28. oktobar 2020. Prva posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu

28. oktobar 2020. Prva posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu

Sreda, 28. oktobar 2020.

Prva posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić, sazvao je Prvu posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu za sredu, 28. oktobar 2020. godine. Sednica je počela u 10.00 časova.


Za Prvu posebnu sednicu predsednik je utvrdio dnevni red sa jednom tačkom:

  1. Izbor Vlade i polaganje zakletve predsednika i članova Vlade.
Predsednik Narodne skupštine obavestio je narodne poslanike da su, saglasno članu 90. stav 1. Poslovnika Narodne skupštine, pozvani da sednici, pored narodnih poslanika, prisustvuju kandidati za predsednika i članove Vlade, kao i da zbog epidemiološke situacije, osim ličnih gostiju predsednice i članova Vlade, gosti nisu pozvani.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić naveo je, da je saglasno članu 112. stav 1. tačka 3. Ustava Republike Srbije, Predlog kandidata za predsednika Vlade, podneo predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, kao i da je primljena saglasnost Ane Brnabić, kandidatkinja za predsednika Vlade, da prihvata kandidaturu u pisanom obliku.

Kandidatkinja za predsednika Vlade Ana Brnabić Narodnoj skupštini je predstavila program Vlade i predložila njen sastav.

Za članove Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić predložila je: Branka Ružića za prvog potpredsednika Vlade i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Branislava Nedimovića za potpredsednika Vlade i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, prof. dr Zoranu Mihajlović za potpredsednicu Vlade i ministarku rudarstva i energetike, Nebojšu Stefanovića za potpredsednika Vlade i ministra odbrane, Maju Gojković za potpredsednicu Vlade i ministarku kulture i informisanja, Sinišu Malog za ministra finansija, Anđelku Atanasković za ministarku privrede, Irenu Vujović za ministarku za zaštitu životne sredine, Tomislava Momirovića za ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tatjanu Matić za ministarku trgovine, turizma i telekomunikacija, Maju Popović za ministarku pravde, Mariju Obradović za ministarku za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Gordanu Čomić za ministarku za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Aleksandra Vulina za ministra unutrašnjih poslova, Nikolu Selakovića za ministra spoljnih poslova, Jadranku Joksimović za ministarku za evropske integracije, dr Zlatibora Lončara za ministra zdravlja, prof. dr Dariju Kisić Tepavčević za ministarku za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Radomira Ratka Dmitrovića za ministra za brigu o porodici i demografiji, Vanju Udovičića za ministra za sport i omladinu, Milana Krkobabića za ministra za brigu o selu, Nenada Popovića za ministra bez portfelja i Novicu Tončeva za ministra bez portfelja.

U toku sednice, Narodna skupština je, na osnovu Izveštaja Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, konstatovala prestanak mandata pre isteka vremena na koje je izabran, narodnom poslaniku Novici Tončevu, danom podnošenja ostavke.

U toku sednice, Narodna skupština je, na osnovu Odluke Republičke izborne komisije o dodeli mandata narodnih poslanika radi popune upražnjenih poslaničkih mesta u Narodnoj skupštini i Izveštaja Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, potvrdila mandate narodnim poslanicima Neveni Vujadinović, Petru Vesoviću, Nemanji Popoviću, Milanu Jugoviću, Mireli Radenković, Bosiljki Srdić, Borisu Bursaću i Acu Petroviću sa Izborne liste „ALEKSANDAR VUČIĆ – ZA NAŠU DECU“ i Ljiljani Kuzmanović Vujaković sa Izborne liste ALEKSANDAR ŠAPIĆ – POBEDA ZA SRBIJU, nakon čega su novoizabrani narodni poslanici položili zakletvu. Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić im je, u ime Narodne skupštine i svoje ime, čestitao i poželeo uspešan zajednički rad.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu o jedinoj tački dnevnog reda sednice, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić odredio je, kao Dan za glasanje, sredu, 28. oktobar 2020. godine, sa početkom u 19.23 časova.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje, narodni poslanici su javnom prozivkom glasali o programu Vlade i predlogu za izbor predsednika i članova Vlade. Većinom od 227 glasa narodnih poslanika Narodna skupština usvojila je program Vlade i izabrala je za predsednicu Vlade Republike Srbije Anu Brnabić i članove Vlade u predloženom sastavu.

Polaganje zakletve predsednika i članova Vlade

Posle glasanja, predsednik, potpredsednici i ministri u Vladi položili su zakletvu čitanjem teksta utvrđenog zakonom i potpisali tekst zakletve.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić čestitao je predsedniku, potpredsednicima i ministrima na izboru i poželeo im uspeh u radu.

Pošto je Narodna skupština obavila razmatranje jedine tačke dnevnog reda ove sednice i odlučivanje o njoj, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić zaključio je Prvu posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu.


Foto galerija


Video (10)

Sreda, 28. oktobar 2020. | Prva posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu 28.10.2020. (I)

Sreda, 28. oktobar 2020. | Prva posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu 28.10.2020. (II)

Sreda, 28. oktobar 2020. | Prva posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu 28.10.2020. (III)

Sreda, 28. oktobar 2020. | Prva posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu 28.10.2020. (IV)

Sreda, 28. oktobar 2020. | Prva posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu 28.10.2020. (V)

Prikaži još Preostalo video snimaka: 5