

Izaberite iz koje sale želite da pratite prenos i kliknite na baner. Prenos će se prikazati u okviru samog sajta Narodne skupštine.