Četvrtak, 20. februar 2020.

13. sednica Odbora za prava deteta

Na sednici Odbora, održanoj 20. februara, članovi Odbora razmotrili su Izveštaj o radu Saveta za prava deteta Vlade Republike Srbije, koji je podnelo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.


Članovima Odbora Izveštaj su obrazložile Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i Stana Božović državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. U periodu od podnošenja prvog izveštaja za 2019. godinu do danas održane su dve sednice Saveta za prava deteta, odnosno osma i deveta sednica.

Na osmoj sednici članovi Saveta informisali su se o realizaciji odluka sa prethodne sednice, potom praćenju prevencije i zabrane maloletničkih brakova, praćenju procedura usvajanja zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta i drugim aktivnostima. Na istoj sednici uspostavljena je i saradnja sa Savetom za praćenje i unapređenje rada organa krivičnog postupka i izvršenje krivičnih sankcija prema maloletnicima, sa kojim je razmatrana inicijativa za hitno formiranje posebne ustanove za lečenje i osposobljavanje, koja se odnosi na Zakon o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica.

Članovi Saveta obavešteni su da je država dobila i Godišnji izveštaj o najgorim oblicima dečijeg rada za 2018. godinu koje je objavilo Ministarstvo za rad SAD. Izveštajem je obuhvaćena 131 zemlja, a Srbija je bila jedna od 12 zemalja koja je ocenjena sa značajnim napretkom.

Jedna od mera u Strategiji za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period 2016–2025. godine jeste unapređenje sistema prevencije i podrške s ciljem smanjenja broja maloletnih i prinudnih brakova i maloletnih trudnoća u romskoj zajednici gde je rečeno da ovaj problem mora biti predmet ne samo državnih organa već i nevladinog sektora, međunarodnih institucija, akademskih zajednica i medija. Maloletni brakovi povlače sa sobom i druge probleme kao što su nasilje u porodici, maloletnička trudnoća i druge, pa je ključno prevenirati ovu pojavu.

Nacrt zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta, prošao je fazu javne rasprave u pet gradova u Srbiji, na kojoj je prisustvovalo 280 učesnika, a Nacrt zakona Vladi će dostaviti nadležno ministarstvo. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja završilo je i Nacrt strategije za prevenciju i zaštitu dece od nasilja, na inicijativu Saveta za prava deteta. Dokument je usklađen sa Zakonom o planskom sistemu, a strategija će trajati do 2023. godine.

Pod tačkom razno, članovi Odbora razmotrili su dopis Poverenika za informacije od javnog značaja i podataka o ličnosti.

Sednici je predsedavala predsednica Nada Lazić, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Gordana Čomić, Milanka Jevtović Vukojičić, Nataša Mihailović Vacić, Jelena Miajtović, Milija Miletić, dr Danijela Stojadinović, dr Danica Bukvić, Dubravka Filipovski, Milena Ćorilić, Gorica Gajić i Marija Jevđić.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Četvrtak, 20. februar 2020. | 13. sednica Odbora za prava deteta 20.02.2020.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3
četvrtak, 22. februar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja