Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine

Arandjelovac

Subota, 27. jul 2013.

21. седница Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације

21.седница Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације одржана је 27. јула, у Аранђеловцу, у хотелу Извор, уз подршку Програма Уједињених нација за развој (UNDP) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ).


На овој седеници Одбор је разматрао информацију о 4G технологијама.
Презентације на тему 4G технологија имали су др Милан Јанковић, директор РАТЕЛ-а и представници Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација.
Директор РАТЕЛ-а др Милан Јанковић говорио је о Плану намене радио-фреквенцијских опсега у Републици Србији и његовом садржају. Јанковић је представио тржиште електронских комуникација у Србији у 2012.години, фиксну мрежу, мобилне мреже, широкопојасни приступ и дистрибуцију медијских садржаја. Он је говорио и о расподели прихода у сектору електронских комуникација у 2012.години и о индексу ИКТ развоја. Чланови Одбора имали су прилику да се упознају и са коришћењем фреквенција намењених за јавне мобилне комуникације, као и са перспективама даљег развоја ових технологија. Јанковић је на крају презентације образложио потребе Републике Србије за националном широкопојасном мрежом и представио иновације које је потребно употребити за пројектовање ове мреже.
Испред Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација презентацију је одржао помоћник министра Небојша Васиљевић. Он је изнео преглед тренутног стања у области телекомуникација, мобилне телефоније и коришћењу Интернета у Србији, посебно се осврнувши на развој мобилних телекомуникација. Васиљевић је говорио и о LTE и WiMAX сервисима. Што се тиче увођења 4Г технологија у Србији, Васиљевић је рекао да је потребан одговарајући регулаторни оквир и додао и да је почетком октобра 2012.године усвојена Уредба о потврђивању Плана намене радио-фреквенцијских опсега, а да је следећи корак доношење планова расподеле, којима ће се ближе дефинисати услови коришћења сваког фреквенцијског опсега. Крајњи рок за дигитализацију је 17.јун 2015.године, у складу са међународно преузетим обавезама.
У закључку презентације наведено је да нове мобилне технологије четврте генерације, као што је LTE, имају боље перформансе у односу на раније технологије и обезбеђују остваривање захтева корисника у погледу брзине, количине података и доступности различитих сервиса.
Чланови Одбора интересовали су се за процес дигитализације у Србији, као и за капацитете за испуњавање прописаног рока дигитализације, а дискутовало се и о питању давања дозвола некомерцијалним емитерима.

Седници је председавао Дејан Раденковић, председник Одбора.

Arandjelovac: Foto galerija

Ostale sednice ovog odbora

Petak, 18. jun 2021. 13. sednica Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije Čortanovci Ima fotografija Ima video snimaka
Sreda, 18. oktobar 2017. 21. sednica Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije Leskovac Ima fotografija Ima video snimaka
Sreda, 21. septembar 2016. Druga sednica Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije Beograd Ima fotografija Ima video snimaka
Subota, 27. jul 2013. 21. sednica Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije Arandjelovac

Obratite se odboru Narodne skupštine

Popunite formular i pošaljite poruku

Ukoliko želite da se obratite nekom od odobra Narodne skupštine, popunite formular prikazan ispod sa neophodnim podacima i kliknite na dugme Pošalji.

**Od tri ponuđena kontakta (telefon, adresa i e-mail) obavezno je popuniti bar jedan.

Poruka može imati maksimalno 1000 karaktera.

Polja obeležena zvezdicom (*) su neophodna da biste poslali formular.

Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine se organizuju i ova podstrana je izrađena uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”.
Stavovi i sadržaj na ovoj podstrani ne predstavljaju nužno stanovište UNDP i SDC.