22. mart 2013. Delegacija Odbora za evropske integracije na Sedmom KOSAP-u u Sarajevu

22. mart 2013. Delegacija Odbora za evropske integracije na Sedmom KOSAP-u u Sarajevu

Utorak, 26. mart 2013.

Održan Sedmi KOSAP

Delegacija Narodne skupštine učestvovala je na Sedmoj konferenciji odbora za evropske integracije parlamenata zemalja koje učestvuju u Procesu stabilizacije i pridruživanja Jugoistočne Evrope (KOSAP), koja je održana 22. marta 2013. godine, u Sarajevu, u organizaciji Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.


Na Konferenciji se govorilo o strateškim interesima proširenja Evropske unije. Države učesnice naglasile su značaj evropskih integracija i označile članstvo u Evropskoj uniji kao svoj cilj. Tom prilikom, pohvaljen je napredak Srbije u procesu evrointegracija.
Tokom Konferencije, govorilo se i o IPA II pretpristupnim fondovima. Učesnici su se saglasili u vezi potrebe jačanja institucionalnih kapaciteta za korišćenje ovih pretpristupnih fondova. Potpredsednica Narodne skupštine Gordana Čomić istakla je da Srbija ima visok nivo iskorišćenosti raspoloživih sredstava, za koji se procenjuje da je oko 98 odsto.
Potpredsednik Vlade Republike Hrvatske za unutrašnju, spoljnu i evropsku politiku Neven Mimica izneo je uverenje da ulazak Hrvatske u Evropsku uniju predstavlja dobru vest i za ostale države Jugoistočne Evrope, jer će Hrvatska biti najglasniji pobornik nastavka proširenja Evropske inije. Učesnici Konferencije saglasili su se da je regionalna saradnja važna u procesu evrointegracija.
Pored delegacije Narodne skupštine, koju su činili članovi Odbora za evropske integracije, potpredsednica Narodne skupštine Gordana Čomić, član Odbora Ljubiša Stojmirović i zamenik člana Odbora Jožef Šandor, na Konferenciji su učestvovali i parlamentarci iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, kao i predstavnici Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom, predstavnici Vlade Republike Hrvatske, delegacije Evropske unije u BiH, Saveta za regionalnu saradnju, Direkcije za evropske integracije BiH i Misije OEBS u BiH. U svojstvu gosta, prisustvovali su i predstavnici delegacija Turske i Kosova*.
Na kraju Konferencije učesnici su usvojili Zajedničku izjavu i dogovorili da se Osma konferencija KOSAP održi u Skoplju.


Zajedničku izjavu možete preuzeti ovde.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
subota, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja