11. decembar 2019. Obraćanje potpredsednika Harodne skupštine prof. dr Vladimira Marinkovića na otvaranju konferencije „Svet u 2020.“

11. decembar 2019. Obraćanje potpredsednika Harodne skupštine prof. dr Vladimira Marinkovića na otvaranju konferencije „Svet u 2020.“

Sreda, 11. decembar 2019.

Potpredsednik Narodne skupštine Marinković se obratio na otvaranju konferencije „Svet u 2020.“

Potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković obratio se danas na otvaranju konferencije „Svet u 2020.“ koja se održava u Domu Narodne skupštine, ocenivši da će današnji dijalog doprineti donošenju što više boljih zakonskih rešenja radi unapređenja privrede. On je naveo da su ostvareni zavidni rezultati po pitanju ekonomskog rasta, naglasivši da je u trećem kvartalu zabeležen rast od 4,7 odsto, dok direktne strane investicije iznose 3,5 milijardi evra.


Marinković je ukazao da živimo u veoma turbulentnom vremenskom periodu, suočeni sa mnogobrojnim geopolitičkim izazovima, te da je borba za našu zemlju, interese i ekonomiju od velikog značaja. Potpredsednik je poručio da će Narodna skupština nastaviti da radi na donošenju zakona koji se odnose na razvoj ekonomije i proces evrointegracija, a koji su u najboljem interesu naše zemlje i građana.

„Zaposlenost, ekonomski razvoj i regionalna stabilnost jesu najvažniji ciljevi u Srbiji, čemu svedoči inicijativa predsednika Aleksandra Vučića za „mali Šengen“. Tehnološki razvoj i investiranje u obrazovanje, nauku i inovacije učiniće da postanemo jedna moderna evropska zemlja“, napomenuo je Marinković i izrazio uverenje da će na taj način zadržati mlade ljude u zemlji.

Govoreći o novim trendovima, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević napomenuo je da će se oni najpre reflektovati na sferu socijalne politike i rada. On je istakao da poslovi budućnosti traže visoko obrazovanu i kvalifikovanu radnu snagu, što je jedan od razloga intenzivnog rada ministarstva na unapređenju regulatorne politike u ovoj sferi u skladu sa principima Evropske Unije.

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović naveo je da se tehnologija i društvo međusobno prepliću sa jakim uticajem, naglasivši da veštačka inteligencija beleži dramatičan prodor u sve društvene sfere. Naveo je da inovacije predstavljaju ključnu komponentu društva baziranog na znanju, i u današnje vreme čine suštinu privrednog razvoja Evrope i čitavog sveta, dodavši da su tehnologija i inovacije i jedan od političkih prioriteta u ovoj Vladi.

Na otvaranju konferencije su se obratili i šef Delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, zamenik gradonačelnika grada Beograda Goran Vesić i šefica kancelarije za Zapadni Balkan Evropske investicione banke Dubravka Negre.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3