Delegacija u Parlamentarnoj skupštini Mediterana

Proistekla je iz serije konferencija o bezbednosti i saradnji u Mediteranu, u organizaciji Inter-parlamentarne unije, počevši od 1991. godine, kada je organizovana prva od četiri konferencije na tu temu. Cilj procesa je bio da razvije sveobuhvatnu regionalnu politiku, kulturni dijalog, partnerstvo, uravnoteženi rast, podstičući uključivanje svih zemalja iz regiona, kako na međuparlamentarnom, tako i na međuvladinom nivou. Proces saradnje koji je prerastao u parlamentarnu skupštinu doprineo je smanjenju tenzija u regionu i unapređenju saradnje.

Plenarno zasedanje Skupštine održava se jednom godišnje, a jednom godišnje zasedaju i tri stalna odbora.

Naša zemlja je punopravni član od osnivanja, 2006. godine.

Više informacija o organizaciji na: www.pam.int

Aktivnosti

 • U Domu Narodne skupštine, 21. i 22. februara 2019. godine, održano je 13. plenarno zasedanje Parlamentarne skupštine Mediterana. Tokom zasedanja, na kom su prisustvovali parlamentarci iz 28 zemalja, potpisan je memorandum o razumevanju između Parlamentarne skupštine Mediterana i Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, izabran je novi predsednik PSM, kao i novi članovi biroa ove organizacije i dodeljene nagrade PSM laureatima za 2018. godinu.

 • Olivera Ognjanović, u svojstvu predstavnika Parlamentarne skupštine Mediterana, učestovala na Petoj globalnoj konferenciji mladih parlamentaraca IPU „Promovisanje održivosti, zaštita interesa budućih generacija“, 14. i 15. decembra 2018. godine u Parlamentu Azerbejdžana u Bakuu.

 • Član stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Mediterana, predsednik Trećeg stalnog odbora i potpredsednik PS Mediterana Aleksandra Maletić, učestvovala na 35. sastanku Biroa PS Mediterana, 5. novembra 2018. godine u Lisabonu, Portugalija.

 • Narodna skupština je 12. i 13. jula 2018. godine bila domaćin Parlamentarne konferencije na visokom nivou o olakšavanju trgovine i investicijama na zapadnom Balkanu, koju su organizovale Parlamentarna skupština Mediterana (PSM) i Svetska trgovinska organizacije (STO).

 • Članice stalne delegacije Narodne skupštine u PS Mediterana Tijana Davidovac i Jelena Žarić Kovačević učestvovale su na generalnoj skupštini i obeležavanju dvadeset pete godišnjice Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, od 25. do 30. juna 2018. godine u Atini.

 • Delegacija Narodne skupštine koju je predvodila Tijana Davidovac, učestvovala je 15. februara 2018. godine na 12. godišnjem plenarnom zasedanju PS Mediterana. U sastavu delegacije bile su i Jelena Zarić Kovačević i Nataša Vučković. Tokom zasedanja, delegacija Srbije je preuzela obavezu organizovanja sledećeg godišnjeg zasedanja, koje će se održati u Beogradu, u februaru 2019. godine.

 • Aleksandra Maletić, član delegacije Narodne skupštine i potpredsednik u Parlamentarnoj skupštini Mediterana učestvovala je kao panelista na Konferenciji „Promovisanje bolje regionalne saradnje za pametne i humane migracije na Mediteranu“, koja je održana 16. i 17. novembra 2017. godine na Malti. Konferencija je održana u organizaciji Interparlamentarne unije i Parlamentarne skupštine Mediterana.

 • Narodna skupština bila je domaćin predsedniku Parlamentarne skupštine Mediterana Pedru Rokeu 7. septembra 2017. godine i tom prilikom održani su odvojeni susreti sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković, delegacijom Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Mediterana i članovima Odbora za spoljne poslove.

 • Član stalne delegacije u Parlamentarnoj skupštini Mediterana Aleksandra Maletić izabrana je za predsednicu Stalnog odbora PSM na 11. Plenarnom zasedanju PSM, koje je održano 23. i 24. februara 2017. godine u Portu, Portugalija. Na PSM je odlučeno i da Srbija bude domaćin narednog zasedanja, koje će se održati 2018. godine. Pored šefa delegacije Mome Čolakovića na zasedanju je učestvovao i član delegacije Enis Imamović.

 • X saziv – AKTIVNOSTI

 • IX saziv – AKTIVNOSTI

 • VIII saziv – AKTIVNOSTISpisak narodnih poslanika

Ime i prezime narodnog poslanika Politička stranka Mesto Godište
ARSIĆ VEROLjUB
šef Delegacije
SNS Požarevac 1969.
ALEKSIĆ ZAGORKA
zamenik člana Delegacije
JS Beograd 1987.
BELOICA ANA
član Delegacije
SNS Raška 1992.
DAVIDOVAC TIJANA
član Delegacije
SNS Lazarevac 1986.
ILIĆ MILAN
zamenik člana Delegacije
SNS Vranje 1990.
JEVTOVIĆ VUKOJIČIĆ MILANKA
zamenik člana Delegacije
SNS Priboj 1960.
KOLUNDžIJA JOVAN
zamenik člana Delegacije
- Beograd 1948.
MAKSIMOVIĆ SOFIJA
zamenik člana Delegacije
SPAS Beograd 1987.
MIHAILOVIĆ-VACIĆ NATAŠA
član Delegacije
SDPS Beograd 1972.
NIKOLIĆ IVANA
član Delegacije
SNS Ub, Sovljak 1989.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4