Delegacija u Parlamentarnoj skupštini NATO

Parlamentarna skupština NATO je transatlanska interparlamentarna organizacija koja okuplja nacionalne parlamente 30 zemalja članica NATO, kao i partnerskih zemalja. Iako nezavisna od NATO, Skupština predstavlja značajnu vezu između NATO i nacionalnih parlamenata. Podiže parlamentarnu svest o bezbednosnim pitanjima, povećava transparentnost NATO politika i unapređuje zajedničke vrednosti na kojima je zasnovana NATO alijansa.

Godišnje se održavaju dva zasedanja, prolećno i jesenje (godišnje), u različitim zemljama. Odbori i pododbori izrađuju izveštaje čije se nacrti razmatraju tokom prolećnog zasedanja Skupštine. Izveštaji se menjaju i ažuriraju pre razmatranja, izmena i usvajanja na godišnjem jesenjem zasedanju. Na godišnjem zasedanju odbori takođe razmatraju smernice koje se izglasavaju u celini na Skupštini i upućuju Severnoatlanskom savetu.

Osim tokom skupštinskih zasedanja, odbori i pododbori se sastaju tokom godine u zemljama članicama i pridruženim zemljama da bi ih vodeći vladini i parlamentarni predstavnici, kao i akademici i stručnjaci, obaveštavali o situaciji.

Naša zemlja je pridruženi član od 2007. godine.

Više informacija o organizaciji na: www.nato-pa.int

Aktivnosti

  • Šef stalne delegacije u PS NATO Dragan Šormaz učestvovao je na 66. godišnjem zasedanju PS NATO od 18. do 23. novembra 2020. godine, čiji je formalni domaćin bila Grčka, ali je zasedanje održano virtuelnim putem.

  • Šef stalne delegacije u PS NATO Dragan Šormaz učestvovao je 12. novembra 2020. godine na Rouz-Rot vebineru posvećenom Zapadnom Balkanu pod nazivom „Evro-atlantske integracije na Zapadnom Balkanu: Šta dalje?“.

  • Šef stalne delegacije u PS NATO Dragan Šormaz učestvovao je 26. oktobra 2020. godine, na virtuelnom sastanku PS NATO, na kome su učesnici imali priliku da razmene mišljenja o aktuelnim pitanjima sa zamenikom generalnog sekretara NATO Mirčeom Geoanom (Mircea Geoana).

Spisak narodnih poslanika

Ime i prezime narodnog poslanika Politička stranka Mesto Godište
ŠORMAZ DRAGAN
šef Delegacije
SNS Smederevo 1967.
AVRAMOV ANDRIJANA
zamenik člana Delegacije
SNS Beograd 1979.
BAJRAMI ARĐEND
zamenik člana Delegacije
AZP Preševo 1977.
DRAGIŠIĆ prof. dr ZORAN
član Delegacije
- Beograd 1967.
ĐUKANOVIĆ VLADIMIR
član Delegacije
SNS Beograd 1979.
JOKOVIĆ SANDRA
zamenik člana Delegacije
SNS Kraljevo, Adrani 1990.
JOVANOVIĆ BRANIMIR
zamenik člana Delegacije
SDPS Kraljevo 1979.
MIĆIN ŽARKO
član Delegacije
SNS Novi Sad 1982.
PAUNOVIĆ SNEŽANA
član Delegacije
SPS Peć 1975.
VUJIČIĆ DANIJELA
zamenik člana Delegacije
SNS Kosovska Mitrovica 1978.