Delegacija u Parlamentarnoj skupštini Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti

Parlamentarna skupština Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (PS ODKB) formirana je kao parlamentarna dimenzija ODKB, na inicijativu predsednika parlamenata zemalja Zajednice nezavisnih država – članica ODKB, tokom zasedanja održanog 16. novembra 2006. godine.

Parlamentarna skupština ODKB razmatra pitanja koja se tiču saradnje država članica Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti na međunarodnom planu, kao i u vojno-političkoj, pravnoj i drugim oblastima; priprema odgovarajuće preporuke koje se podnose Savetu ODKB, drugim organima ODKB, kao i nacionalnim parlamentima. Pored toga, PS ODKB usvaja modele zakonskih akata koji imaju za cilj regulisanje pravnih odnosa u nadležnosti ODKB, kao i preporuke u cilju usklađivanja zakonodavstva država članica ODKB i njihovo usklađivanje sa odredbama međunarodnih sporazuma koje su zaključile ove države pod okriljem ODKB i razmatra druga pitanja od značaja za međuparlamentarnu saradnju država članica.

PS ODKB ima tri stalna odbora: Odbor za odbrambena i bezbednosna pitanja, Odbor za politička pitanja i međunarodnu saradnju i Odbor za društveno-ekonomska i pravna pitanja.

Godišnje se uobičajeno održavaju dva plenarna zasedanja.

Punopravne članice PS ODKB su parlamentarne delegacije iz Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizije, Ruske Federacije i Tadžikistana.

Narodna skupština je formirala stalnu delegaciju radi učešća u radu ove organizacije.

http://www.paodkb.ru/

Aktivnosti

  • Potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić obratio se 15. juna 2020. godine na video konferenciji sednice Saveta PS ODKB. Sednici Saveta PS ODKB predsedavao je predsednik PS ODKB i predsednik Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije Vjačeslav Volodin.

  • Šef stalne delegacije u PS ODKB Milovan Drecun i članovi stalne delegacije Jovan Palalić i Zoran Radojičić učestvovali su na plenarnom zasedanju PS ODKB, 4. i 5. novembra 2019. godne u Jerevanu. Tokom zasedanja, prisutnima se obratio i potpredsednik Narodne skupštine Đorđe Milićević.

  • Sednici Saveta van sedišta PS ODKB u Biškeku, Kirgiska Republika, 20. maja 2019. godine, prisustvovao je potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić.

  • Stalna Delegacija Narodne skupštine učestvovala na sednicama komisija PS ODKB 29. marta 2018. godine u Sankt Peterburgu, Ruska Federacija. U sastavu delegacije, u svojstvu posmatrača, bili su Jovan Palalić i Zoran Radojičić.

  • Stalna delegacija Narodne skupštine učestvovala je na sednicama komisija Parlamentarne skupštine Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti, koje su održane 20. aprila 2017. godine u Sankt Peterburgu, Ruska Federacija. U sastavu delegacije, u svojstvu posmatrača, bili su Milovan Drecun, šef stalne delegacije, Jovan Palalić i Zoran Radojičić, članovi.

  • Stalna delegacija Narodne skupštine učestvovala je na zasedanju Parlamentarne skupštine Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti 23. i 24. novembra 2016. godine u Sankt Peterburgu, Ruska Federacija. U sastavu delegacije, u svojstvu posmatrača, bili su Milovan Drecun, šef stalne delegacije i Jovan Palalić, Dušan Bajatović i Zoran Radojičić, članovi stalne delegacije.

  • X saziv – AKTIVNOSTI

  • IX saziv – AKTIVNOSTI

Spisak narodnih poslanika

Ime i prezime narodnog poslanika Politička stranka na čiji je predlog izabran/a Mesto Godište
DRECUN мr MILOVAN
šef Delegacije
SNS Beograd 1957.
BAJATOVIĆ dr DUŠAN
član Delegacije
SPS Novi Sad 1967.
PALALIĆ JOVAN
član Delegacije
SNP Beograd 1971.
RADOJIČIĆ ZORAN
član Delegacije
Dveri Obrenovac 1975.
ŠEŠELj prof. dr VOJISLAV
član Delegacije
SRS Zemun 1954.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
sreda, 6. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja