Delegacija u Parlamentarnoj skupštini Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti

Parlamentarna skupština Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (PS ODKB) formirana je kao parlamentarna dimenzija ODKB, na inicijativu predsednika parlamenata zemalja Zajednice nezavisnih država – članica ODKB, tokom zasedanja održanog 16. novembra 2006. godine.

Parlamentarna skupština ODKB razmatra pitanja koja se tiču saradnje država članica Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti na međunarodnom planu, kao i u vojno-političkoj, pravnoj i drugim oblastima; priprema odgovarajuće preporuke koje se podnose Savetu ODKB, drugim organima ODKB, kao i nacionalnim parlamentima. Pored toga, PS ODKB usvaja modele zakonskih akata koji imaju za cilj regulisanje pravnih odnosa u nadležnosti ODKB, kao i preporuke u cilju usklađivanja zakonodavstva država članica ODKB i njihovo usklađivanje sa odredbama međunarodnih sporazuma koje su zaključile ove države pod okriljem ODKB i razmatra druga pitanja od značaja za međuparlamentarnu saradnju država članica.

PS ODKB ima tri stalna odbora: Odbor za odbrambena i bezbednosna pitanja, Odbor za politička pitanja i međunarodnu saradnju i Odbor za društveno-ekonomska i pravna pitanja.

Godišnje se uobičajeno održavaju dva plenarna zasedanja.

Punopravne članice PS ODKB su parlamentarne delegacije iz Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizije, Ruske Federacije i Tadžikistana.

Narodna skupština je formirala stalnu delegaciju radi učešća u radu ove organizacije.

http://www.paodkb.ru/

Aktivnosti

  • Potpredsednik Narodne skupštine Radovan Tvrdišić i član stalne delegacije u PS ODKB Đorđe Todorović učestvovali su na sednici Saveta van sedišta PS ODKB u Dusanbeu, Republika Tadžikistan, 1. jula 2021. godine, kojom je predsedavao predsednik Državne dume Ruske Federacije i Saveta PS ODKB Vjačeslav Volodin.

  • Članovi stalne delegacije Narodne skupštine pri Parlamentarnoj skupštini Dogovora o kolektivnoj bezbednosti učestvovali su onlajn 2. marta 2021. godine na sastancima Stalne komisije za odbranu i bezbednost (učestvovao šef delegacije u PS ODKB mr Milovan Drecun), Stalne komisije za politička pitanja i međunarodnu saradnju (učestvovao član delegacije Jovan Palalić) i Stalne komisije za socijalno-ekonomska i pravna pitanja PS ODKB (učestvovao član delegacije Dušan Bajatović).

  • XI saziv – AKTIVNOSTI

  • X saziv – AKTIVNOSTI

  • IX saziv – AKTIVNOSTI

Spisak narodnih poslanika

Ime i prezime narodnog poslanika Politička stranka na čiji je predlog izabran/a Mesto Godište
DRECUN мr MILOVAN
šef Delegacije
SNS Beograd, Novi Beograd 1957.
BAJATOVIĆ dr DUŠAN
član Delegacije
SPS Novi Sad 1967.
ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI MILICA
član Delegacije
Zavetnici Beograd, Voždovac 1990.
KOSTIĆ mr IVAN
član Delegacije
Dveri Vrbas 1975.
PALALIĆ JOVAN
član Delegacije
SNP Beograd, Voždovac 1971.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
subota, 13. april
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja