Saziv od 31. maja 2012. godine

Poslaničke grupe prijateljstva su skupštinska tela koja se mogu obrazovati u Narodnoj skupštini za unapređenje odnosa i saradnje naše države sa drugim državama na principu dobrovoljnosti. Prilikom osnivanja poslaničke grupe prijateljstva, polazi se od uzajamno izraženih interesa za ostvarivanje i razvoj saradnje između parlamenata.

Prijavu za članstvo u poslaničkoj grupi prijateljstva, narodni poslanik podnosi predsedniku Narodne skupštine. Odbor za inostrane poslove donosi odluku o formiranju i određuje predsednika i članove poslaničkih grupa prijateljstava, daje saglasnost na odluku o razmeni poseta sa poslaničkim grupama prijateljstva predstavničkih tela drugih država i vodi evidenciju članstva u poslaničkim grupama prijateljstva.


Aktivnosti

  • Delegacija Savezne Republike Nemačke, koju je predvodila poslanica nemačkog Bundestaga Maria Flahsbart, posetila je Narodnu skupštinu i vodila razgovor sa članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa Nemačkom, 21. novembra 2013. godine.

  • Baronesa Dsouza, predsednica Gornjeg doma britanskog Parlamenta, posetila je Narodnu skupštinu i vodila razgovor sa Poslaničkom grupom prijateljstva sa Velikom Britanijom, 24. septembra 2013. godine.

  • Delegacija Grupe prijateljstva sa zemljama Zapadnog Balkana francuskog Senata koju je predvodio Žan Pjer Mišel, član Grupe koji prati saradnju sa Srbijom, posetila je Srbiju 16. i 17. septembra i tom prilikom vodila odvojene razgovore u Narodnoj skupštini sa članovima Odbora za Kosovo i Metohiju, kao i sa Borislavom Stefanovićem, predsednikom Poslaničke grupe Demokratske stranke, 17. septembra 2013. godine.

  • Delegacija Poslaničke grupe prijateljstva sa Mađarskom u sastavu prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković, predsednik i članovi, Konstantin Arsenović, Arpad Fremond i Oto Kišmarton, posetila je Parlament Mađarske, u Budimpešti, od 5. do 7. juna 2013. godine.

  • Delegacija Parlamenta Indonezije, koju je predvodio predsednik Predstavničkog doma H. Marzuki Ali, posetila je Srbiju od 4. do 8. juna i tom prilikom vodila razgovor sa članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa Indonezijom, 4. juna 2013. godine.

  • Delegacija Odbora za imunitete, sukob interesa, sankcije i razmatranje mandata Parlamenta Mađarske koju je predvodio Đerđ Rubovski, šef delegacije, vodila je razgovor u Narodnoj skupštini sa prof. dr Snežanom Bogosavljević Bošković, predsednicom i članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa Mađarskom, 9. maja 2013. godine.

  • Delegacija Bundestaga koju je predvodio Andreas Šokenhof, zamenik predsedavajućeg Poslaničke grupe CDU/CSU, vodila je razgovor u rezidenciji Ambasade Nemačke u Beogradu sa Vesnom Marković, predsednicom Poslaničke grupe prijateljstva sa Nemačkom, zajedno sa drugim narodnim poslanicima, 9. aprila 2013. godine.

  • Delegacija Grupe prijateljstva sa Srbijom Parlamenta Velike Britanije, posetila je Narodnu skupštinu i tom prilikom vodila odvojene razgovore sa Dijanom Vukomanović, predsednicom i članovima Grupe prijateljstva sa Velikom Britanijom, kao i sa Milošem Aligrudićem, predsednikom i članovima Odbora za spoljne poslove, 14. marta 2013. godine.

  • Dragomir Karić, predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Republikom Belorusijom u okviru državne delegacije Republike Srbije, posetio je Republiku Belorusiju, Minsk, od 11. do 13. marta 2013. godine.

  • Stefan Zankov, predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Bugarskom, učestvovao je na svečanostima povodom 135. godišnjice oslobođenja Republike Bugarske, u Sofiji, 2. i 3. marta 2013. godine.

  • Eftimios Karansios, predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom u Parlamentu Grčke, vodio je razgovor u Narodnoj skupštini sa Miroljubom Stojčićem, predsednikom i članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa Grčkom, 13. februara 2013. godine.

  • Delegacija Velikog odbora za evropske poslove Parlamenta Finske koju je predvodila Miapetra Kumpula Natri, predsedavajuća Velikog odbora, vodila je odvojeni razgovor u Narodnoj skupštini sa Draganom Šormazom, predsednikom Poslaničke grupe prijateljstva sa Finskom i sa članovima Odbora za spoljne poslove, 1. februara 2013. godine.


    VIII
    saziv – AKTIVNOSTI POSLANIČKIH GRUPA PRIJATELjSTVA

U pripremi.


Poslaničke grupe prijateljstva

Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31