Delegacija u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje

Pomaže ekonomsku, trgovinsku, političku i društvenu saradnju među državama usvajanjem akata koji daju pravnu osnovu za saradnju na ministarskom nivou; ima za ciljeve očuvanje parlamentarne demokratije; ostvaruje saradnju sa organima CES-a i saradnju sa regionalnim organima.

Plenarna zasedanja se održavaju dva puta godišnje u zemlji predsedavajućeg, a i između plenarnih zasedanja održavaju se sastanci radnih tela u zemljama članicama.

Naša zemlja je punopravni član od 2004. godine.

Više informacija o organizaciji na: www.pabsec.org

Aktivnosti

  • Šef stalne delegacije mr Igor Bečić i članovi delegacije Milija Miletić, Aleksandra Belačić i Ivan Kostić, učestvovali su na 54. generalnoj skupštini Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje u Sofiji, od 19. do 21. novembra 2019. godine.

  • Šef stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje mr Igor Bečić učestvovao je na 53. sastanku Odbora za ekonomiju, zaštitu životne sredine, tehnologiju i trgovinu PS CES u Giresunu, Republika Turska, 18. i 19. septembra 2019. godine.

  • Članovi stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje učestvovali su na 53. Plenarnom zasedanju PS CES, u Bakuu, Azerbejdžan, od 19. do 21. juna 2019. godine. U sastavu delegacije bili su mr Igor Bečić, šef stalne delegacije i članovi Katarina Rakić, Milija Miletić, Zoltan Pek, mr Ivan Kostić i Aleksandra Belačić.

  • Šef stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje mr Igor Bečić, učestvovao je u delegaciji Parlamentarne skupštine koja je posmatrala izbore za Evropski parlament održane u Bugarskoj. Izbori za Evropski parlament su se odvijali u različitim zemljama u periodu od 23. do 26. maja 2019. godine, a izbori za Evropski parlament u Bugarskoj održani su 26. maja 2019. godine.

  • Članovi stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje u sastavu: mr Igor Bečić, šef stalne delegacije i mr Ivan Kostić, član stalne delegacije, učestvovali su na sastancima Odbora za pravna i politička pitanja i Odbora za ekonomiju, trgovinu, tehnologiju i pitanja životne sredine PS CES, u Batumiju, Gruzija, 15. i 16. maja 2019. godine.

  • Stalna delegacija Narodne skupštine u PS CES, u sastavu mr Igor Bečić, šef stalne delegacije i Milija Miletić i Ivan Kostić, članovi delegacije, prisustvovala je 52. Generalnoj skupštini PS CES, u Jerevanu, Jermenija, od 26. do 28. novembra 2018. godine. Mr Igor Bečić dobio je 27. novembra 2018. godine Orden časti Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje za izuzetan doprinos razvoju regionalne saradnje u širem crnomorskom regionu, koji mu je uručio Nj.E. Ara Bablojan, predsednik Narodne skupštine Republike Jermenije i predsedavajući PS CES tokom 52. plenarnog zasedanja PS CES.

  • Zoltan Pek, član stalne delegacije Narodne skupštine PS CES učestvovao na sastanku ministara zaduženih za kulturu Organizacije za Crnomorsku ekonomsku saradnju 23. novembra 2018. godine u Beogradu, kada je usvojena i Beogradska Deklaracija ministara kulture Organizacije za CES.

  • Mr Igor Bečić, šef stalne delegacije Narodne skupštine u PS CES učestvovao u delegaciji Parlamentarne skupštine koja je posmatrala predsedničke izbore u Gruziji, koji su održani 28. oktobra 2018. godine.

  • Članovi stalne delegacije Narodne skupštine u PS CES u sastavu mr Igor Bečić, šef stalne delegacije i mr Ivan Kostić, član stalne delegacije učestvovali na 52. sastanku Odbora za pravna i politička pitanja PS CES, u Kavali, Grčka, 17. i 18. oktobra 2018. godine.

  • Član stalne delegacije Narodne skupštine u PS CES Zoltan Pek učestvovao na 51. sastanku Odbora za kulturu, obrazovanje i socijalna pitanja PS CES, u Sofiji, Bugarska, 2. i 3. oktobra 2018. godine.

  • Stalna delegacija Narodne skupštine pri PS CES u sastavu mr Igor Bečić, šef stalne delegacije i Milija Miletić, član delegacije, učestvovali su na 51. generalnoj skupštini PS CES, u Tirani, od 19. do 21. juna 2018. godine.

  • U Novom Sadu, u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine, održan je 50. sastanak Odbora za kulturu, obrazovanje i socijalna pitanja PS CES, 18. april 2018. godine, koji je otvorio mr Igor Bečić, šef Delegacije Narodne skupštine u PS CES. Sastanku su prisustvovali predstavnici zemalja članica Grčke, Bugarske, Rusije, Rumunije, Moldavije i Turske.

  • Član stalne Delegacije Narodne skupštine u PS CES Milija Miletić učestvovao na 50. sastanku Odbora za ekonomiju, zaštitu životne sredine, tehnologiju i trgovinu PS CES, u Bukureštu, Rumunija, 28. i 29. marta 2018. godine.

  • Šef stalne Delegacije Narodne skupštine u PS CES mr Igor Bečić bio je kao član delegacije, ove međunarodne organizacije, posmatrač izbora za predsednika Ruske Federacije koji su održani 18. marta 2018. godine.

  • Šef stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje mr Igor Bečić učestvovao je na sastancima povodom obeležavanja 25 godina od postojanja ove organizacije u Istanbulu, 1. marta 2018. godine.

  • Stalna delegacija NS u PS CES u sastavu mr Igor Bečić, šef stalne delegacije, Milija Miletić i Zoltan Pek, članovi stalne delegacije, učestvovala je na 50. plenarnom zasedanju PS CES u Kijevu, od 28. do 30. novembra 2017. godine.

  • Stalna delegacija NS u PS CES učestvovala je na 50. sastanku Odbora za pravna i politička pitanja, kao i na 49. sastanku Odbora za kulturu, obrazovanje i socijalna pitanja PS CES 25. i 26. oktobra 2017. godine, u Rostovu. Delegaciju NS je predvodio šef delegacije mr Igor Bečić, a na zasedanju su učestvovali i članovi stalne delegacije Zoltan Pek i mr Ivan Kostić.

  • Član stalne delegacije NS u PS CES Milija Miletić učestvovao na 49. sastanku Odbora za ekonomiju, zaštitu životne sredine, tehnologiju i trgovinu PS CES 19. i 20. oktobra 2017. godine u Tirani.

  • Šef stalne delegacije Narodne skupštine u PS CES i potpredsednik PS CES mr Igor Bečić i članovi stalne delegacije PS CES Milija Miletić, Zoltan Pek i mr Ivan Kostić učestvovali su na 49. plenarnom zasedanju PS CES, u Istanbulu, od 4. do 6. jula 2017. godine, u okviru šestomesečnog turskog predsedavanja ovom organizacijom.

  • Članovi stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje, u sastavu mr Igor Bečić, šef delegacije i Zoltan Pek, član delegacije, učestvovali su na 48. sastanku Odbora za kulturu, obrazovanje i socijalna pitanja PS CES, u Bakuu, Azerbejdžan, 25. i 26. aprila 2017. godine.

  • Članovi stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje, u sastavu mr Igor Bečić, šef delegacije i Milija Miletić, član delegacije, učestvovali su na 48. sastanku Odbora za ekonomiju, zaštitu životne sredine, tehnologiju i trgovinu PS CES, u Tbilisiju, Gruzija, 11. i 12. aprila 2017. godine.

  • Na poziv Međunarodnog sekretarijata PS CES generalni sekretar Narodne skupštine Svetislava Bulajić predstavljala je Narodnu skupštinu na sastanku generalnih sekretara država članica CES i interparlamentarnih organizacija koje u CES imaju status posmatrača (Parlamentarna skupština Saveta Evrope, Parlamentarna skupština OEBS, Parlamentarna skupština Mediterana i ostali) 6. februar 2017. u Istanbulu.

  • Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković otvorila je 48. generalnu skupštinu PS CES, koja je održana u Beogradu od 29. novembra do 1. decembra 2016. godine, u okviru šestomesečnog predsedavanja Srbije tom organizacijom. Zasedanje 48. generalne skupštine PS CES završeno je obraćanjem predsednice Narodne skupštine Maje Gojković, koja je tom prilikom predala predsedavanje PS CES Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske.

  • Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, u svojstvu predsednika PS CES, a u okviru šestomesečnog predsedavanja Srbije tom organizacijom, učestvovala je na plenarnoj sednici Interparlamentarne skupštine Zajednice nezavisnih država u Sankt Peterburgu, 25. novembra 2016. godine.

  • Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković je 15. septembra 2016. godine, u Strazburu, u svojstvu predsednika PS CES potpisala sa Valentinom Matvijenko, predsednicom Saveta Federacije u svojstvu predsednika Saveta Interparlamentarne skupštine država članica Zajednice nezavisnih država, Sporazum o saradnji između Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje i Interparlamentarne skupštine država članica Zajednice nezavisnih država. Sporazum je potpisan u okviru šestomesečnog predsedavanja Srbije tom organizacijom.

  • Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, u svojstvu predsedavajuće Parlamentarnom skupštinom Crnomorske ekonomske saradnje boravila je, 1. septembra 2016. godine, u Ankari sa predstavnicima Evropskog parlamenta, PS SE, NATO, Mediterana, Unije za Mediteran, turkofonih država, kao i Organizacije islamske saradnje, u cilju upoznavanja sa situacijom u Turskoj nakon pokušaja državnog udara.

  • Predsednica Narodne skupštine i predsedavajuća Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje Maja Gojković je, u okviru šestomesečnog predsedavanja Srbije tom organizacijom, učestvovala 29. avgusta 2016. godine na Parlamentarnoj konferenciji zemalja Baltičkog regiona u Rigi, koja je održana povodom 25. godišnjice postojanja te organizacije baltičkih zemalja.

  • Stalna delegacija Narodne skupštine pri PS CES u sastavu mr Igor Bečić, šef stalne delegacije, Katarina Rakić i Zoltan Pek članovi, učestvovala je na 47. plenarnom zasedanju PS CES u Moskvi, od 28. do 30. juna 2016. godine. Tom prilikom Narodna skupština je preuzela šestomesečno predsedavanje organizacijom i sledeća Generalna skupština PS CES održaće se u Beogradu, od 29. novembra do 1. decembra 2016. godine.

  • X saziv – AKTIVNOSTI

  • IX saziv – AKTIVNOSTI

  • VIII saziv – AKTIVNOSTI

Spisak narodnih poslanika

Ime i prezime narodnog poslanika Politička stranka na čiji je predlog izabran/a Mesto Godište
BEČIĆ mr IGOR
šef Delegacije
SNS Novi Sad 1971.
BELAČIĆ ALEKSANDRA
član Delegacije
SRS Novi Beograd 1986.
KOSTIĆ mr IVAN
član Delegacije
Dveri Vrbas 1975.
MILETIĆ MILIJA
član Delegacije
USS Svrljig 1968.
PEK ZOLTAN
član Delegacije
SVM-VMSZ Senta 1962.
RAKIĆ KATARINA
član Delegacije
SNS Beograd 1979.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31