Srbija domaćin Skupštine Interparlamentarne unije 13-17. oktobra

Republika Srbija biće domaćin 141. zasedanja Skupštine Interparlamentarne unije od 13. do 17. oktobra 2019. godine.
Zasedanje u Beogradu biće održano na 130. godišnjicu ove najstarije i najveće međunarodne parlamentarne organizacije, čiji je Srbija član gotovo od samog osnivanja organizacije 1889. godine.
Očekuje se da će zasedanje u Beogradu okupiti više od 100 parlamentarnih delegacija iz čitavog sveta, među kojima veliki broj predsednika i potpredsednika parlamenata, odnosno ukupno oko 1.500 članova delegacija.
Tako će Beograd posle 56 godina ponovo biti domaćin godišnjeg zasedanja ove međunarodne parlamentarne organizacije, budući da je 52. Skupština IPU bila održana u Beogradu 1963. godine.
Zasedanje Interparlamentarne unije u Beogradu ujedno je prvo zasedanje u jednoj evropskoj zemlji izvan Ženeve nakon 20 godina, imajući u vidu da je poslednje zasedanje u evropskoj državi održano 1999. godine u Nemačkoj.

Aktivnosti

 • Sreda, 16. oktobar 2019.

  Poseta Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine

  Članice delegacije Narodne skupštine u Interparlamentarnoj uniji, narodne poslanice Jelena Mijatović i Mira Petrović, posetile su, zajedno sa parlamentarcima IPU i predstavnicima Kancelarije Unicefa u Srbiji, Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine.

 • Sreda, 16. oktobar 2019.

  Gojković sa predsednikom Parlamenta Indije

  Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa delegacijom Parlamenta Republike Indije na čelu sa predsednikom Doma naroda Omom Birlom, koji učestvuje na 141. zasedanju IPU. Na sastanku je istaknuto da dve zemlje karakteriše višedecenijsko tradicionalno prijateljstvo i razumevanje, utemeljeno saradnjom u Pokretu nesvrstanih zemalja.

 • Sreda, 16. oktobar 2019.

  Sandra Božić, članica delegacije Narodne skupštine u IPU na raspravi o jednakosti na temu Ne u mom parlamentu: Nacionalne i regionalne strategije

  Član delegacije Narodne skupštine u IPU Sandra Božić učestvuje u raspravi o jednakosti na temu #Ne u mom parlamentu: Nacionalne i regionalne strategije. U ovoj otvorenoj debati podstiče se interakcija i slobodno izražavanje stavova učesnika.

  Na skupu učestvuje i predsednica PSSE Liliana Mori Paskije.
Međunarodni dan demokratije

Interparlamentarna unija će 15. septembra 2019. godine proslaviti Međunarodni dan demokratije.
Kao i svih tematskih dana u ovoj godini i ovaj događaj je povodom 130. godišnjice od osnivanja ove najstarije i najveće međunarodne parlamentarne organizacije i predstavlj deo svetske parlamentarne kampanje čiji je cilj da dopre do 46.000 parlamentarca u svetu.
Međunarodni dan demokratije takođe je prilika da se setimo i preduzmemo aktivnosti za jačanje slogana IPU:
„Za demokratiju. Za svakoga.“
Interparlamentarna unija je pokrenula Međunarodni dan demokratije, a uspostavljen je rezolucijom koju je Generalna skupština UN usvojila 2007. godine, podstičući sve zemlje da jačaju i učvršćuju demokratiju. Univerzalna deklaracija IPU o demokratiji usvojena je u septembru 1997. godine u Kairu, a u martu 1994. godine Deklaraciju o kriterijumima za slobodne i fer izbore.

Univerzalna deklaracija o demokratiji

Deklaracija o kriterijumima za slobodne i fer izbore


Otkako je prvi put uspostavljen taj dan, širom sveta su održane stotine parlamentarnih događaja. Oni uključuju takmičenja u fotografiji, radionice za decu, debate uživo na televiziji, telefonska uključenja na radiju i sastanke sa organizacijama civilnog društva.