Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine

Sjenica

Četvrtak, 23. april 2015.

26. седницa Oдбора за људска и мањинска права и равноправност полова

На седници Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова, која је одржана 23. априла у Сјеници, чланови Одбора дискутовали су о економском оснаживању жена на локалном нивоу.


Поред чланова Одбора, седници су присуствовали председник општине Сјеница Хазбо Мујовић, представници органа локалне самоуправе, локалних механизама за родну равноправност, пословних удружења, синдиката, филијала Националне службе за запошљавање и невладиних организација.
Седницу је отворио председник Одбора Мехо Омеровић, који је нагласио да је ово први пут да Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова одржава седницу у Сјеници. Циљ седнице је да се кроз заједнички дијалог представе активности и мере које се предузимају на локалном нивоу у циљу економског оснаживања жена, веће запослености и боље заштите жена и њихових права, рекао је Омеровић.
Председник Одбора је изнео податке који указују да у Србији и даље не постоји равноправна заступљеност оба пола у свим сферама живота и указао на проблеме са којима се сусрећу жене предузетнице у Србији. Осим тога, насиље над женама је проблем који оптерећује друштво у целини, рекао је Мехо Омеровић и најавио да ће се о овој теми разговарати на јавном слушању у Народној скупштини 5. маја.
Заједничким ангажовањем скупштинских тела и представника органа локалне самоуправе треба да се утиче на државне органе да се кроз доношење нових законских аката утиче на побољшање положаја жена и њихово економско оснаживање, закључио је Мехо Омеровић у свом уводном излагању.
О проблемима самохраних мајки говорила је Алма Јунис, председница Удружења самохраних родитеља и једнородитељских породица из Новог Пазара, која је навела податак да у Србији постоји преко 290 хиљада самохраних мајки и пола милиона деце из једнородитељских породица. Алма Јунис је апеловала на државне органе да почну да решавају проблеме самохраних мајки, које су, заједно са женама из руралних подручја, међу најугроженијим категоријама друштва. Потребне су државне мере подршке, добре стратегије и подстицајна средства за жене на локалу, закључила је Алма Јунис.
Индира Кубуровић из организације Санџачки ћилим из Сјенице указала је на то да се не примењују документа која су донета на локалном и државном нивоу и затражила конкретну помоћ женама са Пештера.
Представнице Женске иницијативе из Прибоја, Савеза за родну равноправност из Тутина, Удружења грађана Конект из Сјенице и других организација говориле су о активностима које локалне организације предузимају у циљу решавања свакодневних проблема жена на локалном нивоу и жена из руралних подручја, радно-правном статусу жена, сарадњи са невладиним сектором, обукама које се спроводе како би се жене оспособиле за обављање додатних занимања и здравственој заштити жена из руралних подручја.
У дискусији су изнети предлози да се кроз заједничке активности органа на свим нивоима и посланичке иницијативе за измене одређених закона, којима се штити и унапређује положај жена, утиче на промену државне политике према овим најугроженијим категоријама становништва.

По завршетку седнице, чланови Одбора посетили су предузећа ЗЕС-Котон и DAKE TRADE.

Седница ван седишта Народне скупштине одржана је уз подршку Мисије ОЕБС у Србији.

Седници је председавао председник Одбора, Мехо Омеровић.

Sjenica: Foto galerija

Ostale sednice ovog odbora

Petak, 15. novembar 2019. 24. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Pančevo Ima fotografija Ima video snimaka
Ponedeljak, 6. novembar 2017. 13. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Subotica Ima fotografija Ima video snimaka
Četvrtak, 10. decembar 2015. 38. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Novi Sad Ima fotografija
Petak, 27. novembar 2015. 36. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Zrenjanin
Petak, 19. jun 2015. 33. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Dimitrovgrad
Četvrtak, 23. april 2015. 26. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Sjenica
Utorak, 18. novembar 2014. 15. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Vrnjacka Banja Ima fotografija Ima video snimaka
Ponedeljak, 20. septembar 2010. Dvadeset šesta sednica Odbora za ravnopravnost polova Žitište Ima fotografija
Ponedeljak, 28. septembar 2009. Trinaesta sednica Odbora za ravnopravnost polova Niš
Subota, 13. oktobar 2007. Peta sednica Odbora za međunacionalne odnose Kikinda Ima fotografija

Obratite se odboru Narodne skupštine

Popunite formular i pošaljite poruku

Ukoliko želite da se obratite nekom od odobra Narodne skupštine, popunite formular prikazan ispod sa neophodnim podacima i kliknite na dugme Pošalji.

**Od tri ponuđena kontakta (telefon, adresa i e-mail) obavezno je popuniti bar jedan.

Poruka može imati maksimalno 1000 karaktera.

Polja obeležena zvezdicom (*) su neophodna da biste poslali formular.

Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine se organizuju i ova podstrana je izrađena uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”.
Stavovi i sadržaj na ovoj podstrani ne predstavljaju nužno stanovište UNDP i SDC.