Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine

Sjenica

Četvrtak, 23. april 2015.

26. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova

Na sednici Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, koja je održana 23. aprila u Sjenici, članovi Odbora diskutovali su o ekonomskom osnaživanju žena na lokalnom nivou.


Pored članova Odbora, sednici su prisustvovali predsednik opštine Sjenica Hazbo Mujović, predstavnici organa lokalne samouprave, lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost, poslovnih udruženja, sindikata, filijala Nacionalne službe za zapošljavanje i nevladinih organizacija.
Sednicu je otvorio predsednik Odbora Meho Omerović, koji je naglasio da je ovo prvi put da Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova održava sednicu u Sjenici. Cilj sednice je da se kroz zajednički dijalog predstave aktivnosti i mere koje se preduzimaju na lokalnom nivou u cilju ekonomskog osnaživanja žena, veće zaposlenosti i bolje zaštite žena i njihovih prava, rekao je Omerović.
Predsednik Odbora je izneo podatke koji ukazuju da u Srbiji i dalje ne postoji ravnopravna zastupljenost oba pola u svim sferama života i ukazao na probleme sa kojima se susreću žene preduzetnice u Srbiji. Osim toga, nasilje nad ženama je problem koji opterećuje društvo u celini, rekao je Meho Omerović i najavio da će se o ovoj temi razgovarati na javnom slušanju u Narodnoj skupštini 5. maja.
Zajedničkim angažovanjem skupštinskih tela i predstavnika organa lokalne samouprave treba da se utiče na državne organe da se kroz donošenje novih zakonskih akata utiče na poboljšanje položaja žena i njihovo ekonomsko osnaživanje, zaključio je Meho Omerović u svom uvodnom izlaganju.
O problemima samohranih majki govorila je Alma Junis, predsednica Udruženja samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica iz Novog Pazara, koja je navela podatak da u Srbiji postoji preko 290 hiljada samohranih majki i pola miliona dece iz jednoroditeljskih porodica. Alma Junis je apelovala na državne organe da počnu da rešavaju probleme samohranih majki, koje su, zajedno sa ženama iz ruralnih područja, među najugroženijim kategorijama društva. Potrebne su državne mere podrške, dobre strategije i podsticajna sredstva za žene na lokalu, zaključila je Alma Junis.
Indira Kuburović iz organizacije Sandžački ćilim iz Sjenice ukazala je na to da se ne primenjuju dokumenta koja su doneta na lokalnom i državnom nivou i zatražila konkretnu pomoć ženama sa Peštera.
Predstavnice Ženske inicijative iz Priboja, Saveza za rodnu ravnopravnost iz Tutina, Udruženja građana Konekt iz Sjenice i drugih organizacija govorile su o aktivnostima koje lokalne organizacije preduzimaju u cilju rešavanja svakodnevnih problema žena na lokalnom nivou i žena iz ruralnih područja, radno-pravnom statusu žena, saradnji sa nevladinim sektorom, obukama koje se sprovode kako bi se žene osposobile za obavljanje dodatnih zanimanja i zdravstvenoj zaštiti žena iz ruralnih područja.
U diskusiji su izneti predlozi da se kroz zajedničke aktivnosti organa na svim nivoima i poslaničke inicijative za izmene određenih zakona, kojima se štiti i unapređuje položaj žena, utiče na promenu državne politike prema ovim najugroženijim kategorijama stanovništva.

Po završetku sednice, članovi Odbora posetili su preduzeća ZES-Koton i DAKE TRADE.

Sednica van sedišta Narodne skupštine održana je uz podršku Misije OEBS u Srbiji.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora, Meho Omerović.

Sjenica: Foto galerija

Ostale sednice ovog odbora

Petak, 15. novembar 2019. 24. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Pančevo Ima fotografija Ima video snimaka
Ponedeljak, 6. novembar 2017. 13. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Subotica Ima fotografija Ima video snimaka
Četvrtak, 10. decembar 2015. 38. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Novi Sad Ima fotografija
Petak, 27. novembar 2015. 36. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Zrenjanin
Petak, 19. jun 2015. 33. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Dimitrovgrad
Utorak, 18. novembar 2014. 15. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Vrnjacka Banja Ima fotografija Ima video snimaka
Ponedeljak, 20. septembar 2010. Dvadeset šesta sednica Odbora za ravnopravnost polova Žitište Ima fotografija
Ponedeljak, 28. septembar 2009. Trinaesta sednica Odbora za ravnopravnost polova Niš
Subota, 13. oktobar 2007. Peta sednica Odbora za međunacionalne odnose Kikinda Ima fotografija

Obratite se odboru Narodne skupštine

Popunite formular i pošaljite poruku

Ukoliko želite da se obratite nekom od odobra Narodne skupštine, popunite formular prikazan ispod sa neophodnim podacima i kliknite na dugme Pošalji.

**Od tri ponuđena kontakta (telefon, adresa i e-mail) obavezno je popuniti bar jedan.

Poruka može imati maksimalno 1000 karaktera.

Polja obeležena zvezdicom (*) su neophodna da biste poslali formular.

Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine se organizuju i ova podstrana je izrađena uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”.
Stavovi i sadržaj na ovoj podstrani ne predstavljaju nužno stanovište UNDP i SDC.