Petak, 12. oktobar 2007.

Susret predsednika Narodne skupštine Republike Srbije i predsednika Sobranja Republike Makedonije

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Oliver Dulić razgovarao je danas u Domu Narodne skupštine sa predsednikom Sobranja Republike Makedonije Ljubišom Georgievskim.Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Oliver Dulić razgovarao je danas u Domu Narodne skupštine sa predsednikom Sobranja Republike Makedonije Ljubišom Georgievskim.

U razgovoru je ocenjeno da obe zemlje teže daljem unapređenju dobrosusedskih odnosa i da su opredeljene za evropsku budućnost i prosperitet. Zajednički cilj i Makedonije i Srbije je da se što brže uključe u evropske integracije, ali i da doprinesu stvaranju uslova za jačanje ekonomskih veza, poboljšanje životnog standarda građana dve zemlje i uspostavljanje čvršćih veza u regionu.

Sagovornici su se složili da se saradnja dva parlamenta mora poboljšati i da je potrebno uspostaviti neposrednu saradnju skupštinskih odbora, pre svega za spoljnu politiku i za evropske integracije.

Predsednik Dulić obavestio je članove makedonske delegacije da se, u okviru pokrenute inicijative za unapređenje saradnje parlamenata država u regionu, planira regionalni skup koji bi okupio predsednike parlamenata i na kojem bi Narodna skupština Srbije bila domaćin. Cilj tog okupljanja je da nastave razgovori o sprovođenju CEFTA sporazuma i o rešavanju konkretnih ekonomskih problema koji bi doprineli da Balkan postane region mira, stabilnosti, dobrosusedskih odnosa i ekonomskog prosperiteta.

Podržavajući izneti predlog, predsednik Georgievski se složio sa ocenom da je potrebno što više inicijativa za jačanje ukupne saradnje u regionu, pre svega na ekonomskom planu. Naglasio je važnost razgovora dve zemlje o CEFTA sporazumu, jer je Srbija značajan ekonomski partner Makedonije.

U razgovoru sa makedonskim parlamentarcima učestvovali su i potpredsednici Narodne skupštine Milutin Mrkonjić i Božidar Delić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31