Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine

Novi Sad

Četvrtak, 10. decembar 2015.

38. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова

У циљу обележавања 10. децембра, Међународног дана људских права, у Скупштини АП Војводине одржана је заједничка седница Одбора за равноправност полова Скупштине АП Војводине и Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине Републике Србије.


10. децембар 2015. 38. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова

10. децембар 2015. 38. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова

Том приликом је истакнуто да, иако је прошло 67 година од потписивања Универзалне декларације о људским правима, и данас можемо констатовати да се права гарантована том декларацијом крше у готово целом свету, па и у Србији. Једна од најугроженијих група јесу жене које и даље трпе дискриминацију и насиље. Стога је циљ заједничке седнице организоване на Међународни дан људских права био да се укаже на достигнућа и перспективе у борби против насиља над женама.

Када је реч о положају жена у Србији, учесници су истакли да постоји напредак у одређеним областима, како у законодавном, тако и у институционалном смислу, али да ратификација Истанбулске конвенције захтева даље значајне измене у нашем законодавству, али и обавезу ефикасног спровођења усвојених закона. Учесници седнице су указали да се и тренутно на дневном реду Народне скупштине налазе предлози буџетских прописа који по први пут уводе родно буџетирање у наш буџетски систем.

Стојанка Лекић, председница Одбора за равноправност полова Скупштине АП Војводине и Мехо Омеровић, председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине указали су на значај сарадње два одбора и потребу размене искустава, нарочито када је реч о ширењу мреже механизама за заштиту родне равноправности, едукацији у циљу спречавања појаве насиља, пружању ефикасније подршке и заштите жртвама насиља, усклађивању закона са међународним стандардима, као и на економском оснаживању жена и бољој координацији између свих институција, у циљу пуног остваривања људских права и сузбијања насиља.

Представљени су примери добре праксе која се у Републици и Покрајини примењује у области родне равноправности, али је указано и на недостатке као што је непостојање националне СОС линије.

Након заједничке седнице, чланови оба одбора су присуствовали уручењу Годишњег признања Покрајинске владе у области равноправности полова. Добитница овогодишњег признања је Ксенија Влаовић, предузетница и друштвена активисткиња.

Novi Sad: Foto galerija

Ostale sednice ovog odbora

Petak, 15. novembar 2019. 24. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Pančevo Ima fotografija Ima video snimaka
Ponedeljak, 6. novembar 2017. 13. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Subotica Ima fotografija Ima video snimaka
Četvrtak, 10. decembar 2015. 38. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Novi Sad Ima fotografija
Petak, 27. novembar 2015. 36. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Zrenjanin
Petak, 19. jun 2015. 33. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Dimitrovgrad
Četvrtak, 23. april 2015. 26. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Sjenica
Utorak, 18. novembar 2014. 15. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Vrnjacka Banja Ima fotografija Ima video snimaka
Ponedeljak, 20. septembar 2010. Dvadeset šesta sednica Odbora za ravnopravnost polova Žitište Ima fotografija
Ponedeljak, 28. septembar 2009. Trinaesta sednica Odbora za ravnopravnost polova Niš
Subota, 13. oktobar 2007. Peta sednica Odbora za međunacionalne odnose Kikinda Ima fotografija

Obratite se odboru Narodne skupštine

Popunite formular i pošaljite poruku

Ukoliko želite da se obratite nekom od odobra Narodne skupštine, popunite formular prikazan ispod sa neophodnim podacima i kliknite na dugme Pošalji.

**Od tri ponuđena kontakta (telefon, adresa i e-mail) obavezno je popuniti bar jedan.

Poruka može imati maksimalno 1000 karaktera.

Polja obeležena zvezdicom (*) su neophodna da biste poslali formular.

Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine se organizuju i ova podstrana je izrađena uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”.
Stavovi i sadržaj na ovoj podstrani ne predstavljaju nužno stanovište UNDP i SDC.