5. mart 2021. Učesnici sastanka

5. mart 2021. Učesnici sastanka

Petak, 5. mart 2021.

Zelena poslanička grupa održala sastanak sa Stalnom konferencijom gradova i opština

Zelena poslanička grupa održala je 5. marta sastanak sa Odborom za životnu sredinu i vanredne situacije Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) na temu upravljanja otpadom.


Sastanak je počeo obraćanjima predstavnika Sekretarijata Zelene poslaničke grupe, Đorđa Stančića, generalnog sekretara SKGO i Predraga Rojevića, predsednika opštine Vrbas i predsednika Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije SKGO.

Nakon uvodnih obraćanja koordinatorke Zelene poslaničke grupe Dubravke Filipovski i predstavnika SKGO, usledilo je predavanje Kristine Cvejanov, na temu „Upravljanje otpadom u Srbiji”. Gospođa Cvejanov istakla je da je ključni problem u zaštiti životne sredine u Srbiji veliki nedostatak ljudskih kapaciteta. Navela je da u 2019. godini, od ukupno 816 očišćenih lokacija divljih deponija, na 746 lokacija se ponovo vratilo deponovanje otpada, što ukazuje na potrebu izmene načina upravljanja otpadom u lokalnim samoupravama i rigorozniju primenu zakona.

Jana Pavlović, savetnica za životnu sredinu i sekretarka odbora SKGO predstavila je članovima i članicama Zelene poslaničke grupe program i plan aktivnosti Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije SKGO. Ona se osvrnula na strateške pravce delovanja i akcioni plan Odbora za 2021. godinu, ali i na moguće teme za saradnju Zelene poslaničke grupe i SKGO. Sastanak je završen otvorenom diskusijom o temama pokrivenim prethodnim sesijama.

Narodni poslanici i poslanice koji su prisustvovali sastanku: Bojan Torbica, Branimir Jovanović, Bratimir Vasiljević, Vesna Ivković, Vesna Krišanov, Vesna Nedović, Vladimir Grahovac, Gojko Palalić, Dubravka Filipovski, Žarko Bogatinović, Jasmina Karanac, prof. dr Ljubiša Stojmirović, Milija Miletić, dr Muamer Bačevac, Nataša Jovanović, Nevena Veinović, Nenad Krstić, Samira Ćosović, Sanja Jefić Branković i Tomislav Janković.