Sreda, 10. mart 2021.

nastavak Sedme sednice Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku

Na sednici Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, koja je prekinuta 18. februara 2021. godine, članovima Odbora predstavljen je Godišnji izveštaj Sekretarijata Energetske zajednice o napretku Republike Srbije u implementaciji propisa iz oblasti energetike.


Godišnji izveštaj je predstavio Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, podsetivši da je Energetska zajednica formirana 2006. godine i da ugovorne strane čine Evropska unija kao celina i osam ugovornih strana iz regiona Jugoistočne Evrope i Crnog mora. Srbija je kao osnivač, postala članica 2006. godine. Naveo je da Sekretarijat EnZ ima obavezu da prati sprovođenje pravnih tekovina EU, da prati stanje u oblasti električne energije, gasa, životne sredine, obnovljive energije, nafte i energetske efikasnosti.

Prema rečima Kopača, cilj je privući investicije u proizvodnju električne energije i mreže kako bi se obezbedilo stabilno i stalno snabdevanje energijom, koje je ključno za ekonomski razvoj i socijalnu stabilnost, kao i uspostavljanje integrisanog tržišta, tako što će se omogućiti prekogranična trgovina energijom.

Janez Kopač je istakao da je Srbija na vodećem mestu u regionu u sektoru električne energije i u oblasti naftnih rezervi, ali da poslednjih godina gubi prvo mesto u sektoru gasa i korišćenju obnovljivih izvora energije.

Izneo je da proces razdvajanja EMS nije još okončan u skladu sa Trećim energetskim paketom, i izrazio optimizam da će to biti rešeno izmenama zakonskog okvira.

Kao veliki problem koji pogađa ceo region, istakao je da su subvencije za proizvodnju električne energije iz uglja i dalje veće od subvencija električne energije iz obnovljivih izvora energije. Govorio je o koeficijentu emisije sumpor dioksida koji je relativno visok i pravi problem u oblasti zaštite životne sredine. S tim u vezi, neophodno je da velike termoelektrane poput Kostolca i Nikole Tesle, termoelektrane Novi Sad i Pančevo imaju ugrađene filtere za odsumporavanje. Neophodno je preći što više na obnovljive izvore energije poput energije sunca, vode, vetra i biomase i izrazio zadovoljstvo što će se pred skupštinom uskoro naći i novi zakon o obnovljivim izvorima energije.

Sednici je prisustvovala i ministarka energetike i rudarstva prof. dr Zorana Mihajlović, koja je podsetila članove Odbora i učesnike da će se pred narodnim poslanicima uskoro naći set od četiri zakona koji se odnose na oblast energetike i zaštite životne sredine. Ovi zakoni su pre svega osnova za nove investicije, naročito u obnovljive izvore energije, vetro-parkove i solarne panele. Takođe, dodala je da je od velikog značaja za Srbiju saradnja sa Energetskom zajednicom i sa Agencijom za energetiku.

Na sednici je govorio i Dejan Popović, direktor Agencije za energetiku Republike Srbije, koji je tom prilikom istakao da Agencija nema nadležnost za rešavanje pitanja koja im Sekretarijat Energetske zajednice stavlja na teret.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Veroljub Arsić, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: dr Aleksandra Tomić, Gojko Palalić, Jasmina Karanac, Tihomir Petković, Adrijana Pupovac, Vesna Stambolić, Snežana Petrović, Miloš Banđur, Nataša Ljubišić, Sonja Vlahović, Nevenka Kostadinova, Ana Beloica, Snežana Paunović, Uglješa Marković, Vojislav Vujić i Mina Kitanović.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Sreda, 10. mart 2021. | nastavak Sedme sednice Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku 10.03.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
subota, 21. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja