Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine

Koridor 10, Grdelička klisura

Četvrtak, 1. novembar 2007.

Пета седница Одбора за Косово и Метохију

Одбор за Косово и Метохију одржао је 1. новембра Пету седницу у Дому културе у Грачаници, у Аутономној покрајини Косово и Метохија.


Одбор за Косово и Метохију одржао је 1. новембра Пету седницу у Дому културе у Грачаници, у Аутономној покрајини Косово и Метохија.

Седници, која је била отворена за јавност, председавао је председник Одбора Владимир Милентијевић, а присуствовали су министар за Косово и Метохију Слободан Самарџић, са сарадницима, помоћник министра за план и одабир пројеката Националног инвестиционог плана Марко Благојевић и помоћник директора канцелатије за НИП Бранко Јанковић.

Седници су у великом броју присуствовали грађани Грачанице и других места из Покрајине, као и један број општинских координатора на Косову и Метохији.

Министар Слободан Самарџић је исцрпно информисао присутне о току преговора о будућем статусу Косова и Метохије и предстојећим активностима Државног преговарачког тима.

Он је подсетио да се прва фаза преговора завршила без резултата, али и без усвајања Ахтисаријевог плана, истакавши да се у овој фази са наше стране бескомпромисно инсистирало да главна тема преговора буде одређивање статуса АП Косова и Метохије. Штавише, наша страна ће, по речима министра, и даље инсистирати на суштинској аутономији АП Косово и Метохија, према којој би Србија располагала својим суверенитетом, косовски Албанци у потпуности самостално управљали унутрашњим пословима, а истовремено би се Србима омогућило да сачувају свој идентитет и интегритет и да наставе да живе на Косову и Метохији. О свим другим питањима разговараће се после окончања преговора о статусу, на чему је наша страна до сада истрајавала, рекао је Самарџић, мислећи на покушаје да се преговори од албанске стране и појединих чланова међународне преговарачке тројке скрену на разговоре о међусобним односима. Министар Самарџић је говорио и о припремама Преговарачког тима и других државних органа за наставак разговора у Бечу и мерама које се предузимају да се обезбеди веће присуство државе у АП Косово и Метохија у предстојећем периоду.

У наставку рада, представници Министарства за инфраструктуру известили су Одбор о реализованим и распоређеним средствима из Националног инвестиционог плана и пројектима које се планирају на територији ове Покрајине.

Након исцрпне расправе, у којој су поред чланова Одбора учествовали и народни посланици који нису чланови Одбора, за реч су се јављали присутни грађани.

Указали су на проблеме и тешкоће са којима се свакодневно сусрећу, као и поједине случајеве злоупотреба финансијских средстава и незаконитог понашања појединаца с тим у вези..

Одговарајући на питања, министар Самарџић је нагласио да ће се предузети све мере како би се повећала одговорност на терену и успоставила адекватнија организација и контрола трошења средстава из буџета. Држава ће наставити да улаже у пројекте који треба да обезбеде безбеднији и квалитетнији живот Срба и наелбанског становништва у Аутономној покрајини. Размотриће се и сви предлози и сугестије изнети у расправи.

Пре почетка седнице чланови Одбора су обишли манастир Грачаница.

Koridor 10, Grdelička klisura: Foto galerija

Ostale sednice ovog odbora

Ponedeljak, 18. april 2011. Dvadeset osma sednica Odbora za Kosovo i Metohiju Kosovska Mitrovica
Četvrtak, 2. jul 2009. Šesnaesta sednica Odbora za Kosovo i Metohiju Štrpce
Utorak, 14. april 2009. Dvanaesta sednica Odbora za Kosovo i Metohiju Kosovska Mitrovica
Utorak, 17. februar 2009. Deveta sednica Odbora za Kosovo i Metohiju Zvečan
Četvrtak, 1. novembar 2007. Peta sednica Odbora za Kosovo i Metohiju Koridor 10, Grdelička klisura Ima fotografija

Obratite se odboru Narodne skupštine

Popunite formular i pošaljite poruku

Ukoliko želite da se obratite nekom od odobra Narodne skupštine, popunite formular prikazan ispod sa neophodnim podacima i kliknite na dugme Pošalji.

**Od tri ponuđena kontakta (telefon, adresa i e-mail) obavezno je popuniti bar jedan.

Poruka može imati maksimalno 1000 karaktera.

Polja obeležena zvezdicom (*) su neophodna da biste poslali formular.

Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine se organizuju i ova podstrana je izrađena uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”.
Stavovi i sadržaj na ovoj podstrani ne predstavljaju nužno stanovište UNDP i SDC.