Kancelarije za komunikaciju narodnih poslanika sa građanima

Narodna skupština Republike Srbije i Nacionalni demokratski institut (NDI), realizacijom niza različitih aktivnosti, već godinama ostvaruju uspešnu saradnju.

NDI je neprofitna organizacija koja, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), pruža praktičnu pomoć širom sveta u unapređenju rada demokratskih institucija, kroz promovisanje učešća građana u političkom procesu.

Podrška NDI-a Narodnoj skupštini, kao najvišem zakonodavnom telu, u ispunjavanju zakonodavne, kontrolne i predstavničke funkcije, intenzivirana je poslednjih godina, što je i potvrđeno 18. decembra 2009. godine potpisivanjem Memoranduma o saradnji.

Ovim dokumentom definišu se partnerski odnosi i aktivnosti Narodne skupštine kroz programe približavanja parlamenta građanima.

Narodna skupština i NDI pokrenuli su 2009. godine pilot projekat otvaranja kancelarija za komunikaciju poslanika sa građanima na lokalnom nivou.

Ove kancelarije su zamišljene kao mesto gde građani mogu u direktnoj komunikaciji sa narodnim poslanicima da iznesu svoja mišljenja o određenim pitanjima i građanskim inicijativama. Cilj takve komunikacije je podsticanje i razvoj saradnje narodnih poslanika i građana. Time se građanima približavaju skupštinski rad i aktivnosti, čime se ostvaruje veća transparentnost i povećava odgovornost izabranih predstavnika prema narodu.


Prva kancelarija otvorena je u Leskovcu, 1. aprila 2009. godine. Kancelariju su otvorili narodna poslanica Snežana Stojanović-Plavšić, ambasador SAD u Srbiji Kameron Manter i potpredsednik Narodne skupštine Nikola Novaković.

Druga kancelarija otvorena je u Novom Pazaru, 7. jula 2009. godine, kao zajednička kancelarijaza komunikaciju sa građanima koju će koristiti narodni poslanicisa teritorija Novog Pazara, Tutina i Priboja. Kancelariju je otvorila potpredsednica Narodne skupštine Judita Popović sa narodnim poslanicima Munirom Poturkom, Kenanom Hajdarevićem i Šerifom Hamzagićem.

Treća kancelarija otvorena je u Beogradu, na opštini Savski venac, 26. maja 2009. godine. Kancelariju su otvorili predsednica Narodne skupštine prof. dr Slavica Đukić-Dejanović, direktor USAID-au Srbiji Majkl Harvi i narodni poslanici Nataša Vučković i Nenad Konstantinović.

Četvrta kancelarija otvorena je u Valjevu, 6. novembra 2009. godine. Otvorili su je narodni poslanici Đorđe Milićević i Branko Ružić, uz prisustvo generalnog sekretara Narodne skupštine Veljka Odalovića i direktoraNDI-a u Srbiji Toma Kelija.

Peta kancelarija otvorena je u Zrenjaninu, 22. aprila 2010. godine. Kancelariju je otvorila predsednica Narodne skupštine prof. dr Slavica Đukić-Dejanović. Otvaranju su prisustvovali potpredsednica Narodne skupštine Judita Popović i narodni poslanici Elvira Kovač, Zoran Kasalović, Milorad Krstin, Gabor Lodi i Jelena Travar-Miljević, kao i Tom Keli, direktor NDI-a u Srbiji.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5