Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine

Sabac

Petak, 11. jun 2021.

Osma sednica Odbora za zdravlje i porodicu

Na sednici, održanој 11. juna, u Šapcu, članovi Odbora razmotrili su jedinu tačku dnevnog reda: aktuelna epidemiološka situacija i informisanje o vakcinaciji stanovništva Mačvanskog okruga.


11. jun 2021. Osma sednica Odbora za zdravlje i porodicu

11. jun 2021. Osma sednica Odbora za zdravlje i porodicu

Početak sednice pozdravio je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, koji se zahvalio Odboru i istakao da Šabac ima dobru i stabilnu epidemološku situaciju, a da se borbi sa pandemijom bliži kraj, sticanjem kolektivnog imuniteta građana Šapca i Republike Srbije.
Darko Laketić, istakao je da je cilj sednice davanje doprinosa da se u narednom periodu podigne nivo zdravstvene zaštite i poveća broj vakcinisanih građana. Naveo je da se recept za uspeh nalazi u osvešćivanju građana o značaju vakcinacije i sticanju kolektivnog imuniteta stanovništva.

Dr Laketić istakao je da je sednica sazvana kako bi se Odbor informisao o stanju vakcinacije stanovništva Mačvanskog okruga, ali i da se informišu o problemima na koje nailaze zdravstvene ustanove Okruga, kao iznalaženje rešenja za te probleme.

Laketić je upoznao je učesnike skupa sa informacijom da je 2. februara ove godine obrazovan Pododbor za praćenje epidemiološke situacije zbog prisustva zarazne bolesti COVID-19, čiji je zadatak između ostalog da razmatra sve aktivnosti koje organizuju i sprovode organi Republike Srbije, jedinice lokalne samouprave i drugi subjekti, zdravstvene ustanove i fizička lica u cilju zaštite stanovništava od zaraznih bolesti.

Predsednik Odbora naveo je Pododbor razmatrao prisustvo različitih sojeva COVID-19 i i o četiri vrste vakcina koje su dostupne građanima Srbije i a da su razrešene nedoumice o primanju vakcina kada su u pitanju trudnice i osobe sa hroničnim bolestima.

Laketić je istako da s obzirom na činjenicu da građani Srbije mogu da biraju vakcinu, može se premašiti predviđeni procenat od 50 odsto vakcinisanog stanovništva, do kraja juna, i dostigne procenat od 70 odsto vakcinisanih.

Branko Vujković, direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac naveo je da epidimiološka situacija na Mačvanskom okrugu ima povoljan tok, sa tendencijom pada zaraženih. U poslednja 24 časa, od COVID 19, obolelo je četiri osobe, a od početka pandemije urađeno je više od 63 000 PCR testova i više od 66 000 testova antigenskih testova, naveo je direktor Zavoda. Broj obolelih u Mačvanskom okrugu za vreme pandemije premašio je 27 000, a broj aktivno obolelih je 142 stanovnika u Mačvanskom okrugu. Taksativno navedeno, drugom dozom po gradovima vakcinisano je 47, 3 odsto građana u Malom Zvorniu, u gradu Šabac 50,2 odsto, Loznici 46,4 odsto, Bogatiću 39 odsto, Ljuboviji 36,7 odsto, Koceljevi 35,1 odsto, a u Krupnju i Vladimircima revakcinisalo se 30 i 25 odsto stanovništva. Direktor Zavoda istakao je da je Mačvanski okrug blizu brojke od 200 000 datih doza vakcina, uključujući i građane Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, koji su iskoristili poziv predsednika Republike Srbije i došli da se vakcinišu u Srbiju.

Sednici su prisustvovali i drugi predstavnici Mačvanskog okruga, načelnik Mačvankoskog upravnog Odbora Vladan Karsavac, član Gradskog veća za zdravstvo Jelena Vikić i predstavnici, odnosno direktori zdravstvenih ustanova: Opšte bolnice Šabac, Opšte bolnice Loznica, Doma zdravlja Šabac, Doma zdravlja Koceljeva, Doma zdravlja Mali Zvornik, Dom zdravlja Ljubovija, Dom zdravlja Vladimirci, Doma zdravlja Bogatić, Doma zdravlja Krupanj i direktor filijale RFZO u Šapcu. Predstavnici zdravstvenih ustanova predočili su Odboru kako su se izborili sa epidemijom, naglasivši da je velika pomoć pristigla od Vlade Republike Srbije, a da su najveći izazovi sa kojima se ustanove bore nedostatak stručnog osoblja, sanitetska vozila i druga stručna aparatura.

U diskusiji koja je usledila, članovi Odbora složili su se da će ukazati na potrebe zdravstvenih ustanova Mačvanskog okruga Ministarstvu zdravlja i Republičkom zavodu za zdravstveni fond.

Održavanje sednica Odbora za zdravlje i porodicu van sedišta Narodne skupštine podržala je Vestminsterska fondacija za demokratiju.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora dr Darko Laketić, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora: Nikola Radosavljević, Svetlana Milijić, Rajka Matović, Slađana Nikolić, Nevena Đurić, dr Marko Bogdanović, Milica Nikolić, Nataša Ivanović, dr Vesna Ivković i Borisav Kovačević.


Video (1)

Petak, 11. jun 2021. | Osma sednica Odbora za zdravlje i porodicu 11.06.2021.

Sabac: Foto galerija

Ostale sednice ovog odbora

Petak, 7. maj 2021. Sedma sednica Odbora za zdravlje i porodicu Merosina Ima fotografija Ima video snimaka
Ponedeljak, 30. januar 2017. Peta sednica Odbora za zdravlje i porodicu Prokuplje Ima fotografija Ima video snimaka
Ponedeljak, 11. april 2011. Četrdeset peta sednica Odbora za zdravlje i porodicu Kraljevo
Četvrtak, 22. oktobar 2009. Dvadeset treća sednica Odbora za zdravlje i porodicu Tutin

Obratite se odboru Narodne skupštine

Popunite formular i pošaljite poruku

Ukoliko želite da se obratite nekom od odobra Narodne skupštine, popunite formular prikazan ispod sa neophodnim podacima i kliknite na dugme Pošalji.

**Od tri ponuđena kontakta (telefon, adresa i e-mail) obavezno je popuniti bar jedan.

Poruka može imati maksimalno 1000 karaktera.

Polja obeležena zvezdicom (*) su neophodna da biste poslali formular.

Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine se organizuju i ova podstrana je izrađena uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”.
Stavovi i sadržaj na ovoj podstrani ne predstavljaju nužno stanovište UNDP i SDC.