Delegacija u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (Parliamentary Assembly of the Council of Europe) predstavlja parlamentarnu dimenziju najstarije panevropske organizacije. Prvo zasedanje Skupštine održano je 10. avgusta 1949. godine. Od tada ona je bila inicijator najvažnijih aktivnosti i osnovna pokretačka snaga Saveta Evrope.

Parlamentarna skupština osnovana je radi promocije demokratskih vrednosti i zaštite ljudskih prava.Okuplja parlamentarce iz 47 država članica i 5 država koje imaju status posmatrača.Svaka država, shodno svojoj veličini, ima od 2 do 18 predstavnika u Parlamentarnoj skupštini. Parlamentarna skupština zaseda četiri puta godišnje, dok se između zasedanja održavaju sastanci radnih tela.

Naša zemlja je punopravni član od 2003. godine.

Više informacija o organizaciji na: www.assembly.coe.int

Dokument: Rezolucija 1782 (2011) -Investigation of allegations of inhuman treatment of people and illicit trafficking in human organs in Kosovo

Аktivnosti

  • Delegaciju Narodne skupštine na zimskom zasedanju PS SE od 27. do 31. januara 2020. godine predvodila je šef delegacije dr Aleksandra Tomić, a prisustvovali su i članovi delegacije Biljana Pantić Pilja, prof. dr Žarko Obradović, Elvira Kovač, Aleksandar Šešelj i Branka Stamenković i zamenik člana delegacije Dubravka Filipovski. PS SE je 28. januara 2020. godine na mesto predsednice Podkomiteta za rodnu ravnopravnost imenovala Elviru Kovač, dok je Biljana Pantić Pilja izabrana za potpredsednicu Komiteta za izbor sudija Evropskog suda za ljudska prava.

  • Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković je na Evropskoj konferenciji predsednika parlamenata 24. i 25. oktobra 2019. godine u Strazburu, povodom 70 godina postojanja Saveta Evrope učestvovala u debatama: Naš zajednički evropski dom: narednih 70 godina i Žene u politici i u javnom diskursu. Tokom Konferencije, sastala se i sa predsednikom francuskog Senata Žerarom Laršerom. U delegaciji Narodne skupštine bila je i šef stalne delegacije Narodne skupštine u PS SE dr Aleksandra Tomić.

  • Delegacija Narodne skupštine u PS SE učestvovala je na jesenjem zasedanju od 30. septembra do 4. oktobra 2019. godine. U delegaciji, koju je predvodila v.d. šefa delegacije Biljana Pantić Pilja bili su i Elvira Kovač, prof. dr Žarko Obradović, Dubravka Filipovski, Aleksandar Šešelj i Miljan Damjanović. Član srpske delegacije i predsednica Komiteta za jednakost i nediskriminaciju PS SE Elvira Kovač izabrana je za izvestioca na temu očuvanja jezičkog, etničkog, kulturnog i nacionalnog identiteta manjina u Evropi.

  • Delegacija Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope učestvovala na junskom zasedanju PS SE, od 23. do 28. juna 2019. godine u Strazburu. U delegaciji koju je predvodila dr Aleksandra Tomić bili su i narodni poslanici Marija Obradović, Biljana Pantić Pilja, Stefana Miladinović, Elvira Kovač, Aleksandar Šešelj i Branka Stamenković.

  • Komitet za jednakost i nediskriminaciju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope održao je 5. juna 2019. godine u Beogradu sastanak Komiteta, koji je otvorila predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, a kojim je predsedavala narodna poslanica Elvira Kovač.

  • Delegacija Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope učestvovala je na prolećnom zasedanju PS SE, od 8. do 12. aprila 2019. godine u Strazburu. Delegaciju koju je predvodila dr Aleksandra Tomić činili su i Biljana Pantić Pilja, Elvira Kovač, prof. dr Žarko Obradović, Dubravka Filipovski, Aleksandar Šešelj i Branka Stamenković.

  • Članice stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Elvira Kovač i Biljana Pantić Pilja učestvovale u delu 63. zasedanja Komisije Ujedinjenih nacija za status žena na temu seksizma, uznemiravanja i nasilja protiv parlamentarki, 12. marta 2019. godine u Njujorku. Savet Evrope, Interparlamentarna unija i stalna misija Finske pri UN organizovali su prateći događaj u okviru finskog predsedavanja Savetom Evrope, kako bi se razmotrilo pokretanje pravnih i političkih inicijativa za okončanje nasilja nad ženama u politici.

  • Član Odbora za kulturu, nauku, obrazovanje i medije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Jasmina Obradović učestvovala na sastanku Odbora koji je održan 4. marta 2019. godine u Granadi, Kraljevina Španija.

  • Narodna poslanica Dubravka Filipovski učestvovala na Stalnom komitetu PS SE u Parizu, 1. marta 2019. godine, na kom je govorila o implementaciji Istanbulske konvencije u Srbiji.

  • Šef delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope dr Aleksandra Tomić primila je 21. decembar 2018. u Domu Narodne skupštine, novoimenovanog šefa misije Saveta Evrope u Beogradu Tobijasa Flesenkempera.

  • Delegacija Narodne skupštine, koju su činili šef delegacije dr Aleksandra Tomić i članovi i zamenici delegacije Biljana Pantić Pilja, Elvira Kovač, Aleksandar Šešelj, Dubravka Filipovski i Stefana Miladinović, učestvovala je na zasedanju PS SE od 9. do 12. oktobra 2018. godine u Strazburu.

  • Dr Aleksandra Tomić, šef stalne Delegacije Narodne skupštine, prof. dr Žarko Obradović i Dubravka Filipovski, članovi Delegacije u PS SE učestvovali su od 23. do 27. aprila 2018. godine na prolećnom zasedanju PS SE.

  • Dr Aleksandra Tomić, šef stalne Delegacije Narodne skupštine i članovi Delegacije u PS SE Marija Obradović, potpredsednica PS SE i Elvira Kovač, predsednica Komiteta za jednakost i ne-diskriminaciju učestovale su na sastancima Stalnog komiteta i Biroa PS SE 16. mart 2018. godine.

  • Januarsko zasedanje PS SE održano je od 22. do 25. januara 2018. godine. Delegaciju Narodne skupštine predvodila je dr Aleksandra Tomić, a delegaciju su još činili i narodni poslanici Dubravka Filipovski, prof. dr Žarko Obradović, Elvira Kovač, Marija Obradović, Aleksandar Šešelj i Aleksandar Stevanović. Marija Obradović ponovo je izabrana za potpredsednicu PS SE. Funkciju potpredsednice će obavljati tokom 2018. godine. Elvira Kovač je izabrana za predsednicu Komiteta za jednakost i nediskriminaciju, čime je po funkciji postala i član Biroa, izvršnog organa PS SE, kao i brojnih drugih tela. Predsedničku funkciju će obavljati tokom 2018. i 2019. godine. Dubravka Filipovski je izabrana za potpredsednicu novoformirane Političke grupe Slobodnih demokrata (FDG).

  • Oktobarsko zasedanje PS SE održano je od 9. do 12. oktobra 2017. godine kojem su prisustvovali narodni poslanici Biljana Pantić Pilja, prof. dr Žarko Obradović, Dubravka Filipovski, Jasmina Obradović, Elvira Kovač i Aleksandar Stevanović. Šefica stalne delegacije Narodne skupštine u PS SE Marija Obradović je tokom zasedanja izabrana za potpredsednicu PS SE. Tu funkciju će obavljati tokom 2017. i 2018. godine.

  • Članovi Odbora za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope održali su 18. maja 2017. godine, u Beogradu, redovni sastanak, čiji je domaćin bila stalna delegacija Narodne skupštine u ovoj međunarodnoj organizaciji. Preko 40 poslanika PSSE, iz 14 zemalja članica, razmotrili su izveštaje po temama od značaja za rad Odbora, posebno Izveštaj o sprovođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, izvestioca Pjer-Iv Le Borna (Pierre-Yves Le Borgn).

  • Delegacija Narodne skupštine 27. aprila 2017. godine napustila je, u znak protesta, zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koje se održavalo u Francuskoj, u Strazburu i vratila se u Beograd. Delegacija je osudila odluku francuskog suda u Kolmaru, da oslobodi Ramuša Haradinaja. Na početku prolećnog zasedanja, 24. aprila 2017. godine u Savetu Evrope narodnoj poslanici Nataši Vučković uručeno je priznanje za desetogodišnji doprinos radu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i dodeljen joj je status počasnog člana.

  • Šef stalne delegacije u PS SE Aleksandra Đurović izabrana je za potpredsednicu PS SE i za predsednicu Podkomiteta za spoljne poslove PS SE, dok je član Delegacije Elvira Kovač izabrana za potpredsednicu Podkomiteta za prava manjina PS SE. Takođe, Elvira Kovač je na Komitetu za jednakost i nediskriminaciju izabrana za izvestioca na temu „Širenje govora mržnje i uloga političkih lidera u borbi protiv zločina iz mržnje“. U radu zimskog zasedanja od 23. do 27. januara 2017. učestvovali su i narodni poslanici Marija Obradović, Biljana Pantić Pilja, prof. dr Žarko Obradović i Jovan Jovanović.
  • Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković učestvovala je, 15. septembra 2016. godine, na Evropskoj konferenciji predsednika parlamenata u Strazburu, u organizaciji Saveta Evrope.

Spisak narodnih poslanika

Ime i prezime narodnog poslanika Politička stranka na čiji je predlog izabran/a Mesto Godište
TOMIĆ dr ALEKSANDRA
šef Delegacije
SNS Beograd 1969.
DAMJANOVIĆ MILjAN
zamenik člana Delegacije
SRS Beograd 1984.
FILIPOVSKI DUBRAVKA
zamenik člana Delegacije
SNS Beograd, Voždovac 1967.
KOVAČ ELVIRA
član Delegacije
SVM-VMSZ Zrenjanin 1982.
MARKOVIĆ ALEKSANDAR
zamenik člana Delegacije
SNS Beograd, Vračar 1981.
MIĆIN ŽARKO
zamenik člana Delegacije
SNS Novi Sad 1982.
MILADINOVIĆ STEFANA
zamenik člana Delegacije
SPS Beograd, Čukarica 1981.
OBRADOVIĆ JASMINA
zamenik člana Delegacije
SNS Novi Sad, Futog 1961.
OBRADOVIĆ MARIJA
član Delegacije
SNS Beograd 1974.
OBRADOVIĆ prof. dr ŽARKO
član Delegacije
SPS Beograd 1960.
PANTIĆ PILJA BILjANA
član Delegacije
SNS Novi Sad 1983.
STAMENKOVIĆ BRANKA
član Delegacije
- Beograd 1968.
STEVANOVIĆ dr ANA
zamenik člana Delegacije
- Beograd 1984.
ŠEŠELj ALEKSANDAR
član Delegacije
SRS Zemun 1993.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
petak, 19. april

Ceo kalendar događaja