Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine

Crna Trava

Sreda, 12. jul 2017.

12. седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво

Чланови Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво, одржали су 12. јула седницу изван седишта Народне скупштине, у Црној Трави, у просторијама Образовног центра „Милентије Поповић“, на којој су разматрали проблеме образовања у неразвијеним срединама.


12. јул 2017. 12. седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво

12. јул 2017. 12. седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво

Седници је присуствовао председник општине Црна Трава Славољуб Благојевић и директор техничке школе „Милентије Поповић“ Драган Коцић. Они су указали на демографске проблеме овог неразвијеног подручја Србије и истакли да је циљ да се што више породица врати да живи у Црну Траву, што је могуће ако им се обезбеде адекватни услови за запошљавање и школовање. Председник општине Црна Трава Славољуб Благојевић указао је да Општина има потенцијале за развој, али да држава треба да предузме одређене мере како би овај део Србије оживео. Директор школе „Милентије Поповић“ Драган Коцић навео ја да ова школа за две године слави 100 година постојања и да треба избећи ситуацију њеног затварања због недовољног броја ђака. Он је указао да је прописани праг за формирање одељења 15 ђака, али да треба да се посебно третирају пограничне неразвијене општине и општине са мешовитим становништвом, јер у њима живи мањи број ђака. Тако би се обезбедио опстанак школа у оним срединама које имају мали број становника.

Чланови Одбора су се током расправе сложили да држава треба да има посебан програм и инвестиције за неразвијене општине. Констатовали су да велики проблем представљају неповољне демографске прилике у овом крају, као и у многим руралним неразвијеним подручјима.
Чланови Одбора су се сложили да Министарству просвете, науке и технолошког развоја предложе да са заинтересованим странама ради на решавању алармантних проблема у образовању у неразвијеним срединама и да сугеришу Министарству да законска решења морају да прате промене у демографским приликама.

Заменик председника Одбора проф. др Љубиша Стојмировић је школској библиотеци поклонио одређену стручну литературу.

Ова седница Одбора, ван седишта Народне скупштине, одржана је, уз подршку УНДП-a и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), кроз пројекат „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине Републике Србије“.

Седници је председавао заменик председника Одбора проф. др Љубиша Стојмировић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: проф. др Марко Атлагић, Марко Парезановић, Наташа Ст. Јовановић, др Даница Буквић, Фатмир Хасани и Милена Бићанин.


Video (1)

Sreda, 12. jul 2017. | 12. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo 12.07.2017.

Crna Trava: Foto galerija

Ostale sednice ovog odbora

Ponedeljak, 12. februar 2018. 21. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Svrljig Ima fotografija Ima video snimaka
Četvrtak, 28. septembar 2017. 16. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Bosilegrad Ima fotografija Ima video snimaka
Sreda, 12. jul 2017. 12. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Crna Trava Ima fotografija Ima video snimaka
Četvrtak, 26. april 2012. Sedamdeset peta sednica Odbora za nauku i tehnološki razvoj Beograd Ima fotografija
Petak, 4. novembar 2011. Šezdeset četvrta sednica Odbora za nauku i tehnološki razvoj Bački Petrovac Ima fotografija
Ponedeljak, 31. oktobar 2011. Šezdeset treća sednica Odbora za nauku i tehnološki razvoj Beograd Ima fotografija
Ponedeljak, 30. maj 2011. Četrdeset deveta sednica Odbora za nauku i tehnološki razvoj Beograd

Obratite se odboru Narodne skupštine

Popunite formular i pošaljite poruku

Ukoliko želite da se obratite nekom od odobra Narodne skupštine, popunite formular prikazan ispod sa neophodnim podacima i kliknite na dugme Pošalji.

**Od tri ponuđena kontakta (telefon, adresa i e-mail) obavezno je popuniti bar jedan.

Poruka može imati maksimalno 1000 karaktera.

Polja obeležena zvezdicom (*) su neophodna da biste poslali formular.

Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine se organizuju i ova podstrana je izrađena uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”.
Stavovi i sadržaj na ovoj podstrani ne predstavljaju nužno stanovište UNDP i SDC.