27.jun 2013.  Članovi PGP sa Danskom i ambasadorka Danske u Srbiji

27.jun 2013. Članovi PGP sa Danskom i ambasadorka Danske u Srbiji

Četvrtak, 27. jun 2013.

Susret PGP sa Danskom i ambasadorke Danske u Srbiji

Predsednica PGP sa Danskom Jelena Travar Miljević i članovi Grupe razgovarali su danas, u Domu Narodne skupštine, sa ambasadorkom Danske u Srbiji Nj.E. Mete Kjuel Nilsen.


Na sastanku je bilo reči o mogućnostima unapređenja privredne saradnje Srbije i Danske i procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.
Predsednica Grupe prijateljstva Jelena Travar Miljević rekla je da u Narodnoj skupštini postoji velika zainteresovanost za saradnju sa danskim parlamentom, o čemu govori brojnost članova ove Grupe. Ona je ukazala na značaj ostvarene bilateralne vojne saradnje između dve zemlje i dodala da je predviđeno da se ova saradnja, koja se obostrano ocenjuje kao odlična, nastavi i u 2013. godini u oblasti vazduhoplovstva, bezbednosti letenja i reforme sistema odbrane u domenu ljudskih resursa. Takođe je podsetila i da su Vlada Republike Srbije i Vlada Danske potpisale Memorandum o razumevanju o bespovratnoj finansijskoj pomoći Republici Srbiji kroz sprovođenje Programa lokalnog ekonomskog razvoja na Balkanu(LEDIB), kao i Sporazum o sprovođenju četvorogodišnjeg programa u privatnom sektoru za podršku sektoru voćarstva i bobičastog voća u južnoj Srbiji. Ona je navela i druge oblasti saradnje u kojima bi Srbija i Danska mogle da ostvare značajne rezultate, kao što su informacione tehnologije, industrija prehrambenih proizvoda, tekstilna industrija, saradnja u oblasti građevine, metalske i drvno-prerađivačke industrije i zaštite životne sredine.
Predsednica Grupe prijateljstva zahvalila se ambasadorki na zalaganju i podršci koju Danska pruža Srbiji za dobijanje datuma početka pregovora za članstvo u EU.
Ambasadorka Nilsen izrazila je uverenje da će odluka o datumu početka pregovora biti povoljna za Srbiju, s obzirom da je Srbija, kako je navela, ispunila sve postavljene uslove. Govoreći o privrednoj saradnji, ambasadorka je ukazala na potrebu da se poljoprivredna proizvodnja u Srbiji osavremeni i ukazala na značaj podrške u oblasti poljoprivrednih inovacija koju Danska ostvaruje u opštinama na jugu Srbije.
U razgovoru sa ambasadorkom Danske, članovi Grupe Dragomir Karić, Dubravka Filipovski, Aleksandar Pejčić, Oto Kišmarton i Ana Novković izneli su predloge za proširenje postojeće saradnje Srbije i Danske, i to u oblasti menadžmenta, poljoprivrede, posebno ulozi žena u poljoprivredi, rodne ravnopravnosti i sporta, i ukazali na mogućnost primene iskustva Danske kao članice Nordijskog saveta, u iznalaženju sličnog modela saradnje među balkanskim zemljama.
Sastanku su prisustvovali i članovi Grupe prijateljstva Milica Dronjak, Zlata Đerić i Milan Lapčević.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4