27. septembar 2023. Članovi Odbora za evropske integracije sa delegacijom Predstavničkog doma Republike Kipar

27. septembar 2023. Članovi Odbora za evropske integracije sa delegacijom Predstavničkog doma Republike Kipar

Sreda, 27. septembar 2023.

Susret članova Odbora za evropske integracije sa delegacijom Predstavničkog doma Republike Kipar


Zamenica predsednice Odbora za evropske integracije Dubravka Filipovski i članovi Odbora Goran Milić, Dunja Simonović Bratić, Draginja Vlk, Ana Miljanić i Milan Radin, sastali su se u Narodnoj skupštini sa delegacijom Predstavničkog doma Republike Kipar, koju predvodi predsednik Odbora za spoljne i evropske poslove i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva Kipar-Srbija Haris Georgijadis.


Govoreći o tradicionalnom prijateljstvu dve zemlje, Dubravka Filipovski je posebno naglasila značaj uzajamne podrške u međunarodnim forumima i organizacijama. Zahvalila se na principijelnom stavu Kipra i podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i protivljenju zahtevima za članstvo tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama, kao što je Savet Evrope.

Od velikog značaja je i podrška koju Kipar pruža Srbiji na putu ka Evropskoj uniji, istakla je Filipovski, konstatujući da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet Srbije, ali i da taj proces traje previše dugo, već 20 godina i da se to odražava i na pad podrške naših građana članstvu u EU. Politika proširenja nikad nije zauzimala značajno mesto na agendi EU, konstatovala je ona i dodala da se u trenutnim geopolitičkim okolnostima Ukrajina, Gruzija i Moldavija stavljaju u fokus kada je reč o proširenju.

Evropske integracije Srbije direktno su povezane sa dijalogom Beograda i Prištine, navela je Dubravka Filipovski, ukazujući da Beograd prihvata implementicaju Briselskog sorazuma, dok sa druge strane Priština odbija svaki dijalog. „Međunarodna zajednica se oglušava o apele predsednika Republike Aleksandra Vučića da je situacija na Kosovu i Metohiji izuzetno teška i da Srbi doživljavaju svakodnevni teror“, naglasila je Filipovski. Ona je izrazila žaljenje zbog nedavnih sukoba na KiM i izgubljenih života i posebno istakla razočarenje zbog izostanka reakcije KFOR i EULEKS, čiji je osnovni zadatak da očuvaju mir.

Haris Georgijadis se složio da Srbiju i Kipar vežu čvrste istorijske veze, ali i prijateljstvo dva naroda. Naglasio je da će podrška Kipra ostati nepromenjena i jednako snažna i da taj stav nije samo odraz prijateljstva, već i pitanje poštovanja međunarodnog prava i vrednosti na kojima treba da se zasniva porodica evropskih naroda. Složio se da je od izuzetne važnosti uzajmana podrša naše dve zemlje u međunarodnim forumima i organizacijama i pozvao na nastavak ove uspešne saradnje.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
nedelja, 3. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja