Saziv od 16. aprila 2014. godine

Poslaničke grupe prijateljstva su skupštinska tela koja se mogu obrazovati u Narodnoj skupštini za unapređenje odnosa i saradnje naše države sa drugim državama na principu dobrovoljnosti. Prilikom osnivanja poslaničke grupe prijateljstva, polazi se od uzajamno izraženih interesa za ostvarivanje i razvoj saradnje između parlamenata.

Prijavu za članstvo u poslaničkoj grupi prijateljstva, narodni poslanik podnosi predsedniku Narodne skupštine. Odbor za inostrane poslove donosi odluku o formiranju i određuje predsednika i članove poslaničkih grupa prijateljstava, daje saglasnost na odluku o razmeni poseta sa poslaničkim grupama prijateljstva predstavničkih tela drugih država i vodi evidenciju članstva u poslaničkim grupama prijateljstva.


Aktivnosti

  • Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva Narodne skupštine sa Svetom stolicom, Branka Bošnjak i član PGP Milena Bićanin, sastale su se sa Apostolskim Nuncijem, g. Orlandom, u petak 27. februara, u ambasadi Svete stolice u Beogradu.

  • Delegacija Savezne Republike Nemačke, koju je predvodio predsednik Poslaničke grupe prijateljstva Savezne Republike Nemačke sa zemljama jugoistočne Evrope, Peter Vajs, sastala se sa predstavnicima i predsednikom Poslaničke grupe prijateljstva Narodne skupštine Republike Srbije sa Saveznom Republikom Nemačkom, Vesnom Marković, u okviru radnog doručka, 12. februara 2015. godine.

  • Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Grčkom Saša Mirković razgovarao je sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SYRIZA) Aleksisom Ciprisom (Alexis Tsipras) 5. decembra 2014. godine.

  • Delegacija Parlamenta Rumunije, predvođena predsednikom Odbora za spoljne poslove Petruom Filipuom i predsednikom PGP sa Srbijom Ben-Oni Ardelanom, imala je više bilateralnih susreta u Narodnoj skupštini i to sa članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa Rumunijom, zamenicom predsednika Odbora za spoljne poslove dr Dijanom Vukomanović, potpredsednikom Narodne skupštine prof. dr Vladimirom Marinkovićem i predsednikom Poslaničke grupe Srpske napredne stranke Zoranom Babićem, 21. novembra 2014. godine.

  • Delegacija PGP sa Rumunijom u Narodnoj skupštini koju je predvodio Miletić Mihajlović, predsednik Grupe, imala je bilateralne susrete sa delegacijom PGP sa Srbijom Senata Rumunije koju je predvodio Ben-Oni Arlean, predsednik Grupe, u Temišvaru, 19. i 20. novembra i u Vršcu 20. novembra 2014. godine.

  • Delegacija Parlamentarne grupe prijateljstva sa Srbijom Države Kuvajt koju je predvodio predsednik Grupe Faisal Fahad Al Šaja, posetila je Srbiju i vodila odvojene razgovore u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, Veroljubom Arsićem potpredsednikom Narodne skupštine, kao i sa Branislavom Blažićem, predsednikom Poslaničke grupe prijateljstva sa Arapskim zemljama zaliva i Aidom Ćorović, predsednicom PGP sa Kuvajtom, od 22 do 25. septembra 2014. godine.

  • Delegacija Parlamenta Rumunije, koju su predvodili predsednik PGP sa Srbijom Senata Rumunije prof. dr Ben Oni-Ardelean i predsednik Odbora za spoljne poslove Petru Filipu, posetila je Srbiju i vodila je razgovor u Narodnoj skupštini sa prof. dr Vladimirom Marinkovićem, potpredsednikom Narodne skupštine, Miletićem Mihajlovićem, predsednikom i članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa Rumunijom i sa Aleksandrom Đurović, predsednicom i članovima Odbora za spoljne poslove, 9. jula 2014. godine.

  • Delegacija Poljske vodila je razgovor u Narodnoj skupštini sa članovima stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja i Poslaničkom grupom prijateljstva sa Poljskom, 8. jula 2014. godine.

  • Bruno Madžaš, portugalski državni sekretar za evropske poslove, vodio je odvojene razgovore u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, kao i sa članovima PGP sa Portugalijom, 4. jula 2014. godine.

  • IX saziv – AKTIVNOSTI POSLANIČKIH GRUPA PRIJATELjSTVA

  • VIII saziv – AKTIVNOSTI POSLANIČKIH GRUPA PRIJATELjSTVA

Poslaničke grupe prijateljstva - Irak

Ime i prezime narodnog poslanika Politička stranka na čiji je predlog izabran/a Mesto Godište
ARSIĆ VEROLjUB - Požarevac 1969.
BOŠNjAK BRANKA SDP Srbije Beograd, Voždovac 1956.
DIMITROV VLADICA SNS Dimitrovgrad 1974.
DRAGOJEVIĆ SRĐAN SPS Beograd 1963.
ILIĆ-STOŠIĆ BILjANA SNS Kragujevac 1964.
KARIĆ DRAGOMIR PSSBK Beograd 1949.
KARIĆ MILANKA PSSBK Beograd 1957.
MARJANOVIĆ MIRJANA SNS Surčin, Boljevci 1979.
MITROVIĆ NENAD А. SNS Bujanovac, Krševica 1973.
MUKOVIĆ MUJO (predsednik) BNS Tutin 1963.
NESTOROVIĆ LJILJANA SDP Srbije Beograd, Voždovac 1968.
NIKOLIĆ DUŠICA SNS Beograd 1962.
NIKOLIĆ MIODRAG - Jagodina 1950.
RADOJEVIĆ Dr ALEKSANDAR - Čačak 1965.
RAKIĆ KATARINA SNS Beograd 1979.
TOŠIĆ VELINKA SNS Loznica 1963.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
četvrtak, 28. mart

Ceo kalendar događaja