Utorak, 26. oktobar 2021.

27. sednica Odbora za kulturu i informisanje

Na sednici Odbora za kulturu i informisanje, održanoj 26. oktobra, članovi Odbora razmotrili su Informaciju o radu Ministarstva kulture i informisanja za period maj - jul 2021. godine.


Informaciju o radu Ministarstva obrazložila je Danijela Vanušić, pomoćnik ministra u Ministarstvu kulture i informisanja i tom prilikom upoznala članove Odbora sa zakonodavnim i normativnim aktivnostima u pomenutom periodu.

Istakla je da je održano više javnih rasprava o Nacrtu zakonu o kulturnom nasleđu i Nacrtu zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar.

Takođe, podsetila je da je 20. maja ove godine, Narodna skupština usvojila Zakon o obnovi kulturno – istorijskog nasleđa i podsticanja razvoja Sremskih Karlovaca i tim povodom je 23. jula formiran Odbor za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca, čiji je zadatak praćenje ostvarivanja programa obnove i razvoja Sremskih Karlovaca.

Takođe, na predlog Ministarstva kulture i informisanja, Narodna skupština usvojila je i izmene i dopune Zakona o osnivanju Muzeja žrtava genocida.

Pomoćnica ministra je upoznala članove Odbora sa projektnim aktivnostima, i ukazala na značajan projekat „Dvorci Srbije“ koji je pokrenut u cilju zaštite kulturnog nasleđa naše zemlje.

Nakon kraće rasprave, Odbor je predložio Narodnoj skupštini da prihvati Informaciju o radu Ministarstva kulture i informisanja za period maj - jul 2021. godine.

U nastavku rada, članovi Odbora odlučivali su o pokretanju postupka za predlaganje kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije koje predlažu univerziteti akreditovani u Republici Srbiji i o pokretanju postupka za predlaganje kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije koje predlažu udruženja čiji su ciljevi ostvarivanje slobode izražavanja i zaštita dece.

Predsednica Odbora informisala je članove Odbora da članovima Saveta Regulatora, Radoju Kujoviću i Goranu Petroviću, koji su izabrani Odlukom Narodne skupštine 27. decembra 2016. godine, mandati ističu 27. decembra 2021. godine, odnosno 31. marta 2022. godine.

S tim u vezi propisano je da nadležna služba Narodne skupštine objavljuje javni poziv najkasnije šest meseci pre prestanka mandata člana Saveta Regulatora. Takođe propisano je da postupak predlaganja člana za izbor Saveta Regulatora, sprovode nadležna služba Narodne skupštine i nadležni odbor Narodne skupštine.

Na osnovu svega navedenog, Odbor za kulturu i informisanje, jednoglasno je doneo ODLUKU o pokretanju postupka za predlaganje kandidata za izbor dva člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije koje predlažu univerziteti akreditovani u Republici Srbiji i udruženja čiji su ciljevi ostvarivanje slobode izražavanja i zaštita dece.

Imajući u vidu da je Odbor doneo Odluku o pokretanju postupka, članovi Odbora utvrdili su i tekst Javnog poziva za predlaganje kandidata za izbor člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Sandra Božić, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova; Željko Tomić, Bojan Torbica, Rozalija Ekres, Snežana Paunović, prof. dr Marko Atlagić, Ivan Ribić, Ana Miljanić, Aleksandar Čotrić, mr Jadranka Jovanović, Milica Dačić, Nebojša Bakarec i Ljubomir Marić.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Utorak, 26. oktobar 2021. | 27. sednica Odbora za kulturu i informisanje 26.10.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
utorak, 7. decembar

Ceo kalendar dogadjaja