12. oktobar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa predsednicom Parlamenta Ujedinjenih Arapskih Emirata Amal Al Kubaiši

12. oktobar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa predsednicom Parlamenta Ujedinjenih Arapskih Emirata Amal Al Kubaiši

Subota, 12. oktobar 2019.

Bilateralni susreti predsednice Narodne skupštine sa predsednicima parlamenata uoči zasedanja IPU u Beogradu

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednicima parlamenata Argentine, Jordana, El Salvadora, Mikronezije, Gvajane, Zambije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji učestvuju na predstojećem 141. zasedanju Interparlamentarne unije (IPU) u Beogradu 13–17. oktobra, koje će okupiti 150 delegacija iz čitavog sveta, među kojima se očekuje i 80 predsednika parlamenata.


Gojković je razgovarala sa predsednikom Senata Argentine Federikom Pinedom, kome je zahvalila na poseti Srbiji i učešću na zasedanju IPU.

Gojković i Pinedo su naglasili da su odnosi između dve države prijateljski i da se temelje na međusobnom uvažavanju i podršci u ostvarivanju ključnih prioriteta državne politike, a Gojković je zahvalila na politici poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, a time i međunarodnog prava. Ukazala je da Srbija izuzetno ceni podršku Argentine našim stavovima prilikom glasanja u UNESK-u i INTERPOL-u o članstvu tzv. Kosova.

Pinedo je istakao da će Argentina zadržati svoju postojeću poziciju po pitanju Kosova i Metohije, kao i da Argentina vrlo dobro razume to pitanje, ukazujući da je za njegovu zemlju veoma važan princip teritorijalnog integriteta i suvereniteta i poštovanja međunarodnog prava.

Predsednici parlamenata Srbije i Argentine su naglasili značaj razvoja ekonomske saradnje i založili se za rast trgovinske razmene, te ukazali na mogućnosti saradnje u oblasti poljoprivrede.

Gojković se sastala i sa predsednikom Parlamenta Kraljevine Jordan Atifom Altaravnehom, sa kojim je razgovarala o mogućnosti razvoja parlamentarne saradnje, kao i saradnje u oblastima ekonomije, te mogućnostima uvećanja trgovinske razmene.

Altaravneh je rekao da dve zemlje imaju dobre odnose iz vremena bivše Jugoslavije, kao i da Jordan poštuje Srbiju i želi da u današnjem aktuelnom vremenu razvija dobre odnose. Gojković i Altaravneh su razgovarali o aktuelnim pitanjima koja se odnose na borbu protiv terorizma, kao i pitanjima migracija, a predsednica Skupštine Srbije je zahvalila na pozivu da poseti Jordan u cilju razvoja parlamentarne i ukupne saradnje dve države.

Gojković se sastala sa predsednikom Parlamenta El Salvador Normanom Kuijanom, kome je zahvalila na učešću na 141. Skupštini IPU, a predsednici dva parlamenta su ukazali da multilateralni događaji stvaraju značajan prostor za dijalog parlamentaraca i razvoj saradnje, te ukazali na sve veći značaj parlamentarne diplomatije.

Predsednik Parlamenta El Salvadora se zahvalio na gostoprimstvu i istakao da će svakako biti promoter razvoja dobrih odnosa sa Srbijom, kao i da je učešće delegacije El Salvadora prilika da se uspostave i dobre parlamentarne veze. Gojković je ukazala da je želja Srbije da posebno unapredi i razvije odnose sa tradicionalno prijateljskim državama, kao i da Srbija i El Salvador mogu da nađu obostrani interes za svestranu saradnju bez obzira na geografsku udaljenost.

Predsednica Skupštine Srbije sastala se i sa predsednikom Parlamenta Savezne države Mikronezije Veslijem Siminom i istakla značaj učešća Mikronezije na zasedanju IPU i prilici za uspostavljanje parlamentarnih i ukupnih odnosa.

Predsednik Parlamenta Mikronezije je ukazao da je IPU važan format za razvoj parlamentarne saradnje i dijaloga o temama od zajedničkog interesa, ukazujući da se, bez obzira na udaljenost, susrećemo sa istim izazovima kao što su klimatske promene. Simina je napomenuo da je Mikronezija zainteresovana za uspostavljanje poslaničkih grupa prijateljstva, kao i razvoj saradnje u oblasti ekonomije i kulture i pozvao predsednicu Skupštine Srbije u posetu Mikroneziji.

Gojković je o razvoju saradnje razgovarala i sa predsednikom Parlamenta Gvajane Bartonom Skotlandom i istakla spremnost Skupštine Srbije za uspostavljanje odnosa na parlamentarnom nivou. Skotland se saglasio da postoji prostor za razvoj i jačanje saradnje između naše dve zemlje u interesu zajedničke budućnosti kako bi se vratili na plodan put saradnje kao u vreme Pokreta nesvrstanih, kada su dve zemlje imale dobru saradnju i bili saveznici.

Gojković se sastala sa predsednikom Parlamenta Zambije Patrikom Macibinijem, a na sastanku je ocenjeno da su politički odnosi tradicionalno dobri i prijateljski, kao i da postoji zainteresovanost obe strane da se unapredi parlamentarna saradnja, unaprede ekonomski odnosi i poveća obim robne razmene. Gojković je zahvalila i na tome što Zambija razume poziciju Srbije i ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, kao i što nije glasala protivno interesima Srbije u međunarodnim organizacijama, te izrazila očekivanje da će Zambija podržavati stavove Srbije i u buduće, posebno kada je reč o pokušajima tzv. Kosova da postane članica Interpola.

Gojković je razgovarala i sa predsednicom Parlamenta Ujedinjenih Arapskih Emirata Amal Al Kubaiši, a predsednice dva parlamenta su istakle spremnost za razvoj parlamentarne saradnje i da parlamenti daju doprinos sve intenzivnijem političkom dijalogu. Gojković i Al Kubaiši su podržale intenziviranje i jačanje ekonomskih odnosa, do kojih je došlo u proteklom periodu. Al Kubaiši je istakla da su posebno važni dobri bilateralni odnosi na nivou lidera dve zemlje i izrazila nadu da će i ova poseta Srbiji doprineti jačanju parlamentarne saradnje i istakla da je važno podstaći poslaničke grupe prijateljstva da intenzivno sarađuju.


Foto galerija


Video (2)

Subota, 12. oktobar 2019. | susreti predsednice Narodne skupštine Maje Gojković sa predsednikom Senata Argentine Federikom Pinedom, predsednikom Predstavničkog doma Jordana Atefom Al Taravnehom i predsednikom Parlamenta El Salvador Normanom Kvijanom 12.10.2019.

Subota, 12. oktobar 2019. | susreti predsednice Narodne skupštine Maje Gojković sa predsednikom Parlamenta Mikronezije Veslijem Siminom, predsednikom Parlamenta Gvajane Bartonom Skotlandom, predsednikom Parlamenta Zambije Patrikom Matibinijem i predsednicom Parlamenta Ujedinjenih Arapskih Emirata Amal Al Kubaisi 12.10.2019.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
nedelja, 16. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja