Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine

Dimitrovgrad

Petak, 19. jun 2015.

33. седница Одборa за људска и мањинска права и равноправност полова

На седници одржаној 19. јуна, која је одржана у Димитровграду, чланови Одбора дискутовали су о улози националних савета националних мањина и локалних заједница у остваривању права националних мањина, и о остваривању права на информисање на језику националних мањина.


Седницу је отворио председник Одбора Мехо Омеровић указавши да је завршетак процеса приватизације медија у Србији дошао до самог краја и подсећајући да је крајњи рок 1. јул ове године. Навео је да Министарство културе и информисања има одбрамбени став када су у питању медијски закони, истичући да су усвојени закони усклађени са прописима Европске уније.

Представници националних мањина су од самог почетка имали доста примедби и сугестија на сет медијских закона који су усвојени претходне године, и с тим у вези донели су више закључака који су упућени Министарству културе и информисања на разматрање, навео је Омеровић.

Представници Министарства су апострофирали да приватизација медија ни на који начин не укуда информисање на језику националних мањина, истичући да будући власник медија има законску обавезу да наредних пет година не сме мењати програмску шему.

Мехо Омеровић је учесницима скупа навео да ће Одбор подржати представнике националних савета националних мањина у оним закључцима који су у надлежности овог Одбора.

Учесници су указали на проблем који ће настати уколико дође до приватизације медија који емитују програм на језицима националних мањина и финансирају се из буџета локалне самоуправе, јер сматрају да ће на тај начин доћи до њиховог гашења. Они су се позвали на обавезе Републике Србије, нарочито у вези са Поглављем 23 у приступању Европској унији, с обзиром да је Нацртом акционог плана за то Поглавље предвиђена обавеза стабилног финансирања којим се гарантује одрживост медија на мањинским језицима.

На крају седнице је договорено да ће Одбор затражити хитне консултације са Министарством културе и информисања у вези са овим питањима и предузети друге мере из своје надлежности у вези са заштитом права на информисање на језицима националних мањина.

Поред чланова Одбора, на седници су учествовали представници националних савета националних мањина и то бугарске, румунске, влашке и македонске националне мањине. Такође, учешће су узели и представници локалне самоуправе, медија и невладиних организација из Димитровграда, Босилеграда, Пирота и Зајечара.

Седници је председавао председник Одбора Мехо Омеровић.

Dimitrovgrad: Foto galerija

Ostale sednice ovog odbora

Petak, 15. novembar 2019. 24. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Pančevo Ima fotografija Ima video snimaka
Ponedeljak, 6. novembar 2017. 13. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Subotica Ima fotografija Ima video snimaka
Četvrtak, 10. decembar 2015. 38. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Novi Sad Ima fotografija
Petak, 27. novembar 2015. 36. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Zrenjanin
Petak, 19. jun 2015. 33. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Dimitrovgrad
Četvrtak, 23. april 2015. 26. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Sjenica
Utorak, 18. novembar 2014. 15. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Vrnjacka Banja Ima fotografija Ima video snimaka
Ponedeljak, 20. septembar 2010. Dvadeset šesta sednica Odbora za ravnopravnost polova Žitište Ima fotografija
Ponedeljak, 28. septembar 2009. Trinaesta sednica Odbora za ravnopravnost polova Niš
Subota, 13. oktobar 2007. Peta sednica Odbora za međunacionalne odnose Kikinda Ima fotografija

Obratite se odboru Narodne skupštine

Popunite formular i pošaljite poruku

Ukoliko želite da se obratite nekom od odobra Narodne skupštine, popunite formular prikazan ispod sa neophodnim podacima i kliknite na dugme Pošalji.

**Od tri ponuđena kontakta (telefon, adresa i e-mail) obavezno je popuniti bar jedan.

Poruka može imati maksimalno 1000 karaktera.

Polja obeležena zvezdicom (*) su neophodna da biste poslali formular.

Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine se organizuju i ova podstrana je izrađena uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”.
Stavovi i sadržaj na ovoj podstrani ne predstavljaju nužno stanovište UNDP i SDC.