Opšta bilateralna saradnja

U okviru neposredne, opšte bilateralne saradnje, realizuju se parlamentarne posete našoj zemlji na svim nivoima i parlamentarni kontakti (pojedinačni razgovori sa stranim parlamentarnim delegacijama ili parlamentarcima) u Narodnoj skupštini Republike Srbije. S druge strane, organizuju se bilateralne posete poslanika Narodne skupštine Republike Srbije drugim zemljama, pre svega predsednika Narodne skupštine, delegacija radnih tela i drugih delegacija.

U Narodnoj skupštini ostvaruju se i međunarodni kontakti i razgovori sa stranim državnim funkcionerima i ličnostima, predstavnicima međunarodnih organizacija i drugih međunarodnih foruma koji dolaze u posetu našoj zemlji, kao i sa predstavnicima diplomatskog kora.

Aktivnosti

  • Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković je na poziv Sergeja Nariškina, predsednika Državne Dume Ruske Federacije, boravila u poseti Ruskoj Federaciji, u Moskvi, od 21. do 23. decembra 2014. godine.
  • Delegacija Senata Republike Italije koju je predvodio senator Vanino Kiti, predsednik Odbora za politiku Evropske unije, vodila je razgovor u Narodnoj skupštini sa Aleksandrom Senićem, predsednikom i članovima Odbora za evropske integracije 15. decembra 2014. godine.
  • Delegacija Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku koju je predvodila dr Aleksandra Tomić, predsednica Odbora, održala je sastank sa Odborom za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore u okviru Regionalne mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije Zapadnog Balkana, Podgorica, 12. decembra 2014. godine.
  • Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković na poziv Ogtaja Asadova, predsednika Nacionalne skupštine Republike Azerbejdžan, posetila je Azerbejdžan, u Baku, od 10. do 12. decembra 2014. godine.
  • Delegacija Odbora za dijasporu i Srbe u regionu koju je predvodio Janko Veselinović, predsednik Odbora, posetila je predstavnike Srba u Tirani, Albanija, od 30. novembra do 4. decembra 2014. godine.
  • Delegacija Senata Rumunije koju su predvodili Petru Filip, predsednik Odbora za spoljne poslove i Ben-Oni Ardelean, predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva (PGP) sa Srbijom vodila je odvojene razgovore u Narodnoj skupštini sa članovima PGP sa Rumunijom, dr Dijanom Vukomanović, zamenicom predsednika Odbora za spoljne poslove, prof. dr Vladimirom Marinkovićem, potpredsednikom Narodne skupštine, kao i sa Zoranom Babićem, predsednikom Poslaničke grupe Srpske napredne stranke, 21. novembra 2014. godine.
  • Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijartо razgovarao je u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, 20. novembra 2014. godine.
  • Delegacija Nacionalne Narodne skupštine Demokratske Narodne Republike Alžira koju je predvodio Mohamed Larbi Ould Kelifa, predsednik, boravila je u zvaničnoj poseti Srbiji od 17. do 19. novembra 2014. godine i pritom vodila odvojene razgovore u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, predsednicima i članovima Odbora za spoljne poslove, Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i Poslaničke grupe prijateljstva Srbija - Alžir.
  • Delegacija Gradske kuće Južne Karoline, SAD, vodila je razgovor u Narodnoj skupštini sa prof. dr Vladimirom Marinkovićem, potpredsednikom Narodne skupštine, 1. novembra 2014. godine.
  • Elizabet Gigu, predsednik Odbora za spoljne poslove Nacionalne skupštine Francuske, vodila je razgovor u Narodnoj skupštini sa Aleksandrom Đurović, predsednicom Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine, 31. oktobra 2014. godine.
  • Delegacija SR Nemačke koju je predvodio Bartolomeus Kalb, poslanik nemačkog Parlamenta i zamenik predsednika Odbora za budžetska pitanja, vodila je razgovor u Narodnoj skupštini sa Veroljubom Arsićem, potpredsednikom Narodne skupštine, 29. oktobra 2014. godine.
  • Predsednik Parlamenta Grčke Evangelis Meimarakis razgovarao je u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, 23. oktobra 2014. godine.
  • Ministar odbrane Republike Makedonije Zoran Jolevski vodio je razgovor u Narodnoj skupštini sa Marijom Obradović, predsednikom Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, 22. oktobra 2014. godine.
  • Žolt Nemet, predsednik Odbora za spoljne poslove Parlamenta Mađarske, vodio je razgovor u Narodnoj skupštini sa Aleksandrom Đurović, predsednicom Odbora za spoljne poslove, 16. oktobra 2014. godine.
  • Kristofer Marfi, senator SAD, vodio je odvojene razgovore u Narodnoj skupštini sa članovima Odbora za spoljne poslove, članovima delegacije pri PS OEBS i članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa SAD, 15. oktobra 2014. godine.
  • Branislav Borenović, predsednik i Boris Jerinić, član Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju NS Republike Srpske, vodili su razgovor u Narodnoj skupštini sa Aleksandrom Senićem, predsednikom i članovima Odbora za evropske integracije, 6. oktobra 2014. godine.
  • Delegacija Parlamenta Danske posetila je Narodnu skupštinu i vodila odvojene razgovore sa Marijom Obradović, predsednicom Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, članovima Odbora za spoljne poslove i Odbora za evropske integracije, šefom stalne delegacije pri PS NATO i šefom stalne delegacije pri PS OEBS, 26. septembra 2014. godine.
  • Poslanik Bundestaga Kristof Štreser, opunomoćenik Vlade Savezne Republike Nemačke za ljudska prava i humanitarnu pomoć, vodio je razgovor u Narodnoj skupštini sa Veroljubom Arsićem, potpredsednikom Narodne skupštine, 11. septembra 2014. godine.
  • Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković prisustvovala je svečanosti povodom inauguracije 12. Predsednika Republike Turske, Redžepa Tajipa Erdogana, u Ankari, 28. avgusta 2014. godine.
  • Branislav Borenović, predsednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju NS Republike Srpske, vodio je razgovor u Narodnoj skupštini sa Aleksandrom Senićem, predsednikom Odbora za evropske integracije, 30. jula 2014. godine.
  • Ministarka spoljnih poslova Italije Federika Mogerini razgovarala je u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, potpredsednicima Narodne skupštine, predsednicima poslaničkih grupa, predsednikom PGP sa Italijom, predsednicima Odbora za spoljne poslove i evropske integracije, 28. jula 2014. godine (panel diskusija).
  • Dr Andreas Šokenhof, zamenik predsedavajućeg frakcije CDU/CSU u Bundestagu, vodio je razgovor u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, 10. jula 2014. godine.
  • Delegacija Parlamenta Rumunije koju je predvodio senator prof. dr Ben Oni-Ardelean, sekretar Odbora za spoljne poslove i predsednik PGP Rumunije sa Srbijom, vodila je razgovor u Narodnoj skupštini sa prof. dr Vladimirom Marinkovićem, potpredsednikom Narodne skupštine, Miletićem Mihajlovićem, predsednikom i članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa Rumunijom i sa Aleksandrom Đurović, predsednicom i članovima Odbora za spoljne poslove, 9. jula 2014. godine.
  • Delegacija predstavnika Saveznog ministarstva za Evropu, integracije i međunarodne poslove Republike Austrije koju je predvodio Jan Kikerton, politički direktor, vodila je razgovor u Narodnoj skupštini sa Aleksandrom Senićem, predsednikom Odbora za evropske integracije, 9. jula 2014. godine.
  • Debora Serakjani, predsednica Autonomne regije Furlanija-Julijska krajina, vodila je razgovor u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, 8. jula 2014. godine.
  • Delegacija Poljske vodila je razgovor u Narodnoj skupštini sa članovima stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja i Poslaničkom grupom prijateljstva sa Poljskom, 8. jula 2014. godine.
  • Portugalski državni sekretar za evropske poslove Bruno Madžaš vodio je odvojene razgovore u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, kao i sa članovima PGP sa Portugalijom, 4. jula 2014. godine.
  • Kristijan Vigenin, MIP Republike Bugarske, vodio je razgovor u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, 3. jula 2014. godine.
  • Sekretar Svete Stolice za odnose sa državama Dominik Mamberti vodio je razgovor u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, 1. jula 2014. godine.
  • Ekspert Evropske komisije Franklin de Vriz posetio je Narodnu skupštinu i vodio odvojene razgovore sa Veroljubom Arsićem, potpredsednikom Narodne skupštine, Aleksandrom Đurović, predsednicom Odbora za spoljne poslove, Aleksandrom Senićem, predsednikom Odbora za evropske integracije, Milovanom Drecunom, predsednikom Odbora za Kosovo i Metohiju i Borislavom Stefanovićem, predsednikom Poslaničke grupe Demokratske stranke, od 30. juna do 2. jula 2014. godine.
  • Marej Mekali, MIP Novog Zelanda, vodio je razgovor u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, 23. juna 2014. godine.
  • Ministar inostranih poslova Crne Gore Igor Lukšić vodio je razgovor u Narodnoj skupštini sa Igorom Bečićem, potpredsednikom Narodne skupštine, 17. juna 2014. godine.
  • Apostolski nunci Svete Stolice Orlando Antonini vodio je razgovor u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, 16. juna 2014. godine.
  • Državna delegacija Republike Belorusije koju je predvodio Aleksandar Lukašenko, predsednik Republike Belorusije, posetila je Srbiju 11. i 12. juna i pri tom vodila razgovor u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, 12. juna 2014. godine.
  • Poslanica Parlamenta Finske Elizabet Naukler vodila je razgovor u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, 4. juna 2014. godine.
  • Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor razgovarao je u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, 29. maja 2014. godine.
  • Predsednik Državnog saveta Republike Slovenije Mitja Bervar vodio je razgovor u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, 19. maja 2014. godine.
  • Član Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Miodrag Linta učestvovao je na Svečanoj sednici Srpskog društva za kulturu „Prosvjeta“ iz Zagreba, povodom 70 godina od osnivanja, u Glini, 10. maja 2014. godine.
  • Delegacija Republike Poljske koju je predvodio Bogdan Borusevič, predsednik Senata Republike Poljske posetila je Narodnu skupštinu i vodila razgovor sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, 9. maja 2014. godine.
  • Delegacija državne Dume Federalne skupštine Ruske Federacije koju je predvodio Sergej Nariškin, predsednik državne Dume Federalne skupštine RF, posetila je Srbiju 5. i 6. maja i pritom vodila razgovor u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, 5. maja 2014. godine.
  • Komesar Evropske komisije za proširenje i politiku susedstva Štefan File razgovarao je u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine i predstavnicima poslaničkih grupa, 5. maja 2014. godine.
  • Miodrag Linta učestvovao je na obeležavanju godišnjice stradanja i proterivanja Srba iz Zapadne Slavonije, Gradiška, 1. maja 2014. godine.
  • Visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednica Evropske komisije Ketrin Ešton vodila je razgovor u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, 28. aprila 2014. godine.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31