Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine

Zvečan

Utorak, 17. februar 2009.

Девета седница Одбора за Косово и Метохију

Председник Одбора за Косово и Метохију Љубомир Краговић сазвао је за 17. фебруар 2009. године Девету седницу Одбора за Косово и Метохију која је одржана у Звечану.



Председник Одбора за Косово и Метохију Љубомир Краговић сазвао је за 17. фебруар 2009. године Девету седницу Одбора за Косово и Метохију која је одржана у Звечану.

На дневном реду била је само једна тачка: Упознавање чланова Одбора са резултатима мисије EULEXу Аутономној покрајини Косово и Метохија.

Учествујући у раду Одбора, министар за Косово и Метохију Горан Богдановић је рекао да “инциденти крајем 2008. и почетком 2009. године дају за право да сумњамо у мисију EULEXу оном делу у коме смо се договорили са УН да ће бити ту пре свега да штите све грађане Космета, да успоставе ред и мир, да гарантују безбедност свим грађанима на Косову и Метохији и да делују статусно неутрално“. Министар Богдановић је поновио да ће наш однос зависити од тога како та мисија у будућности буде радила и деловала на Космету.

Одбор је једногласно усвојио закључке у којима захтева од Владе Србије да оштром дипломатском акцијом у међународним институцијама затражи доследно поштовање међународног права, спречи кршење Резолуције 1244 Савета безбедности УН и захтева поштовање људских и националних права на Космету.

У закључцима се указује да је, у складу са Уставом Србије и декларацијама Народне скупштине о Косову и Метохији, потребно наставити дипломатску активност на спречавању признавања нелегално проглашене независности јужне српске покрајине, ојачати присуство државних органа на Космету, убрзати економско јачање подручја насељених српским и осталим неалбанским становништвом.

Одбор за КиМ захтева од Владе Србије да хитно сачини дугорочну и прецизну стратегију одрживог опстанка Срба и других неалбанаца и повратка више од 200 хиљада расељених и позива на јединство и солидарност свих политичких и економских снага Србије у интересу опстанка Срба у Покрајини и у борби за очување Косова и Метохије у Србији.

Чланови Одбора упутили су позив међународним снагама да поведу рачуна како би грађани српске националности у суботу, 21. фебруара на Задушнице несметано могли да обиђу гробове својих најмилијих.

Седници Одбора председавао је председник Љубомир Краговић.


Пре одржавања седнице Одбора, којој је од 15, присуствовало 14 чланова Одбора, чланови овог скупштинског тела су, заједно са другим посланицима Народне скупштине који су допутовали у Звечан, присуствовали седници Заједнице скупштина општина Косова и Метохије.

Zvečan: Foto galerija

Ostale sednice ovog odbora

Ponedeljak, 18. april 2011. Dvadeset osma sednica Odbora za Kosovo i Metohiju Kosovska Mitrovica
Četvrtak, 2. jul 2009. Šesnaesta sednica Odbora za Kosovo i Metohiju Štrpce
Utorak, 14. april 2009. Dvanaesta sednica Odbora za Kosovo i Metohiju Kosovska Mitrovica
Utorak, 17. februar 2009. Deveta sednica Odbora za Kosovo i Metohiju Zvečan
Četvrtak, 1. novembar 2007. Peta sednica Odbora za Kosovo i Metohiju Koridor 10, Grdelička klisura Ima fotografija

Obratite se odboru Narodne skupštine

Popunite formular i pošaljite poruku

Ukoliko želite da se obratite nekom od odobra Narodne skupštine, popunite formular prikazan ispod sa neophodnim podacima i kliknite na dugme Pošalji.

**Od tri ponuđena kontakta (telefon, adresa i e-mail) obavezno je popuniti bar jedan.

Poruka može imati maksimalno 1000 karaktera.

Polja obeležena zvezdicom (*) su neophodna da biste poslali formular.

Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine se organizuju i ova podstrana je izrađena uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”.
Stavovi i sadržaj na ovoj podstrani ne predstavljaju nužno stanovište UNDP i SDC.