Delegacija u Interparlamentarnoj uniji

Najstarija međunarodna parlamentarna organizacija (osnovana 1889); predstavlja najveći forum parlamentaraca u kojem se vodi dijalog o miru i saradnji među narodima; neguje i unapređuje koncept predstavničke demokratije, uspostavljanje kontakata, saradnju i razmenu iskustava među parlamentima i parlamentarcima; razmatra pitanja od međunarodnog značaja, odbranu i promociju ljudskih prava.

Plenarna zasedanja se održavaju dva puta godišnje, prolećno zasedanje u jednoj od članica i jesenje u Ženevi, tokom kojih se održavaju sastanci radnih tela.

Naša zemlja je punopravni član od 1891. godine.

Više informacija o organizaciji na: www.ipu.org

Univerzalna deklaracija o demokratiji (video)

Aktivnosti

  • Virtuelni sastanak u formatu „kvinteta“ Interparlamentarne unije održan je 30. juna 2020. godine, povodom Međunarodnog dana parlamentarizma. Ispred delegacije NS u IPU, u ime predsednice NS, učestvovao je član Izvršnog odbora IPU Mladen Grujić.

  • Narodna skupština bila je domaćin 141. zasedanja Interparlamentarne unije od 13. do 17. oktobra 2019. godine u Beogradu, koje je okupilo 150 parlamentarnih delegacija iz čitavog sveta, među kojima 77 predsednika i 60 potpredsednika parlamenata. Na skupštini 141. zasedanja Interparlamentarne unije usvojena je Beogradska deklaracija koju je predstavio član delegacije Narodne skupštine u IPU i član Izvršnog odbora u IPU Mladen Grujić.


  • Narodni poslanik Mladen Grujić, član Izvršnog komiteta IPU i dr Aleksandra Jerkov, predsednica Komiteta za ljudska prava poslanika IPU, a koji su i članovi stalne delegacije Narodne skupštine u IPU, učestvovali su 23. septembra 2019. godine u Lisabonu na sastanku Nadzornog odbora geopolitičke grupe 12+.

  • Delegacija Narodne skupštine u sastavu Nataša Mihailović Vacić, Mladen Grujić i Sanda Rašković Ivić učestvovali na Međunarodnom parlamentarnom seminaru o slobodi medija, u Londonu od 9. do 11. septembra 2019. godine. Domaćin seminara je bila britanska grupa u IPU i Parlament Ujedinjenog Kraljevstva.

  • Član stalne delegacije Narodne skupštine u Interparlamentarnoj uniji dr Milorad Mijatović učestvovao na političkom forumu na visokom nivou o održivom razvoju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, 18. jula 2019. godine.

  • Članica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Olena Papuga učestvovala na seminaru „Angažovanje parlamenata u oblasti ljudskih prava - određivanje primera dobre prakse i novih mogućnosti za delovanje“ u Palati nacija, u Ženevi, od 24. do 26. juna 2019. godine, u organizaciji Interparlamentarne unije i Kancelarije Visokog komesara za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

  • Član stalne delegacije Narodne skupštine u Interparlamentarnoj uniji dr Milorad Mijatović učestvovao na Regionalnom seminaru o dostizanju ciljeva održivog razvoja, u Lisabonu, 5. i 6. juna 2019. godine.

  • Član stalne delegacije Narodne skupštine u Interparlamentarnoj uniji prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković učestvovala je na Šestoj sednici Globalne platforme za smanjenje rizika od katastrofa, u Ženevi, od 13. do 17. maja 2019. godine. Organizatori su bili UN (UNDRR), a domaćin Vlada Švajcarske.

  • Delegacija Narodne skupštine učestvovala je na 140. zasedanju Interparlamentarne unije od 6. do 10. aprila 2019. godine u Dohi, tokom kojeg je predstavljena Srbija kao domaćin narednog zasedanja, koje će biti održano na 130. godišnjicu IPU, najstarije međunarodne organizacije globalnog karaktera i najveće međunarodne parlamentarne organizacije, sa danas 178. punopravnih članova parlamenata suverenih država, čiji je Srbija član gotovo od samog osnivanja 1889. godine.

  • Član Izvršnog odbora Interparlamentarne unije Mladen Grujić učestvovao na sastanku Nadzornog odbora Grupe Dvanaest plus IPU od 24. do 26. marta 2019. godine na Fajalu i Terseiri, Republika Portugalija.

  • Članovi stalne delegacije Narodne skupštine pri Interparlamentarnoj uniji dr Milorad Mijatović i dr Sanda Rašković Ivić, sastali su se 13. februar 2019. godine, u Domu Narodne skupštine sa koizvestiocem Odbora za održivi razvoj, finansije i trgovinu IPU, poslanikom Parlamenta Gane Harunom Idrisuom.

  • Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković je na svečanoj ceremoniji u Ženevi, 8. februar 2019. godine, potpisala Sporazum između Narodne skupštine i Interparlamentarne unije sa generalnim sekretarom ove međunarodne parlamentarne organizacije Martinom Čangongom, povodom organizovanja 141. skupštine Interparlamentarne unije u Beogradu od 13. do 17. oktobra 2019. godine.

  • Član stalne delegacije Narodne skupštine u Interparlamentarnoj uniji Jelena Mijatović učestvovala na Petoj globalnoj konferenciji mladih parlamentaraca IPU „Promovisanje održivosti, zaštita interesa budućih generacija“, 14. i 15. decembra 2018. godine u Parlamentu Azerbejdžana u Bakuu.

  • Član delegacije Narodne skupštine u IPU dr Milorad Mijatović učestvovao na Seminaru o parlamentarnoj saradnji s ciljem realizacije ciljeva održivog razvoja, u Jerusalimu, 20. i 21. novembra 2018. godine.

  • Glavni savet Interparlamentarne unije aklamacijom je potvrdio 18. oktobra 2018. godine kandidaturu Srbije za domaćina 141. zasedanja Skupštine Interparlamentarne unije u oktobru 2019. godine u Beogradu. Zasedanje u Beogradu biće održano na 130. godišnjicu ove najstarije i najveće međunarodne parlamentarne organizacije, čija je Srbija član gotovo od samog osnivanja organizacije 1889. godine. Glavni savet je potvrdio članstvo predsednice Narodne skupštine Maje Gojković u sastav Pripremnog odbora Samita predsednika parlamenata koji će se održati 2020. godine.

  • Član stalne delegacije Narodne skupštine u IPU Mladen Grujić izabran je 13. oktobra 2018. godine za člana Izvršnog odbora Interparlamentarne unije, u okviru 139. zasedanja IPU u Ženevi.

  • Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednica Interparlamentarne unije Gabrijela Kuevas Baron otvorile su Regionalni seminar „Parlamentarna saradnja za održivi razvoj: borba protiv siromaštva i promovisanje zdravstvene zaštite“, koji se održao 24. i 25. maja 2018. godine u Domu Narodne skupštine.

  • Delegacija Narodne skupštine: dr Milorad Mijatović, prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković, dr Sanda Rašković Ivić i mr Aleksandra Jerkov učestvovala na 138. plenarnom zasedanju Skupštine Interparlamentarne unije od 26. do 28. marta 2018. godine, u Ženevi.

  • Član stalne delegacije Narodne skupštine u Interparlamentarnoj uniji dr Milorad Mijatović, učestvovao je 23. februara 2018. godine na Parlamentarnom slušanju u Ujedinjenim nacijama na temu „Ka globalnom sporazumu za bezbednu, urednu i redovnu migraciju: Parlamentarna perspektiva".

  • Predsednica Narodne skupštine i šefica stalne delegacije Narodne skupštine u Interparlamentarnoj uniji Maja Gojković učestvovala je, na 137. zasedanju Interparlamentarne unije u Sankt Peterburgu, koje je održano od 14. do 19. oktobara 2017. godine. Gojković je u svom obraćanju ukazala na multikulturalnost u Srbiji, poštovanje individualnih i kolektivnih prava manjinskih zajednica, kao i na značaj dijaloga među različitim grupama u cilju očuvanja pluralizma. Predsednica Gojković je prvog dana zasedanja u popodnevnom delu predsedavala Skupštinom IPU dok je vođena generalna debata u kojoj su učestvovali predsednici parlamenata. U delegaciji Narodne skupštine na zasedanju učestvovali su i narodni poslanici dr Milorad Mijatović, prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković, Mladen Grujić, dr Sanda Rašković Ivić i mr Aleksandra Jerkov, kao i generalni sekretar Narodne skupštine Svetislava Bulajić.

  • Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sastala se u Domu Narodne skupštine, 5. decembra 2016. godine, sa predsednikom Interparlamentarne unije Saberom Čavdrijem, koji je boravio u Srbiji povodom obeležavanja 125 godina članstva našeg Parlamenta u toj organizaciji.

  • Predsednica Narodne skupštine i šefica stalne delegacije Narodne skupštine pri Interparlamentarnoj uniji Maja Gojković učestvovala je, od 24. do 27. oktobara 2016. godine, na 135. zasedanju Interparlamentarne unije u Ženevi. Gojković je u svom obraćanju istakla da Srbija u 2016. godini obeležava 125 godina članstva u ovoj organizaciji, kao i da ostaje privržena visokim standardima predstavničke demokratije, vladavine prava, ljudskih prava i ravnopravnosti polova koji su implementirani u Srbiji. U delegaciji Narodne skupštine na zasedanju učestvovali su i narodni poslanici Milorad Mijatović, Snežana Bogosavljević Bošković, Mladen Grujić i Sanda Rašković Ivić, kao i generalni sekretar Narodne skupštine Svetislava Bulajić.

  • X saziv – AKTIVNOSTI

  • IX saziv – AKTIVNOSTI

  • VIII saziv – AKTIVNOSTI

Spisak narodnih poslanika

Ime i prezime narodnog poslanika Politička stranka na čiji je predlog izabran/a Mesto Godište
GOJKOVIĆ MAJA
šef Delegacije
SNS Novi Sad 1963.
BOGOSAVLjEVIĆ BOŠKOVIĆ prof. dr SNEŽANA
član Delegacije
SPS Čačak 1964.
GRUJIĆ MLADEN
član Delegacije
- Beograd 1966.
JERKOV dr ALEKSANDRA
član Delegacije
DS Novi Sad 1982.
MIJATOVIĆ JELENA
član Delegacije
SNS Beograd 1977.
MIJATOVIĆ dr MILORAD
član Delegacije
SDP Srbije Novi Sad 1947.
PETROVIĆ MIRA
član Delegacije
PUPS Beograd 1956.
RAŠKOVIĆ IVIĆ SANDA
član Delegacije
NARODNA Beograd 1956.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31