Delegacija u Parlamentarnoj skupštini NATO

Parlamentarna skupština NATO je transatlanska interparlamentarna organizacija koja okuplja nacionalne parlamente 28 zemalja članica NATO, kao i partnerskih zemalja. Iako nezavisna od NATO, Skupština predstavlja značajnu vezu između NATO i nacionalnih parlamenata. Podiže parlamentarnu svest o bezbednosnim pitanjima, povećava transparentnost NATO politika i unapređuje zajedničke vrednosti na kojima je zasnovana NATO alijansa.

Godišnje se održavaju dva zasedanja, prolećno i jesenje (godišnje), u različitim zemljama. Odbori i pododbori izrađuju izveštaje čije se nacrti razmatraju tokom prolećnog zasedanja Skupštine. Izveštaji se menjaju i ažuriraju pre razmatranja, izmena i usvajanja na godišnjem jesenjem zasedanju. Na godišnjem zasedanju odbori takođe razmatraju smernice koje se izglasavaju u celini na Skupštini i upućuju Severnoatlanskom savetu.

Osim tokom skupštinskih zasedanja, odbori i pododbori se sastaju tokom godine u zemljama članicama i pridruženim zemljama da bi ih vodeći vladini i parlamentarni predstavnici, kao i akademici i stručnjaci, obaveštavali o situaciji.

Naša zemlja je pridruženi član od 2007. godine.

Više informacija o organizaciji na: www.nato-pa.int

Aktivnosti

 • Dragan Šormaz, šef stalne delegacije NS u PS NATO i Žarko Mićin, zamenik člana, učestvovali su 4. maja 2020. godine na video konferenciji sa polaznicima 136. Kursa za više oficire NATO koledža iz Rima.

 • Šef delegacije Narodne skupštine u PS NATO i član Globalne parlamentarne mreže OECD Dragan Šormaz učestvovao je na sastanku Globalne parlamentarne mreže OECD koji je održan u Parizu od 24. do 26. februara 2020. godine. Sastanak je organizovan zajedno sa PS NATO i u saradnji sa organizacijom „Žene politički lideri“.

 • Šef stalne delegacije Dragan Šormaz i zamenik člana Žarko Mićin bili su u poseti Komitetu o civilnoj dimenziji bezbednosti PS NATO od 4. do 7. novembra 2019. godne u Parizu i Strazburu.

 • Članovi stalne delegacije Narodne skupštine u PS NATO Vladimir Đukanović i doc. dr Ivan Bauer učestvovali u NATO orijentacionom programu, koji se 1. i 2. jula 2019. godine održao u sedištu NATO u Briselu.

 • Delegacija Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini NATO u sastavu: Dragan Šormaz, šef delegacije, mr Dejan Radenković, Vladimir Đukanović i doc. dr Ivan Bauer učestvovala u radu prolećnog zasedanja Parlamentarne skupštine NATO, u Bratislavi, Slovačka Republika, od 31. maja do 3. juna 2019. godine.

 • Šef stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini NATO Dragan Šormaz i zamenik člana prof. dr Zoran Dragišić učestvovali na 100. jubilarnom Rouz-Rot seminaru, u Briselu, 25. i 26. aprila 2019. godine.

 • Šef stalne delegacije Narodne skupštine pri PS NATO Dragan Šormaz učestvovao na sastanku Globalne parlamentarne mreže Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj 14. i 15. februara 2019. godine u Parizu. Sastanak su zajednički organizovali OECD i Parlamentarna skupština NATO.

 • Članovi stalne delegacije Narodne skupštine pri PS NATO, šef delegacije Dragan Šormaz i članovi delegacije Vladimir Đukanović, mr Dejan Radenković i Nataša Sp. Jovanović, učestvovali na 64. godišnjem zasedanju PS NATO od 16. do 19. novembra 2018. godine u Halifaksu, Kanada.

 • Šef stalne delegacije Narodne skupštine pri PS NATO Dragan Šormaz i član stalne delegacije Vladimir Đukanović učestvovali na zajedničkom sastanku Odbora za odbranu i bezbednost PS NATO i Specijalne grupe za Mediteran i Bliski istok, u Lisabonu i Madridu, od 24. do 28. septembra 2018. godine.

 • Članovi stalne delegacije Narodne skupštine pri PS NATO učestvovali na 98. Rouz-Rot seminaru Parlamentarne skupštine NATO „Evroatlantske integracije Zapadnog Balkana: osnaživanje evropskog mirovnog projekta“, od 27. do 29. juna 2018. godine u Skoplju, u sastavu: šef delegacije Dragan Šormaz i članovi delegacije Vladimir Đukanović, mr Dejan Radenković i dr Ivan Bauer.

 • Članovi stalne delegacije Narodne skupštine pri PS NATO učestvovali na prolećnom zasedanju Parlamentarne skupštine NATO, od 25. do 28. maja 2018. godine u Varšavi, u sastavu: šef delegacije Dragan Šormaz i članovi delegacije Vladimir Đukanović, mr Dejan Radenković, Nataša Sp. Jovanović i mr Jasmina Nikolić.

 • Članovi stalne Delegacije Narodne skupštine pri PS NATO učestvovali su na 97. Rouz-Rot seminaru PS NATO „Gruzija i crnomorski region: u novom geopolitičkom poretku“ od 23. do 25. aprila 2018. godine u Batumiju, Gruzija. Delegaciju Narodne skupštine su činili šef delegacije Dragan Šormaz i članovi delegacije mr Dejan Radenković, mr Jasmina Nikolić i prof. dr Zoran Dragišić.

 • Potpredsednik Narodne skupštine Đorđe Milićević, članovi stalne Delegacije Narodne skupštine u PS NATO, članovi odbora za spoljne poslove, za odbranu i unutrašnje poslove i za evropske integracije, razgovarali su, 18. aprila 2018. godin u Narodnoj skupštini, sa delegacijom Pododbora za buduće bezbednosne i odbrambene kapacitete PS NATO, koja je boravila u zvaničnoj poseti Republici Srbiji. Delegaciju su činili poslanici iz Portugala, Litvanije, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Češke, Letonije, Španije i Turske.

 • Zamenik člana delegacije NS pri PS NATO prof. dr Zoran Dragišić posetio je Odbor za nauku i tehnologiju PS NATO (Pododbor za tehnološke trendove i bezbednost) u Berlinu, Bremenu i Magdeburgu od 13. do 17. novembra 2017. godine.

 • Šef stalne delegacije Narodne skupštine pri PS NATO Dragan Šormaz učestvovao u zajedničkoj poseti Pododboru za demokratsko upravljanje i Pododboru za transatlantske odnose PS NATO u Filadelfiji i Karlajlu, Pensilvanija, SAD, od 18. do 22. septembra 2017. godine.

 • Delegacija Narodne skupštine učestvovala na Parlamentarnom programu obuke, koji Parlamentarna skupština NATO organizovala za članove stalne delegacije Narodne skupštine pri PS NATO, kao i za članove odgovarajućih skupštinskih odbora, 18. i 19. septembra 2017. godine u Briselu, Kraljevina Belgija. Delegacija Narodne skupštine bila je u sledećem sastavu: Žarko Mićin, Vladimir Đukanović, mr Jasmina Nikolić, prof. dr Zoran Dragišić, dr Ivan Bauer, prof. dr Ljubiša Stojmirović i Dubravka Filipovski.

 • Šef stalne delegacije Narodne skupštine pri PS NATO Dragan Šormaz učestvovao na 95. Rouz-Rot seminaru PS NATO „Ka bezbednijoj i stabilnijoj Ukrajini i crnomorskom regionu“, od 3. do 5. jula 2017. godine u Kijevu, Ukrajina.

 • Narodna skupština bila je domaćin delegacijama Odbora za ekonomiju i bezbednost i Pododbora za tranziciju i razvoj PS NATO 12. i 13. juna 2017. godine i tom prilikom je održan zajednički susret sa šefom delegacije Narodne skupštine u PS NATO Draganom Šormazom i članovima Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i odvojeni susreti sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković i potpredsednikom Narodne skupštine Veroljubom Arsićem.

 • Članovi stalne delegacije Narodne skupštine PS NATO učestvovali na prolećnom zasedanju Parlamentarne skupštine NATO od 26. do 29. maja 2017. godine u Tbilisiju, Republika Gruzija. Delegaciju Narodne skupštine činili su šef delegacije Dragan Šormaz i članovi delegacije Vladimir Đukanović, prof. dr Zoran Dragišić, mr Jasmina Nikolić i Žarko Mićin.

 • Šef i član stalne delegacije PS NATO Dragan Šormaz i Vladimir Đukanović učestvovali na zajedničkom 94. Rouz-Rot seminaru i seminaru Specijalne grupe za Mediteran i Bliski istok PS NATO, od 21. do 23. marta 2017. godine u Sarajevu.

 • Stalna delegacija Narodne skupštine pri PS NATO učestvovala je na 62. godišnjem zasedanju PS NATO, od 18. do 21. novembra 2016. godine u Istanbulu, Republika Turska. Delegaciju su činili: šef delegacije Dragan Šormaz i članovi delegacije Vladimir Đukanović, prof. dr Zoran Dragišić, Nataša Sp. Jovanović i mr Jasmina Nikolić.

 • Šef delegacije Narodne skupštine pri PS NATO Dragan Šormaz, učestvovao je na zajedničkom sastanku Pododbora za partnerstva NATO i Specijalne grupe za Mediteran i Bliski istok PS NATO, koji je u saradnji sa Parlamentom Republike Italije održan od 27. do 29. oktobra 2016. godine u Rimu.

 • X saziv – AKTIVNOSTI

 • IX saziv – AKTIVNOSTI

 • VIII saziv – AKTIVNOSTI


Spisak narodnih poslanika

Ime i prezime narodnog poslanika Politička stranka na čiji je predlog izabran/a Mesto Godište
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2