Delegacija u Interparlamentarnoj uniji

Najstarija međunarodna parlamentarna organizacija (osnovana 1889); predstavlja najveći forum parlamentaraca u kojem se vodi dijalog o miru i saradnji među narodima; neguje i unapređuje koncept predstavničke demokratije, uspostavljanje kontakata, saradnju i razmenu iskustava među parlamentima i parlamentarcima; razmatra pitanja od međunarodnog značaja, odbranu i promociju ljudskih prava.

Plenarna zasedanja se održavaju dva puta godišnje, prolećno zasedanje u jednoj od članica i jesenje u Ženevi, tokom kojih se održavaju sastanci radnih tela.

Naša zemlja je punopravni član od 1891. godine.

Više informacija o organizaciji na: www.ipu.org

Univerzalna deklaracija o demokratiji (video)

Aktivnosti

 • Virtuelni sastanak u formatu „kvinteta“ Interparlamentarne unije održan je 30. juna 2020. godine, povodom Međunarodnog dana parlamentarizma. Ispred delegacije NS u IPU, u ime predsednice NS, učestvovao je član Izvršnog odbora IPU Mladen Grujić.

 • Narodna skupština bila je domaćin 141. zasedanja Interparlamentarne unije od 13. do 17. oktobra 2019. godine u Beogradu, koje je okupilo 150 parlamentarnih delegacija iz čitavog sveta, među kojima 77 predsednika i 60 potpredsednika parlamenata. Na skupštini 141. zasedanja Interparlamentarne unije usvojena je Beogradska deklaracija koju je predstavio član delegacije Narodne skupštine u IPU i član Izvršnog odbora u IPU Mladen Grujić.


 • Narodni poslanik Mladen Grujić, član Izvršnog komiteta IPU i dr Aleksandra Jerkov, predsednica Komiteta za ljudska prava poslanika IPU, a koji su i članovi stalne delegacije Narodne skupštine u IPU, učestvovali su 23. septembra 2019. godine u Lisabonu na sastanku Nadzornog odbora geopolitičke grupe 12+.

 • Delegacija Narodne skupštine u sastavu Nataša Mihailović Vacić, Mladen Grujić i Sanda Rašković Ivić učestvovali na Međunarodnom parlamentarnom seminaru o slobodi medija, u Londonu od 9. do 11. septembra 2019. godine. Domaćin seminara je bila britanska grupa u IPU i Parlament Ujedinjenog Kraljevstva.

 • Član stalne delegacije Narodne skupštine u Interparlamentarnoj uniji dr Milorad Mijatović učestvovao na političkom forumu na visokom nivou o održivom razvoju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, 18. jula 2019. godine.

 • Članica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Olena Papuga učestvovala na seminaru „Angažovanje parlamenata u oblasti ljudskih prava - određivanje primera dobre prakse i novih mogućnosti za delovanje“ u Palati nacija, u Ženevi, od 24. do 26. juna 2019. godine, u organizaciji Interparlamentarne unije i Kancelarije Visokog komesara za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

 • Član stalne delegacije Narodne skupštine u Interparlamentarnoj uniji dr Milorad Mijatović učestvovao na Regionalnom seminaru o dostizanju ciljeva održivog razvoja, u Lisabonu, 5. i 6. juna 2019. godine.

 • Član stalne delegacije Narodne skupštine u Interparlamentarnoj uniji prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković učestvovala je na Šestoj sednici Globalne platforme za smanjenje rizika od katastrofa, u Ženevi, od 13. do 17. maja 2019. godine. Organizatori su bili UN (UNDRR), a domaćin Vlada Švajcarske.

 • Delegacija Narodne skupštine učestvovala je na 140. zasedanju Interparlamentarne unije od 6. do 10. aprila 2019. godine u Dohi, tokom kojeg je predstavljena Srbija kao domaćin narednog zasedanja, koje će biti održano na 130. godišnjicu IPU, najstarije međunarodne organizacije globalnog karaktera i najveće međunarodne parlamentarne organizacije, sa danas 178. punopravnih članova parlamenata suverenih država, čiji je Srbija član gotovo od samog osnivanja 1889. godine.

 • Član Izvršnog odbora Interparlamentarne unije Mladen Grujić učestvovao na sastanku Nadzornog odbora Grupe Dvanaest plus IPU od 24. do 26. marta 2019. godine na Fajalu i Terseiri, Republika Portugalija.

 • Članovi stalne delegacije Narodne skupštine pri Interparlamentarnoj uniji dr Milorad Mijatović i dr Sanda Rašković Ivić, sastali su se 13. februar 2019. godine, u Domu Narodne skupštine sa koizvestiocem Odbora za održivi razvoj, finansije i trgovinu IPU, poslanikom Parlamenta Gane Harunom Idrisuom.

 • Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković je na svečanoj ceremoniji u Ženevi, 8. februar 2019. godine, potpisala Sporazum između Narodne skupštine i Interparlamentarne unije sa generalnim sekretarom ove međunarodne parlamentarne organizacije Martinom Čangongom, povodom organizovanja 141. skupštine Interparlamentarne unije u Beogradu od 13. do 17. oktobra 2019. godine.

 • Član stalne delegacije Narodne skupštine u Interparlamentarnoj uniji Jelena Mijatović učestvovala na Petoj globalnoj konferenciji mladih parlamentaraca IPU „Promovisanje održivosti, zaštita interesa budućih generacija“, 14. i 15. decembra 2018. godine u Parlamentu Azerbejdžana u Bakuu.

 • Član delegacije Narodne skupštine u IPU dr Milorad Mijatović učestvovao na Seminaru o parlamentarnoj saradnji s ciljem realizacije ciljeva održivog razvoja, u Jerusalimu, 20. i 21. novembra 2018. godine.

 • Glavni savet Interparlamentarne unije aklamacijom je potvrdio 18. oktobra 2018. godine kandidaturu Srbije za domaćina 141. zasedanja Skupštine Interparlamentarne unije u oktobru 2019. godine u Beogradu. Zasedanje u Beogradu biće održano na 130. godišnjicu ove najstarije i najveće međunarodne parlamentarne organizacije, čija je Srbija član gotovo od samog osnivanja organizacije 1889. godine. Glavni savet je potvrdio članstvo predsednice Narodne skupštine Maje Gojković u sastav Pripremnog odbora Samita predsednika parlamenata koji će se održati 2020. godine.

 • Član stalne delegacije Narodne skupštine u IPU Mladen Grujić izabran je 13. oktobra 2018. godine za člana Izvršnog odbora Interparlamentarne unije, u okviru 139. zasedanja IPU u Ženevi.

 • Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednica Interparlamentarne unije Gabrijela Kuevas Baron otvorile su Regionalni seminar „Parlamentarna saradnja za održivi razvoj: borba protiv siromaštva i promovisanje zdravstvene zaštite“, koji se održao 24. i 25. maja 2018. godine u Domu Narodne skupštine.

 • Delegacija Narodne skupštine: dr Milorad Mijatović, prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković, dr Sanda Rašković Ivić i mr Aleksandra Jerkov učestvovala na 138. plenarnom zasedanju Skupštine Interparlamentarne unije od 26. do 28. marta 2018. godine, u Ženevi.

 • Član stalne delegacije Narodne skupštine u Interparlamentarnoj uniji dr Milorad Mijatović, učestvovao je 23. februara 2018. godine na Parlamentarnom slušanju u Ujedinjenim nacijama na temu „Ka globalnom sporazumu za bezbednu, urednu i redovnu migraciju: Parlamentarna perspektiva".

 • Predsednica Narodne skupštine i šefica stalne delegacije Narodne skupštine u Interparlamentarnoj uniji Maja Gojković učestvovala je, na 137. zasedanju Interparlamentarne unije u Sankt Peterburgu, koje je održano od 14. do 19. oktobara 2017. godine. Gojković je u svom obraćanju ukazala na multikulturalnost u Srbiji, poštovanje individualnih i kolektivnih prava manjinskih zajednica, kao i na značaj dijaloga među različitim grupama u cilju očuvanja pluralizma. Predsednica Gojković je prvog dana zasedanja u popodnevnom delu predsedavala Skupštinom IPU dok je vođena generalna debata u kojoj su učestvovali predsednici parlamenata. U delegaciji Narodne skupštine na zasedanju učestvovali su i narodni poslanici dr Milorad Mijatović, prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković, Mladen Grujić, dr Sanda Rašković Ivić i mr Aleksandra Jerkov, kao i generalni sekretar Narodne skupštine Svetislava Bulajić.

 • Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sastala se u Domu Narodne skupštine, 5. decembra 2016. godine, sa predsednikom Interparlamentarne unije Saberom Čavdrijem, koji je boravio u Srbiji povodom obeležavanja 125 godina članstva našeg Parlamenta u toj organizaciji.

 • Predsednica Narodne skupštine i šefica stalne delegacije Narodne skupštine pri Interparlamentarnoj uniji Maja Gojković učestvovala je, od 24. do 27. oktobara 2016. godine, na 135. zasedanju Interparlamentarne unije u Ženevi. Gojković je u svom obraćanju istakla da Srbija u 2016. godini obeležava 125 godina članstva u ovoj organizaciji, kao i da ostaje privržena visokim standardima predstavničke demokratije, vladavine prava, ljudskih prava i ravnopravnosti polova koji su implementirani u Srbiji. U delegaciji Narodne skupštine na zasedanju učestvovali su i narodni poslanici Milorad Mijatović, Snežana Bogosavljević Bošković, Mladen Grujić i Sanda Rašković Ivić, kao i generalni sekretar Narodne skupštine Svetislava Bulajić.

 • X saziv – AKTIVNOSTI

 • IX saziv – AKTIVNOSTI

 • VIII saziv – AKTIVNOSTI

Spisak narodnih poslanika

Ime i prezime narodnog poslanika Politička stranka Mesto Godište
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
nedelja, 24. januar
 • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja