Rezolucija o pridruživanju Evropskoj uniji

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je 14. oktobra 2004 Rezoluciju o pridruživanju Evropskoj uniji. Kancelarija za pridruživanje Evropskoj uniji aktivno je učestvovala, zajedno sa predstavnicima Evropskog pokreta, u radu skupštinskog Odbora za evropske integracije pri izradi te rezolucije. Zajednički rad Vlade, Skupštine i predstavnika građanskog društva u izradi ovog dokumenta, uspešan je model dijaloga svih zainteresovanih učesnika u procesu evropskih integracija i od suštinske je važnosti za dalje postizanje društvenog i političkog konsenzusa o ulasku u Evropsku uniju.

Rezolucija sadrži smernice za rad zakonodavne i izvršne vlasti Republike Srbije s ciljem dostizanja Kopenhagenških kriterijuma. U tom smislu, u Rezoluciji se izražava:

  • potpuna saglasnost o ulasku u Evropsku uniju kao najvišem i neospornom političkom prioritetu i o uključivanju u program Partnerstvo za mir, kao elementu zajedničke bezbedonosne strukture evropskih zemalja
  • spremnost za dalje angažovanje na ispunjavanju političkih uslova za ulazak u Evropsku uniju. Rezolucija naglašava potrebu da se pravdi privedu sva lica osumnjičena za zločine počinjene tokom oružanih sukoba u periodu od 1991. do 2000. godine na teritoriji bivše SFRJ.
  • potpuna saglasnost o daljem unapređivanju dobrosusedskih odnosa i svih drugih vidova regionalne saradnje i regionalnih inicijativa.
  • obaveza Narodne skupštine da prioritet bude rad na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama Evropske unije, a zahteva se i uvođenje posebnih procedura za poboljšanje efikasnosti tog procesa.
  • neophodnost izrade Nacionalne strategije Srbije za pridruživanje Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji, koja će utvrditi trenutnu situaciju u Srbiji u oblastima značajnim za pridruživanje EU, analizirati uslove za pridruživanje koje postavlja EU i utvrdi redosled i rokove za preduzimanje neophodnih mera i aktivnosti.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
subota, 30. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja