Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine

Topola

Ponedeljak, 17. novembar 2014.

18. седница Одбора за европске интеграције – 15. новембар

На 18. седници Одбора за европске интеграције, која је одржана 15. и 16. новембра у Тополи и Аранђеловцу, чланови Одбора дискутовали су о преговарачким поглављима 11 (Пољопривреда и рурални развој) и 12 (Безбедност хране, ветеринарска и фитосанитарна политика) о којима ће се преговарати у току преговарачког процеса за приступање ЕУ, као и о доступности и начинима коришћења средстава из ИПАРД фондова (предприступни фондови ЕУ за рурални развој).


15. новембар 2014.Учесници седнице Одбора за европске интеграције у Тополи

15. новембар 2014.Учесници седнице Одбора за европске интеграције у Тополи

Седницу је отворио председник Одбора Александар Сенић који је рекао да је ово прва седница Одбора за европске интеграције која се одржава ван седишта Народне скупштине. Одржавање седнице омогућено је кроз пројекат „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине Републике Србије“ који заједнички реализују Народна скупштина и Програм Уједињених нација за развој (УНДП)/Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ).
Члановима Одбора и осталим учесницима седнице добродошлицу је пожелео народни посланик и председник Скупштине општине Топола Драган Јовановић. Он је представио основне привредне гране општине и нагласио да је Топола превасходно пољопривредна општина у којој доминира воћарство. Како је објаснио Јовановић, Топола је извозно оријентисана са 90 одсто производа који се извозе на руско тржиште. Драган Јовановић је истакао значај ИПА фондова и навео да се у Тополи тренутно реализују три европска пројекта.
Представник Министарства пољопривреде и заштите животне средине Дарко Јакшић представио је основне податке о поглављима 11 и 12 и нагласио да су потребне реформе за интеграцију домаће пољопривреде у јединствено тржиште ЕУ. Јакшић је рекао да су прави подаци о стању пољопривреде у Србији добијени пописом из 2012. године који је финансирала ЕУ.
Члановима Одбора обратила се и Сања Мешановић из Канцеларије за европске интеграције која је објаснила је како се одвија процес преговарања са ЕУ и начин израде акционих планова.
Седници је присуствовао амбасадор Словеније у Србији и некадашњи члан преговарачког тима Словеније Франц Бут који је на основу искуства своје земље, представио основне смернице и предлоге за преговоре са ЕУ. Франц Бут је говорио и о значају укључености локалних самоуправа у процес преговарања и изнео податак да се 40 одсто преговора са ЕУ односи на пољопривреду и безбедност хране.
Учесници седнице, међу којима су били и представници невладиног сектора, дискутовали су о субвенцијама у области пољопривреде и механизмима очувања животне средине, реституцији и закупу државног земљишта, а од Министарства и Канцеларије за европске интеграције затражени су одговори на проблеме са којима се суочавају пољопривредници у области пчеларства и лова.


Video (1)

Subota, 15. novembar 2014. | 18. sednica Odbora za evropske integracije 15.11.2014.

Topola: Foto galerija

Ostale sednice ovog odbora

Ponedeljak, 17. novembar 2014. 18. sednica Odbora za evropske integracije – 16. novembar Arandjelovac Ima fotografija Ima video snimaka
Ponedeljak, 17. novembar 2014. 18. sednica Odbora za evropske integracije – 15. novembar Topola Ima fotografija Ima video snimaka

Obratite se odboru Narodne skupštine

Popunite formular i pošaljite poruku

Ukoliko želite da se obratite nekom od odobra Narodne skupštine, popunite formular prikazan ispod sa neophodnim podacima i kliknite na dugme Pošalji.

**Od tri ponuđena kontakta (telefon, adresa i e-mail) obavezno je popuniti bar jedan.

Poruka može imati maksimalno 1000 karaktera.

Polja obeležena zvezdicom (*) su neophodna da biste poslali formular.

Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine se organizuju i ova podstrana je izrađena uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”.
Stavovi i sadržaj na ovoj podstrani ne predstavljaju nužno stanovište UNDP i SDC.