Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine

Zrenjanin

Petak, 27. novembar 2015.

36. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова

На седници од 27. новембра, чланови Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова упознали су се са „Зрењанинским моделом“ у борби против насиља у породици.


Отварајући седницу, председник Одбора Мехо Омеровић подсетио је да се 25. новембра обележава Међународни дан борбе против насиља над женама и у породици, када почиње и 16 дана активизма у овој борби. Он је истакао да се овим проблемом Одбор у континуитету бавио до сада, као и да је у 2015. години 36 жена страдало као жртва породичног насиља, што је податак који треба да забрине и упозори све институције које треба да се боре против насиља над женама и у породици. Зрењанински модел у борби против насиља у породици повезује на прави начин четири институције у овој борби, а то су центар за социјални рад, полиција, тужилаштво и правосуђе, што треба да буде путоказ другима како институције треба да раде, закључио је Омеровић.

„Зрењанински модел“ у борби против насиља у породици представили су Слободан Јосимовић, заменик јавног тужиоца из Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду и Младен Вујин, заменик тужиоца у Основном јавном тужилаштву у Зрењанину.

Седница је почела минутом ћутања и одавањем поште последњој жртви породичног насиља у Зрењанину, а које се догодило на Међународни дан борбе против насиља над женама и у породици, као и другим жртвама насиља у породици.

У краћој презентацији представљени су нормативни оквир за сарадњу центра за социјални рад, полиције, тужилаштва и правосуђа, принципи и модел те сарадње.

Након презентације отворен је дијалог у коме су представници других институција са територије Зрењанина, али и других општина, представили своја искуства, али и проблеме са којима се суочавају у борби против насиља у породици.

Председник Одбора Мехо Омеровић истакао је да ће Одбор, на некој од наредних седница, а на основу свега што се данас чуло, донети одговарајуће закључке које ће упутити надлежним институцијама на даље поступање.

Седници су присуствовали градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, као и представници извршне власти, тужилаштава, полиције, правосуђа и центара за социјални рад на територији АП Војводина.

Седница је одржана ван седишта Народне скупштине, у Зрењанину, уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији.

Седници је председавао Мехо Омеровић, председник Одбора.

Zrenjanin: Foto galerija

Ostale sednice ovog odbora

Petak, 15. novembar 2019. 24. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Pančevo Ima fotografija Ima video snimaka
Ponedeljak, 6. novembar 2017. 13. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Subotica Ima fotografija Ima video snimaka
Četvrtak, 10. decembar 2015. 38. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Novi Sad Ima fotografija
Petak, 27. novembar 2015. 36. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Zrenjanin
Petak, 19. jun 2015. 33. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Dimitrovgrad
Četvrtak, 23. april 2015. 26. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Sjenica
Utorak, 18. novembar 2014. 15. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Vrnjacka Banja Ima fotografija Ima video snimaka
Ponedeljak, 20. septembar 2010. Dvadeset šesta sednica Odbora za ravnopravnost polova Žitište Ima fotografija
Ponedeljak, 28. septembar 2009. Trinaesta sednica Odbora za ravnopravnost polova Niš
Subota, 13. oktobar 2007. Peta sednica Odbora za međunacionalne odnose Kikinda Ima fotografija

Obratite se odboru Narodne skupštine

Popunite formular i pošaljite poruku

Ukoliko želite da se obratite nekom od odobra Narodne skupštine, popunite formular prikazan ispod sa neophodnim podacima i kliknite na dugme Pošalji.

**Od tri ponuđena kontakta (telefon, adresa i e-mail) obavezno je popuniti bar jedan.

Poruka može imati maksimalno 1000 karaktera.

Polja obeležena zvezdicom (*) su neophodna da biste poslali formular.

Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine se organizuju i ova podstrana je izrađena uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”.
Stavovi i sadržaj na ovoj podstrani ne predstavljaju nužno stanovište UNDP i SDC.