Sreda, 14. novembar 2007.

Okrugli sto o Demokratskom nadzoru primene posebnih mera i ovlašćenja

U Domu Narodne skupštine 14. novembra održan je okrugli sto “Demokratski nadzor primene posebnih mera i ovlašćenja”, koji je organozovala Misija OEBS-a u Srbiji.U Domu Narodne skupštine 14. novembra održan je okrugli sto “Demokratski nadzor primene posebnih mera i ovlašćenja”, koji je organozovala Misija OEBS-a u Srbiji. U radu su učestvovali predstavnici Odbora za odbranu i bezbednost i bezbednosnih službi.

Otvarajući okrugli sto, predsednik Narodne skupštine dr Oliver Dulić je naglasio da je demokratija uvek na probi i da je uspostavljanje pravog odnosa između poštovanja ljudskih prava i osiguranja bezbednosti jedan od glavnih izazova sa kojim se suočava mlada srpska demokratija. Govoreći o mogućnostima nadzora organa koji primenjuju posebne mere, postupke i ovlašćenja u cilju bezbednosti, Dulić je ocenio da je potrebno edukovati javnost, koja, prema njegovim rečima, treba da bude “četvrta grana vlasti” i da kontroliše kontrolora.

On je podsetio da u Narodnoj skupštini postoji Odbor za odbranu i bezbednost, ovlašćen da obavlja civilnu kontrolu rada policije i bezbednosnih službi, koji treba na efikasan način da kobtroliše te organe kako ne bi bila dovedena u pitanje prava i sloboda građana, ali ne sme biti ni ugrožena bezbednost zemlje. Prema njegovim rečima, parlamentarna kontrola posebnih mera i ovlašćenja koje sprovodi policija i službe bezbednosti nije na optimalnom nivou i tek predstoje aktivnosti koje služe jačanju kapaciteta svih skupštinskih odbora u pogledu kontrole rada izvršnih organa.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji ambasador Hans Ola Urstad (Hans Ola Urstad) je u uvodnom govoru rekao da borba protiv organizovanog kriminala ne sme da bude ostvarena na uštrb ljudskih prava i sloboda i naglasio da službe bezbednosti u demokratskim društvima moraju biti pod kontrolom civilnih vlasti. Evropska komisija u nedavno objavljenom izveštaju je konstatovala da u Srbiji postoji napredak u civilnoj kontroli službi bezbednosti, ali je takođe upozorila da se mora obezbediti zaštita ličnih podataka građana. OEBS podržava Skupštinu Srbije u kontroli rada službi bezbednosti i uspostavljanju dijaloga sa njima, rekao je Urstad i dodao da je ta organizacija podržala Nacrt zakona o službama bezbednosti koji je ušao u skupštinsku proceduru.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3