Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine

Čačak

Petak, 23. jul 2021.

12. седницa Oдбора за заштиту животне средине

Одбор за заштиту животне средине је одржао 23. јула седницу ван седишта Народне скупштине, у Чачку, на којој су се чланови Одбора информисали о капиталним инвестицијама из области заштите животне средине у Чачку.


23. јул 2021. 12. седницa Oдбора за заштиту животне средине

23. јул 2021. 12. седницa Oдбора за заштиту животне средине

Чланове Одбора поздравио је градоначелник Чачка Милун Тодоровић, наводећи да је Град Чачак у протеклом периоду уложио велике напоре да се направе помаци у заштити животне средине. Указао је да се интензивно радило на измени и допуни планских аката, како би се омогућио што квалитетнији развој у овој области. Тодоровић је упознао чланове Одбора и са конкретним пројектима који су покренути на територији Града Чачка и у сеоским подручијима, а тичу се заштите животне средине и умањења загађивања ваздуха.

Народни посланик Марко Парезановић, који је иницирао одржавање седнице у Чачку, објаснио је да локална самоуправа Града Чачка после дужег времена може да се похвали капиталним инвестицијама из области заштите животне средине и да је ово добра прилика да се народни посланици на лицу места упознају и виде као изгледа процес рекултивације и санације депоније у Чачку, радове у Овчар бањи и да се разговара о темама које су од круцијалног значаја за Републику Србију, а тичу се заштите животне средине.

Мирјана Ђоковић, помоћник градоначелника за област заштите животне средине, представила је капиталне пројекте Града Чачка и програм рада заштите животне средине Града Чачка. Истакла је да је стратешки план заштите животне средине Чачка донет 2018. године, а да локална самоуправа сваке године доноси план рада, који се ослања на кровне документе у овој области. Што се тиче програма рада заштите животне средине Града Чачка навела је заједнички резултат рада јединица локалне самоуправе, представника јавних предузећа и установа, осталих организација и удружења, као и грађана и волонтера који су препознали значај заштите животне средине. Завод за јавно здравље Чачак спроводи одређени мониторинг квалитета ваздуха, воде, полена, буке, земљишта. У наставку излагања истакла је пројекат „Наша шума - наша брига“, у оквиру кога је засађено 3.400 садница у Чачку са интенцијом новог сађења. Што се тиче осталих пројеката, град је добио 4.600.000 динара од државе, за пошумљавање рудне зоне, а Град Чачак је суфинансирао пројекат са још 1.000.000 динара. У овом пројекту, учествовали су и донатори који су посадили 1.000 стабала канадске тополе у месној заједници Коњевићи, и саднице црвенолисне трешње у варошици Мрчајевци. У области управљања отпадом, Ђоковић је издвојила и компостану ЈКП „Градско зеленило“, постављање 35 рециклажних острва на сеоском подручју и планирану изградњу парковске површине у месној заједници Свети Сава, пројекат вредан 37.000.000 динара. Ђоковић је навела да је Град Чачак потписао Меморандум о сарадњи у Програму подршке за примарну селекцију отпада из ИПА 2017, са циљем побољшања управљања отпадом у Граду Чачку, а у складу са стандардима Европске уније и законодавством Републике Србије, а вредност пројекта износи 898.000 евра, са суфинасирањем Града Чачка од 106.000 евра. Она је навела, да је у току завршна фаза припреме пројектне документације за постројење за отпадне воде и да је Чачак највећи оснивач са уделом од 26,88 одсто у регионалном систему управљања отпадом Дубоко, те да је систем примарне селекције у Чачку развијен на 65 одсто, са сталном потребом повећавања тог процента. У презентацији, помоћник градоначелника присутнима је представила и фазе санације и рекултивације депоније Прелић.

На предлог председника Одбора, чланови Одбора усвојили су закључак да су у Граду Чачку израђени значајни објекти из области заштите животне средине и остварене значајне активности на пољу заштите животне средине.

Седници је председавао председник Одбора проф. др Љубинко Ракоњац, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Јелена Обрадовић, Александар Југовић, Невенка Костадинов, Акош Ујхељи, Јасмина Каранац, Гојко Палалић, Марија Тодоровић, Томислав Јанковић, Весна Кришанов, Марко Парезановић и Жарко Богатиновић, као и народни посланици из Чачка Биљана Јаковљевић, Душан Радојевић и Милица Дачић.

По завршетку седнице, чланови Одбора за заштиту животне средине, обишли су затворену депонију Прелић, која је у фази рекултивације и озелењавања.

Седница ван седишта Народне скупштине одржана је уз подршку пројекта „Јачање парламентарне демократије и инклузивног политичког дијалога“ који спроводи УНДП уз подршку Швајцарске.


Video (1)

Petak, 23. jul 2021. | 12. sednica Odbora za zaštitu životne sredine 23.07.2021.

Čačak: Foto galerija

Ostale sednice ovog odbora

Petak, 23. jul 2021. 12. sednica Odbora za zaštitu životne sredine Čačak Ima fotografija Ima video snimaka
Petak, 4. jun 2021. Osma sednica Odbora za zaštitu životne sredine Sremska Mitrovica Ima fotografija Ima video snimaka
Četvrtak, 23. mart 2017. Peta sednica Odbora za zaštitu životne sredine Novi Sad Ima fotografija Ima video snimaka
Utorak, 24. septembar 2013. 30. sednica Odbora za zaštitu životne sredine Subotica Ima fotografija
Petak, 10. oktobar 2008. Treća sednica Odbora za zaštitu životne sredine Pančevo

Obratite se odboru Narodne skupštine

Popunite formular i pošaljite poruku

Ukoliko želite da se obratite nekom od odobra Narodne skupštine, popunite formular prikazan ispod sa neophodnim podacima i kliknite na dugme Pošalji.

**Od tri ponuđena kontakta (telefon, adresa i e-mail) obavezno je popuniti bar jedan.

Poruka može imati maksimalno 1000 karaktera.

Polja obeležena zvezdicom (*) su neophodna da biste poslali formular.

Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine se organizuju i ova podstrana je izrađena uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”.
Stavovi i sadržaj na ovoj podstrani ne predstavljaju nužno stanovište UNDP i SDC.