Delegacija u Parlamentarnoj skupštini NATO

Parlamentarna skupština NATO je transatlanska interparlamentarna organizacija koja okuplja nacionalne parlamente 30 zemalja članica NATO, kao i partnerskih zemalja. Iako nezavisna od NATO, Skupština predstavlja značajnu vezu između NATO i nacionalnih parlamenata. Podiže parlamentarnu svest o bezbednosnim pitanjima, povećava transparentnost NATO politika i unapređuje zajedničke vrednosti na kojima je zasnovana NATO alijansa.

Godišnje se održavaju dva zasedanja, prolećno i jesenje (godišnje), u različitim zemljama. Odbori i pododbori izrađuju izveštaje čije se nacrti razmatraju tokom prolećnog zasedanja Skupštine. Izveštaji se menjaju i ažuriraju pre razmatranja, izmena i usvajanja na godišnjem jesenjem zasedanju. Na godišnjem zasedanju odbori takođe razmatraju smernice koje se izglasavaju u celini na Skupštini i upućuju Severnoatlanskom savetu.

Osim tokom skupštinskih zasedanja, odbori i pododbori se sastaju tokom godine u zemljama članicama i pridruženim zemljama da bi ih vodeći vladini i parlamentarni predstavnici, kao i akademici i stručnjaci, obaveštavali o situaciji.

Naša zemlja je pridruženi član od 2007. godine.

Više informacija o organizaciji na: www.nato-pa.int

Aktivnosti

  • Šef stalne delegacije pri PS NATO Dragan Šormaz održao je 10. jun 2022. godine virtuelni sastanak sa šefom delegacije Vrhovne rade Ukrajine u PS NATO Jehorom Černijevim.

  • Šef stalne delegacije u PS NATO Dragan Šormaz i članovi stalne delegacije Snežana Paunović i Sandra Joković učestvovali u poseti Odbora za ekonomiju i bezbednost PS NATO (Pododbora za tranziciju i razvoj), od 7. do 9. juna 2022. godine.

  • Šef stalne delegacije pri PS NATO Dragan Šormaz i članovi delegacije Snežana Paunović i prof. dr Zoran Dragišić učestvovali na prolećnom zasedanju PS NATO u Viljnusu, Republika Litvanija, od 27. do 30. maja 2022. godine.

  • Narodna skupština bila je domaćin 101. Rouz-Rot seminara Parlamentarne skupštine NATO „Evroatlantske integracije, partnerstvo za mir i dalji koraci u suočavanju sa preostalim izazovima na Zapadnom Balkanu“, od 15. do 17. novembra 2021. godine, u Beogradu. Našu delegaciju predvodio je i bio domaćin šef delegacije Dragan Šormaz.

  • Šef delegacije Narodne skupštine pri Parlamentarnoj skupštini NATO Dragan Šormaz učestvovao na 67. godišnjem zasedanju PS NATO, koje je održano od 8. do 11. oktobra 2021. godine, u Lisabonu.

  • Šef stalne delegacije Narodne skupštine pri PS NATO Dragan Šormaz i članovi delegacije Snežana Paunović, Andrijana Avramov i Sandra Joković učestvovali su, 17. maja 2021. godine, na plenumu prolećnog zasedanja PS NATO.

  • Šef stalne delegacije Narodne skupštine pri PS NATO Dragan Šormaz i članovi delegacije učestvovali su na virtuelnom sastanku Pododbora za tehnološke trendove i bezbednost, koji se održao 31. marta 2021. godine.

  • Članovi delegacije Narodne skupštine u PS NATO Dragan Šormaz i Danijela Vujičić, i narodni poslanici prof. dr Žarko Obradović, Nataša Mihailović-Vacić, Sandra Joković i Predrag Rajić, učestvovali su, 24. februar 2021. godine, na virtuelnom sastanku čiji je domaćin bila Američka misija pri NATO (USNATO). Cilj ovakvih sastanaka je informisanje i unapređenja partnerstva Srbije sa NATO.

  • Šef delegacije Narodne skupštine u PS NATO Dragan Šormaz i članovi delegacije Snežana Paunović i Branimir Jovanović učestvovali su, 14. januara 2021. godine, na virtuelnom Orijentacionom seminaru PS NATO.

  • Šef stalne delegacije u PS NATO Dragan Šormaz učestvovao je na 66. godišnjem zasedanju PS NATO od 18. do 23. novembra 2020. godine, čiji je formalni domaćin bila Grčka, ali je zasedanje održano virtuelnim putem.

  • Šef stalne delegacije u PS NATO Dragan Šormaz učestvovao je 12. novembra 2020. godine na Rouz-Rot vebineru posvećenom Zapadnom Balkanu pod nazivom „Evro-atlantske integracije na Zapadnom Balkanu: Šta dalje?“.

  • Šef stalne delegacije u PS NATO Dragan Šormaz učestvovao je 26. oktobra 2020. godine, na virtuelnom sastanku PS NATO, na kome su učesnici imali priliku da razmene mišljenja o aktuelnim pitanjima sa zamenikom generalnog sekretara NATO Mirčeom Geoanom (Mircea Geoana).

Spisak narodnih poslanika

Ime i prezime narodnog poslanika Politička stranka na čiji je predlog izabran/a Mesto Godište
ŠORMAZ DRAGAN
šef Delegacije
SNS Smederevo 1967.
ALEKSANDROV ANDRIJANA
zamenik člana Delegacije
SNS Beograd, Stari grad 1979.
BAJRAMI ARĐEND
zamenik člana Delegacije
AZP Preševo 1977.
DRAGIŠIĆ prof. dr ZORAN
član Delegacije
- Beograd, Voždovac 1967.
ĐUKANOVIĆ VLADIMIR
član Delegacije
SNS Beograd, Voždovac 1979.
JOKOVIĆ SANDRA
član Delegacije
SNS Kraljevo, Adrani 1990.
JOVANOVIĆ BRANIMIR
zamenik člana Delegacije
SDP Srbije Kraljevo, Kovači 1979.
PAUNOVIĆ SNEŽANA
član Delegacije
SPS Peć 1975.
VUJADINOVIĆ NEVENA
zamenik člana Delegacije
SNS Sombor 1990.
VUJIČIĆ mr DANIJELA
zamenik člana Delegacije
SNS Kosovska Mitrovica 1978.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5