Četvrtak, 10. oktobar 2019.

Zajednička izjava gđe Maje Gojković, predsednice Narodne skupštine Republike Srbije i g. Knuta Flekenštajna, posrednika Evropskog parlamenta

Međustranački dijalog u Narodnoj skupštini Republike Srbije, Beograd, 9-10. oktobar 2019.


Prvi međustranački dijalog u Narodnoj skupštini Republike Srbije o poboljšanju uslova za parlamentarne izbore održan je od 9. do 10. oktobra 2019. godine.

Dijalog je održan nakon konsultacija sa svim političkim akterima. Formalno je ustanovljen nakon razmene pisama između g. Mekalistera, predsednika Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta i predsednice Narodne skupštine Maje Gojković.

Nakon dva dana sadržajnih diskusija, g. Knut Flekenštajn, posrednik iz Evropskog parlamenta i gđa Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, dali su sledeću izjavu:

„Želimo da zahvalimo svim političkim grupama koje su učestvovale na angažovanju u konstruktivnim i sadržajnim diskusijama o konkretnim merama koje se mogu preduzeti kako bi se sprovele preporuke iz Izveštaja Evropske komisije i OEBS/ODIHR-a u cilju poboljšanja uslova za održavanje parlamentarnih izbora.

Saradnja između Narodne skupštine i Evropskog parlamenta u okviru procesa međupartijskog dijaloga predstavlja važnu priliku za političke aktere da ispune očekivanja građana Srbije u vezi sa demokratskim izbornim procesom.

Zaključci koji se nalaze u prilogu predstavljaju rezultat prve runde dijaloga. Iako su ove nove inicijative dobrodošle, one ne rešavaju sve nedostatke, te je pre narednog međustranačkog dijaloga sredinom novembra potrebno preduzeti korake kako bi se dalje poboljšali uslovi za održavanje parlamentarnih izbora.

Ovo naročito podrazumeva stvaranje jednakih uslova za sve političke stranke koje učestvuju u izborima da imaju jednak pristup medijima, naročito javnim medijskim servisima (RTS; RTV).

Učesnici su istakli da je važno da svi takvi predlozi budu predmet transparentnih procedura, javnih konsultacija, kao i punog nadzora Parlamenta, pre nego što se sprovedu. Učesnici su takođe istakli da je važno da se osigura da se za takve predloge dobije i povratna informacija od OEBS/ODHIR-a kako bi se obezbedilo da su u potpunosti usklađeni sa njihovim preporukama.

Dogovorili smo se da se naredna runda dijaloga održi sredinom novembra u Narodnoj skupštini.“

Prilog: ZaključciPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31