28. jun 2017. Deveta posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu

28. jun 2017. Deveta posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu

Sreda, 28. jun 2017.

Deveta posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sazvala je Devetu posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu za sredu, 28. jun 2017. godine, sa jednom tačkom dnevnog reda - izbor Vlade i polaganje zakletve predsednika i članova Vlade.


Predsednica Narodne skupštine obavestila je narodne poslanike da su, saglasno članu 90. stav 1. Poslovnika Narodne skupštine, pozvani da sednici, pored narodnih poslanika i kandidata za predsednika i članove Vlade, prisustvuju i predstavnici organa Republike Srbije, kao i predstavnici diplomatskog kora u Republici Srbiji. Predsednica Gojković ih je pozdravila u ime narodnih poslanika i u lično ime.

Kandidat za predsednika Vlade predstavila je Narodnoj skupštini program Vlade i predložila njen sastav.

Za članove Vlade Republike Srbije, kandidat za predsednika Vlade Ana Brnabić predložila je Ivicu Dačića za prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova, dr Nebojšu Stefanovića za potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova, prof. dr Zoranu Mihajlović za potpredsednika Vlade i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dr Rasima Ljajića za potpredsednika Vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, dr Dušana Vujovića za ministra finansija, Gorana Kneževića za ministra privrede, Branislava Nedimovića za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Gorana Trivana za ministra zaštite životne sredine, Aleksandra Antića za ministra rudarstva i energetike, Nelu Kuburović za ministra pravde, Branka Ružića za ministra državne uprave i lokalne samouprave, Aleksandra Vulina za ministra odbrane, Jadranku Joksimović za ministra za evropske integracije, Mladena Šarčevića za ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dr Zlatibora Lončara za ministra zdravlja, Zorana Đorđevića za ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vanju Udovičića za ministra omladine i sporta, Vladana Vukosavljevića za ministra kulture i informisanja, i prof. dr Slavicu Đukić Dejanović, Milana Krkobabića i dr Nenada Popovića za ministre bez portfelja.

Do kraja rada Narodna skupština vodila je raspravu o jedinoj tački dnevnog reda sednice.

Drugog dana rada, 29. juna, pre prelaska na rad, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici mr Aleksandra Jerkov, Marinika Tepić, Miljan Damjanović, Srđan Nogo, Marko Đurišić, Milija Miletić, Saša Radulović i Aleksandar Marković zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

U nastavku sednice, Narodna skupština je nastavila pretres o jedinoj tački dnevnog reda - izbor Vlade i polaganje zakletve predsednika i članova Vlade.

Do kraja dana, Narodna skupština obavila je raspravu o programu kandidata za predsednika Vlade i njenom sastavu.

Pošto je Narodna skupština, obavila raspravu o jedinoj tački dnevnog reda sednice, predsedavajuća sednici predsednica Narodne skupštine Maja Gojković odredila je kao Dan za glasanje o Programu Vlade i izboru predsednika i članova Vlade, četvrtak, 29. jun 2017. godine, sa početkom u 18.25 časova.

Dan za glasanje


U Danu za glasanje, 29. juna 2017. godine, narodni poslanici su javnom prozivkom glasali o Programu Vlade i predlogu za izbor predsednika i članova Vlade. Većinom od 157 glasova narodnih poslanika Narodna skupština usvojila je Program Vlade i izabrala za predsednika Vlade Republike Srbije Anu Brnabić i članove Vlade u predloženom sastavu.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković čestitala je predsedniku, potpredsednicima i ministrima na izboru i poželela im uspeh u radu.

Narodna skupština odlučivala je i o povredama Poslovnika, na koje su ukazivali narodni poslanici tokom sednice, i odlučila da ni u jednom slučaju odredbe Poslovnika nisu bile povređene.

Polaganje zakletve predsednika i članova Vlade

Posle izbora, predsednik, potpredsednici i ministri u Vladi položili su zakletvu čitanjem teksta utvrđenog Zakonom i potpisali tekst zakletve.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković obavestila je narodne poslanike da polaganju zakletve prisustvuju i predsednik Republike Srbije gospodin Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine AP Vojvodine, predsednik Skupštine Grada Beograda i gradonačelnik Grada Beograda, predstavnici pravosuđa, organa Republike Srbije, direktori kancelarija Vlade Republike Srbije, predstavnici Vojske Republike Srbije, policije, nezavisnih regulatornih tela, tradicionalnih crkava i verskih zajednica, Srpske akademije nauka i umetnosti, rektori univerziteta čiji je osnivač Republika Srbija, Njegovo kraljevsko visočanstvo princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom, kao i šefovi diplomatsko - konzularnih misija i međunarodnih organizacija u Republici Srbiji.

Pošto je Narodna skupština obavila razmatranje jedine tačke dnevnog reda ove sednice i odlučivanje o njoj, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković zaključila je Devetu posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu.


Video (18)

Sreda, 28. jun 2017. | Deveta posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu 28.06.2017. (I)

Sreda, 28. jun 2017. | Program Vlade kandidata za predsednika Vlade Ane Brnabić - Deveta posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu 28.06.2017. (II)

Sreda, 28. jun 2017. | Deveta posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu 28.06.2017. (III)

Sreda, 28. jun 2017. | Deveta posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu 28.06.2017. (IV)

Sreda, 28. jun 2017. | Deveta posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu 28.06.2017. (V)

Prikaži još Preostalo video snimaka: 13


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2