Delegacija u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (Parliamentary Assembly of the Council of Europe) predstavlja parlamentarnu dimenziju najstarije panevropske organizacije. Prvo zasedanje Skupštine održano je 10. avgusta 1949. godine. Od tada ona je bila inicijator najvažnijih aktivnosti i osnovna pokretačka snaga Saveta Evrope.

Parlamentarna skupština osnovana je radi promocije demokratskih vrednosti i zaštite ljudskih prava.Okuplja parlamentarce iz 47 država članica i 5 država koje imaju status posmatrača.Svaka država, shodno svojoj veličini, ima od 2 do 18 predstavnika u Parlamentarnoj skupštini. Parlamentarna skupština zaseda četiri puta godišnje, dok se između zasedanja održavaju sastanci radnih tela.

Naša zemlja je punopravni član od 2003. godine.

Više informacija o organizaciji na: www.assembly.coe.int

Dokument: Rezolucija 1782 (2011) -Investigation of allegations of inhuman treatment of people and illicit trafficking in human organs in Kosovo

Аktivnosti

  • Šef delegacije PS SE Ivica Dačić obratio se na sednici Komiteta za politička pitanja i demokratiju PS SE koja se održala 16. i 17. maja 2022. godine u Hanji, Krit. Dačić je razgovarao i sa šefom delegacije Grčke u PS SE Dorom Bakojanis o Kosovu i Metohiji, a koja je imenovana od strane ovog Komitita za izvestioca koji treba da sačini izveštaj o situaciji na Kosovu.

  • Članovi stalne delegacije Narodne skupštine učestvovali na prolećnom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, od 25. do 28. aprila 2022. godine, koje je održano u Strazburu, u hibridnom formatu. Članica delegacije Elvira Kovač jednoglasno je izabrana za predsednicu Podkomiteta za manjine Komiteta za jednakost i borbu protiv diskriminacije. U zasedanju su učestvovali fizičkim prisustvom u Strazburu Biljana Pantić Pilja, Dubravka Filipovski i Elvira Kovač, dok su članovi delegacije Zoran Tomić i Enis Imamović učestvovali u zasedanju onlajn.

  • Parlamentarna skupština Saveta Evrope održala je od 24. do 28. januara 2022. godine prvi deo zasedanja u 2022. godini, u hibridnom formatu putem video linka, kojem su prisustvovali: Ivica Dačić, šef delegacije i članovi: Elvira Kovač, Biljana Pantić Pilja, dr Aleksandra Tomić, Zoran Tomić i Enis Imamović, kao i zamenici članova: prof. dr Žarko Obradović i Stanislava Janošević. Tokom zasedanja za potpredsednicu PS SE izabrana je narodna poslanica i potpredsednica Narodne skupštine Elvira Kovač.

  • Prof. dr Žarko Obradović učestvovao 4. novembra 2021. godine na sastanku Odbora za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, u Budimpešti.

  • Delegacija Narodne skupštine pri Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope učestvovala od 27. do 30. septembra 2021. godine na jesenjem zasedanju PS SE, koje je održano u hibridnom formatu. U delegaciji su fizički na zasedanju u Strazburu bili Elvira Kovač, Biljana Pantić Pilja, Dubravka Filipovski, prof. dr Žarko Obradović i Enis Imamović, dok su u onlajn formatu učestvovali dr Aleksandra Tomić i Zoran Tomić.

  • Stalna delegacija Narodne skupštine pri PS SE učestvovala na junskom zasedanju PS SE, održanom u hibridnom formatu, od 21. do 24. juna 2021. godine. U delegaciji koja je prisustvovala zasedanju u Strazburu bili su Elvira Kovač, Biljana Pantić Pilja, Dubravka Filipovski, prof. dr Žarko Obradović i Enis Imamović, dok su onlajn učestvovali članovi delegacije dr Aleksandra Tomić i Zoran Tomić.

  • Član stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Elvira Kovač učestvovala je 2. februar 2021. godine na sastanku Komiteta za jednakost i nediskriminaciju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

  • Stalna delegacija Narodne skupštine učestvovala je od 25. do 28. januara 2021. godine na Zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope koje je održano u hibridnoj formi. U radu delegacije učestvovali su Ivica Dačić, šef delegacije i članovi dr Aleksandra Tomić, Biljana Pantić Pilja, Zoran Tomić, Dubravka Filipovski, Elvira Kovač i Enis Imamović, kao i zamenici članova prof. dr Žarko Obradović, Stanislava Janošević i Stefan Srbljanović.

  • Na elektronskoj sednici Komiteta za jednakost i nediskriminaciuju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, održanoj 27. novembra 2020. godine, većinom glasova (27 za, 3 protiv) usvojen je izveštaj i rezolucija na temu „Očuvanje nacionalnih manjina u Evropi“, koji je pripremila Elvira Kovač, član delegacije u PS SE.

Spisak narodnih poslanika

Ime i prezime narodnog poslanika Politička stranka na čiji je predlog izabran/a Mesto Godište
PANTIĆ PILJA BILjANA
šef Delegacije
SNS Novi Sad 1983.
FILIPOVSKI DUBRAVKA
član Delegacije
SNS Beograd 1967.
JOVANOVIĆ STEFAN
član Delegacije
NARODNA Beograd 1989.
KOVAČ ELVIRA
član Delegacije
SVM-VMSZ Zrenjanin 1982.
MARKOVIĆ ALEKSANDAR
zamenik člana Delegacije
SNS Beograd 1981.
MARKOVIĆ UGLJEŠA
zamenik člana Delegacije
SPS Beograd, Stari grad 1991.
MIHAILOVIĆ VOJISLAV
član Delegacije
MONARHISTI Beograd, Stari grad 1951.
MILIĆ GORAN
zamenik člana Delegacije
SNS Sombor 1982.
MILOŠEVIĆ JELENA
zamenik člana Delegacije
SSP Niš 1988.
PAŠIĆ TATJANA
član Delegacije
SSP Beograd 1964.
RADOVANOVIĆ SLAVICA
zamenik člana Delegacije
NARODNA Beograd 1966.
SIMONOVIĆ BRATIĆ DUNjA
član Delegacije
SPS Beograd, Stari grad 1981.
ŠULKIĆ DEJAN
zamenik člana Delegacije
DSS Velika Plana 1972.
ŽARIĆ KOVAČEVIĆ JELENA
zamenik člana Delegacije
SNS Niš 1981.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4