Delegacija u Parlamentarnoj skupštini NATO

Parlamentarna skupština NATO je transatlanska interparlamentarna organizacija koja okuplja nacionalne parlamente 30 zemalja članica NATO, kao i partnerskih zemalja. Iako nezavisna od NATO, Skupština predstavlja značajnu vezu između NATO i nacionalnih parlamenata. Podiže parlamentarnu svest o bezbednosnim pitanjima, povećava transparentnost NATO politika i unapređuje zajedničke vrednosti na kojima je zasnovana NATO alijansa.

Godišnje se održavaju dva zasedanja, prolećno i jesenje (godišnje), u različitim zemljama. Odbori i pododbori izrađuju izveštaje čije se nacrti razmatraju tokom prolećnog zasedanja Skupštine. Izveštaji se menjaju i ažuriraju pre razmatranja, izmena i usvajanja na godišnjem jesenjem zasedanju. Na godišnjem zasedanju odbori takođe razmatraju smernice koje se izglasavaju u celini na Skupštini i upućuju Severnoatlanskom savetu.

Osim tokom skupštinskih zasedanja, odbori i pododbori se sastaju tokom godine u zemljama članicama i pridruženim zemljama da bi ih vodeći vladini i parlamentarni predstavnici, kao i akademici i stručnjaci, obaveštavali o situaciji.

Naša zemlja je pridruženi član od 2007. godine.

Više informacija o organizaciji na: www.nato-pa.int

Aktivnosti

 • Šef stalne delegacije pri PS NATO Dragan Šormaz održao je 10. jun 2022. godine virtuelni sastanak sa šefom delegacije Vrhovne rade Ukrajine u PS NATO Jehorom Černijevim.

 • Šef stalne delegacije u PS NATO Dragan Šormaz i članovi stalne delegacije Snežana Paunović i Sandra Joković učestvovali u poseti Odbora za ekonomiju i bezbednost PS NATO (Pododbora za tranziciju i razvoj), od 7. do 9. juna 2022. godine.

 • Šef stalne delegacije pri PS NATO Dragan Šormaz i članovi delegacije Snežana Paunović i prof. dr Zoran Dragišić učestvovali na prolećnom zasedanju PS NATO u Viljnusu, Republika Litvanija, od 27. do 30. maja 2022. godine.

 • Narodna skupština bila je domaćin 101. Rouz-Rot seminara Parlamentarne skupštine NATO „Evroatlantske integracije, partnerstvo za mir i dalji koraci u suočavanju sa preostalim izazovima na Zapadnom Balkanu“, od 15. do 17. novembra 2021. godine, u Beogradu. Našu delegaciju predvodio je i bio domaćin šef delegacije Dragan Šormaz.

 • Šef delegacije Narodne skupštine pri Parlamentarnoj skupštini NATO Dragan Šormaz učestvovao na 67. godišnjem zasedanju PS NATO, koje je održano od 8. do 11. oktobra 2021. godine, u Lisabonu.

 • Šef stalne delegacije Narodne skupštine pri PS NATO Dragan Šormaz i članovi delegacije Snežana Paunović, Andrijana Avramov i Sandra Joković učestvovali su, 17. maja 2021. godine, na plenumu prolećnog zasedanja PS NATO.

 • Šef stalne delegacije Narodne skupštine pri PS NATO Dragan Šormaz i članovi delegacije učestvovali su na virtuelnom sastanku Pododbora za tehnološke trendove i bezbednost, koji se održao 31. marta 2021. godine.

 • Članovi delegacije Narodne skupštine u PS NATO Dragan Šormaz i Danijela Vujičić, i narodni poslanici prof. dr Žarko Obradović, Nataša Mihailović-Vacić, Sandra Joković i Predrag Rajić, učestvovali su, 24. februar 2021. godine, na virtuelnom sastanku čiji je domaćin bila Američka misija pri NATO (USNATO). Cilj ovakvih sastanaka je informisanje i unapređenja partnerstva Srbije sa NATO.

 • Šef delegacije Narodne skupštine u PS NATO Dragan Šormaz i članovi delegacije Snežana Paunović i Branimir Jovanović učestvovali su, 14. januara 2021. godine, na virtuelnom Orijentacionom seminaru PS NATO.

 • Šef stalne delegacije u PS NATO Dragan Šormaz učestvovao je na 66. godišnjem zasedanju PS NATO od 18. do 23. novembra 2020. godine, čiji je formalni domaćin bila Grčka, ali je zasedanje održano virtuelnim putem.

 • Šef stalne delegacije u PS NATO Dragan Šormaz učestvovao je 12. novembra 2020. godine na Rouz-Rot vebineru posvećenom Zapadnom Balkanu pod nazivom „Evro-atlantske integracije na Zapadnom Balkanu: Šta dalje?“.

 • Šef stalne delegacije u PS NATO Dragan Šormaz učestvovao je 26. oktobra 2020. godine, na virtuelnom sastanku PS NATO, na kome su učesnici imali priliku da razmene mišljenja o aktuelnim pitanjima sa zamenikom generalnog sekretara NATO Mirčeom Geoanom (Mircea Geoana).

Spisak narodnih poslanika

Ime i prezime narodnog poslanika Politička stranka Mesto Godište
ĐUKANOVIĆ VLADIMIR
šef Delegacije
- Beograd 1979.
ALBAHARI NATAN
član Delegacije
- Beograd 1986.
BEČIĆ mr IGOR
zamenik člana Delegacije
- Novi Sad 1971.
ĐUKIĆ VLADAN
zamenik člana Delegacije
- Beograd 1959.
JOVANOVIĆ NATAŠA
zamenik člana Delegacije
- Kragujevac 1966.
MARKOVIĆ UGLJEŠA
zamenik člana Delegacije
- Beograd, Stari grad 1991.
MRDIĆ dr UGLJEŠA
član Delegacije
- Beograd 1978.
RADENKOVIĆ mr DEJAN
član Delegacije
- Beograd, Zvezdara 1971.
VUJAČIĆ SVETOZAR
zamenik člana Delegacije
- Beograd 1949.
ZELENOVIĆ NEBOJŠA
član Delegacije
- Šabac 1975.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2